BORA-hansgrohe met 1-2'tje in knotsgekke finale Turkije: Denz wint voor Walls, Philipsen opgehouden Wielrennen
Wielrennen

BORA-hansgrohe met 1-2'tje in knotsgekke finale Turkije: Denz wint voor Walls, Philipsen opgehouden

BORA-hansgrohe met 1-2'tje in knotsgekke finale Turkije: Denz wint voor Walls, Philipsen opgehouden

Nico Denz heeft de bizarre vijfde etappe in de Ronde van Turkije gewonnen. De Duitser van BORA-hansgrohe was in een knotsgekke slotkilometer de snelste, maar vooral de slimste. Denz fungeerde eigenlijk als lead-out voor Matthew Walls, die juist tweede werd. Cees Bol werd op gepaste afstand derde. Jasper Phiipsen, de absolute topfavoriet, werd in de slotkilometer opgehouden en kon niet meesprinten. De leiderstrui van Alexey Lutsenko kwam geen enkel moment in gevaar.

Daags na de sprintetappe die er uiteindelijk voor zorgde dat Philipsen zich de absolute zegekoning van 2023 mocht noemen, stond er op dag vijf een verraderlijke rit op het menu. In de 180 kilometer lange rit tussen Marmaris en Bodrum moest er namelijk flink wat geklommen worden, met onder meer meerdere bestijgingen van de Prime-beklimming (8,7 kilometer aan gemiddeld 7,0 procent). De laatste zestig kilometer waren echter overwegend vlak, waardoor mogelijk geloste sprinters nog de kans zouden hebben om terug te keren in het peloton.

De kopgroep van de dag was al vrij snel gevormd. Alejandro Franco (Burgos-BH), Gianni Marchand (Tarteletto), Alessio Martinelli (Green Project Bardiani), Fernando Tercerco (EOLO-Kometa), Jay Vine (UAE Team Emirates), Dawit Yemane (BikeAid) waren de namen in het leidende sextet, dat een maximale voorsprong van zes minuten bijeen wist te fietsen. De voorsprong van het zestal bleef oplopen, totdat de sprintersploegen het met zes minuten wel welletjes vonden. Het waren Alpecin-Deceuninck en Astana Qazaqstan Team die het kopwerk in het peloton verrichten, waarbij opviel dat Mark Cavendish en Gleb Syritsa - twee sprinters - zowaar op kop reden. Bij de ploeg van Alexandre Vinokourov werd dus duidelijk dat Bol de sprinter met dienst was.

BORA-hansgrohe met 'kunststukje', Philipsen opgehouden in flink hectische slotkilometer

In de 'heuvelzone' werd de kopgroep flink uiteengereten, met Vine en Yemane als sterksten. Tercerco moest als eerste passen, waarna niet veel later ook Franco, Marchand en Martinelli moesten afhaken. Die vier renners werden al vlug opgeslokt door het peloton, terwijl Vine en Yemane met negentien kilometer te gaan nog een halve minuut voorsprong over hadden. Vooral de poulains van de gebroeders Roodhooft legden er duchtig de pees op, met als gevolg dat ook het dappere tweetal als een vogel voor de kat was.

Tegenaanvallen (lees: speldenprikjes) mochten niet meer baten, waarna er 'gewoon' gesprint werd in de straten van Bodrum. Er zaten namelijk enorm veel scherpe bochten in de laatste kilometer, evenals flink wat hellinkjes en afdalinkjes. Kortom, een gevaarlijk gedoe. De BORA-boys waren er misschien van op de hoogte. Ze gingen immers op één kilometer van de meet al saampjes op kop rijden en leken dus eigenlijk niet slim bezig. Niets bleek minder waar, want door de hectische laatste 1000 meter gaven zij hun 'voorsprong' niet meer uit handen. Bol werd nog derde, terwijl Philipsen zich juist helemaal niet kon mengen. Het is een finale waar nog lang over nagepraat zal worden...

Uitslag etappe 5 Ronde van Turkije 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws