Bernal entertaint in de kopgroep, Gaviria blijkt best klimmende sprinter en wint in Vuelta a San Juan Wielrennen
Wielrennen

Bernal entertaint in de kopgroep, Gaviria blijkt best klimmende sprinter en wint in Vuelta a San Juan

Bernal entertaint in de kopgroep, Gaviria blijkt best klimmende sprinter en wint in Vuelta a San Juan

Fernando Gaviria heeft de vierde etappe in de Vuelta a San Juan gewonnen. In de laatste rit voor de rustdag werd het voor de derde keer in vier dagen sprinten geblazen, maar dit keer wel met een flink uitgedund peloton. In de straten van Barreal was Gaviria duidelijk de sterkste. Peter Sagan werd tweede.

De vierde etappe was een rit van 196,5 kilometer, vanaf het circuit van Villicum naar Barreal. Onderweg lagen aardig wat hoogtemeters te wachten, met een klim van eerste categorie naar dik 2.200 meter als hoogtepunt. Zonder de zieke Stephen Williams van Israel-Premier Tech begonnen de 144 overgebleven renners er vol goede moed aan.

Bernal sluipt mee in grote kopgroep

Omdat er vooral in de eerste helft van de etappe moest worden geklommen, wilden veel mannen mee in de vlucht. Egan Bernal van INEOS Grenadiers was één van hen en de Colombiaan schoof doodleuk mee in een kopgroep van vijftien. Richting de voet van de eerste klim van de dag was het verschil tussen kopgroep en peloton al dik zeven minuten. Kon Bernal misschien een zaakje doen?

De eerste twee gecategoriseerde beklimmingen van de dag liepen in elkaar over, waardoor de renners eigenlijk zo'n vijftig kilometer onafgebroken stegen. Op de top van de tweede klim - en het hoogtepunt van de dag op dik 2.200 meter - was de kopgroep uitgedund naar nog negen. Bernal zat er nog steeds keurig bij, maar door een gebrek aan samenwerking was de voorsprong wel flink afgeroomd. Het peloton - nog zo'n veertig á vijftig renners sterk - zag het gevaar van Bernal natuurlijk ook wel in.

Ploegen Gaviria en Sagan knallen zonder Jakobsen en Bennett naar de streep

Movistar en TotalEnergies waren de ploegen die de achtervolging leidden. Beide ploegen hadden met Fernando Gaviria en Peter Sagan een goed klimmende sprinter aan boord en zij zagen hun kans schoon, met Fabio Jakobsen en klassementsleider Sam Bennett die in het klimgeweld waren gelost. Het tempo in peloton één lag dan ook hoog, waardoor de kopgroep met Bernal op zeventig kilometer van de streep werd ingerekend. Omdat ook de wind nog stevig blies, hadden Jakobsen en Bennett een schiet onmogelijke opdracht om in de laatste vlakke twee uur nog terug te keren.

Nadat Quinn Simmons bij de tussensprint nog wat bonificaties raapte, was het toch vooral Movistar dat voor Gaviria de controle hield. Een nieuwe kopgroep zagen we in de finale niet meer, daarvoor lag het tempo veel te hoog. Ondanks dat de tv-beelden het begaven in de laatste kilometers, wisten we dat een select overgebleven groepje sprinters het mocht gaan uitmaken. Gaviria toonde in de eerste dagen al goede benen en beloonde het werk van z'n ploegmaats met een prachtige ritzege, voor Sagan en Filippo Ganna, die namens INEOS nog met een late uitval had geprobeerd te winnen.

Uitslag etappe 4 Vuelta a San Juan 2023

Results powered by FirstCycling.com


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws