Astana Qazaqstan Team: dikke onvoldoende voor Vinokourov zijn mannen, ondanks goede grote rondes Wielrennen
Wielrennen

Astana Qazaqstan Team: dikke onvoldoende voor Vinokourov zijn mannen, ondanks goede grote rondes

Astana Qazaqstan Team: dikke onvoldoende voor Vinokourov zijn mannen, ondanks goede grote rondes

2022 loopt op zijn laatste pootjes, dus het is tijd om het jaar nog eens goed onder de loep te nemen. In de Leiderstrui neemt de grootste ploegen ter wereld nog eens één voor één door, waarbij het in dit artikel de beurt is aan Astana Qazaqstan Team.

Eendagswedstrijden 2022: Astana Qazaqstan Team

Tsja, wat valt hier eigenlijk over te zeggen? Alexey Lutsenko wist vroeg op het jaar de Clásica Jaén Paraiso te winnen en daarmee is het eigenlijk wel gezegd. Zo'n beetje in alle wedstrijden was het met een vergrootglas zoeken naar renners van de ploeg uit Kazachstan. 47e in Milaan-Sanremo (Fabio Felline), 86e in de Ronde van Vlaanderen (Artyom Zakharov), 97e in Parijs-Roubaix (Manuele Boaro), 30e in Luik-Bastenaken-Luik (Vincenzo Nibali) en 24e in de Ronde van Lombardije (Nibali), het is allemaal niet om over naar huis te schrijven.

Er waren wel wat redenen voor deze prestaties: Astana wilde met Lutsenko en Gianni Moscon scoren in het voorjaar, maar op verschillende redenen (valpartij en lange ziekte) konden zij geen moment voor resultaten zorgen. Later in het seizoen kwam er dan nog wel een mooie opsteker met de beloftenwereldtitel van Yevgeniy Fedorov, die na het rijden van de Vuelta ook nog tweede werd in de Ronde van Lombardije voor beloften. Misschien dat hij de man is die in 2023 voor een ommekeer kan zorgen.

Het was niet het jaar van Gianni Moscon.
Het was niet het jaar van Gianni Moscon.

Rondes 2022: Astana Qazaqstan Team

Zonder meer hebben de rondes het jaar van Astana Qazaqstan Team een beetje gered. Vierde in de Vuelta en Giro met Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali en achtste in de Tour de France met Alexey Lutsenko, dat waren de prestaties die er bovenuit steken bij Astana Qazaqstan Team. Daarbij eindigde de Colombiaan als derde in de Ruta del Sol en Ronde van Burgos, maar daar houdt het dan eigenlijk ook op qua goede prestaties.

Vinokourov zal dus met genoegen naar de grote rondes hebben gekeken, wat van oudsher al de belangrijke wedstrijden zijn voor Astana Qazaqstan Team. Maar daar houdt het eigenlijk al mee op...

Miguel Ángel Lopez reed een goede Vuelta.
Miguel Ángel Lopez reed een goede Vuelta.

Eindcijfer met onderbouwing: 3,6 

Noot: dit cijfer is vastgesteld op basis van beoordelingen van (ex-)redactieleden van In de Leiderstrui.

Al bij al komt Astana Qazaqstan Team uit op een 3,6 als eindcijfer, wat nou niet echt is om over naar huis te schrijven. De grote rondes hebben de meubelen nog enigszins gered, maar verder was het eigenlijk niet meer dan huilen met de pet op.

Transfers 2022/2023: Astana Qazaqstan Team 

Voor 2023 veranderde er niet super veel bij Astana Qazaqstan Team, al gaat het vertrek van Nibali wel voor een gat zorgen. Een directe vervanger werd er niet gehaald, al gooit Astana het voor 2023 wel een beetje over een andere boeg. Met Martin Laas, Gleb Syritsa en Gianmarco Garofoli haalde de ploeg drie snelle mannen, waar Astana Qazaqstan Team nou niet direct bekend om staat.

Daarnaast keert Luis León Sánchez terug op het oude nest, maar de 39-jarige Spanjaard is niet meer de man waarvan je vijf zeges per seizoen moet verwachten. In het zog van Nibali vertrokken de klimmers Valerio Conti, Sebastian Henao en Stefan De Bod ook nog.

Ones to watches 2023: Astana Qazaqstan Team

Met name stagiair Gleb Syritsa is een man om komend seizoen in de gaten te houden. De Rus kwam al sinds augustus uit voor Astana en won al een rit in de Ronde van Langkawi, terwijl hij er ook in de Arctic Race of Norway en Ronde van Slowakije al enkele malen dicht bij zat. Samen met de eerder genoemde Fedorov is hij toch de man die Astana Qazaqstan Team van vers bloed moet voorzien,

Daarnaast is het uitkijken naar de Italiaanse enclave. Samuele Battistella en Simone Velasco lieten al mooie dingen zien, terwijl Cristian Scaroni namens de Italiaanse selectie ook al mooie dingen liet zien in de lente. En hoe zit het richting 2023 met Gianni Moscon, die uit zal zijn op wraak na een mislukt seizoen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws