Bardet wil verbod op middelen uit grijs gebied: 'De regels zijn te tolerant' Wielrennen
Wielrennen

Bardet wil verbod op middelen uit grijs gebied: 'De regels zijn te tolerant'

Bardet wil verbod op middelen uit grijs gebied: 'De regels zijn te tolerant'

Romain Bardet maakte in 2021 de overstap naar Team DSM, nadat hij negen jaar voor AG2R La Mondiale reed. Beide ploegen zijn lid van de MPCC (Mouvement pour un Cyclisme Crédible), dat vecht voor de geloofwaardigheid van de wielersport. Bardet is altijd groot voorstander geweest van de MPCC en vindt dat er in de wielrennerij strengere regels moeten komen.

De 31-jarige Fransman duidt met name op de middelen die in het grijze gebied zitten, zoals corticosteroïden (een ontstekingsremmer) en ketonen. Het is bekend dat een ploeg als Jumbo-Visma bijvoorbeeld gebruik maakt van ketonen, terwijl de werking en de gevolgen ervan nog niet precies duidelijk lijken te zijn. Voorlopig worden dit soort middelen nog toegestaan, maar niet als het aan Bardet ligt. 'Het probleem is dat de regels te tolerant zijn. We hebben het al twee of drie jaar over ketonen en de MPCC pusht daarin, maar andere ploegen zeggen nog steeds dat ze het willen gebruiken. Het is aan de anti-dopingautoriteiten om te beslissen of het verboden is of niet en dat is het probleem. Er is een grijs gebied, de regels zijn te tolerant. We praten veel over deze middelen, maar wat we moeten doen, is het verbieden.'

Bardet ziet dopingtests afnemen: 'Sinds corona dramatisch gedaald'

Volgens Bardet duurt het net als bij het verbod van tramadol altijd te lang voordat er wordt beseft dat er op bepaalde punten strenger moet worden opgetreden. Hetzelfde geldt volgens de Fransman bij de controle op doping, wat nog steeds niet genoeg zou gebeuren. 'Er is nog wat werk te doen. Ik denk dat het sinds corona dramatisch is gedaald en dan spreek ik uit eigen ervaring. Als het voor iedereen hetzelfde is gegaan, dan moet de sport stappen zetten. Er kan meer gedaan worden om de sport schoner te maken, met meer druk door controles en testen', zo laat hij weten tegenover Cyclingnews.

De nummer drie van de Tour de France in 2017 zegt dat hij op trainingskamp in Tenerife in drie à vier weken tijd wel eens nul keer is getest, net als 25 andere renners die er zaten. 'Ik weet dat het veel geld kost om te doen, maar het is wat het wielrennen nodig heeft. Ik heb er vertrouwen in dat de mensen die die de anti-dopingbestrijding voeren nog steeds scherp zijn en de dingen in de gaten houden. Maar over het algemeen voel ik dat het aantal tests wat is afgenomen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws