Nieuwe stunt Kiesenhofer blijft uit in Spanje: Persico wint, Van Vleuten blijft leider Wielrennen
Wielrennen

Nieuwe stunt Kiesenhofer blijft uit in Spanje: Persico wint, Van Vleuten blijft leider

Nieuwe stunt Kiesenhofer blijft uit in Spanje: Persico wint, Van Vleuten blijft leider

Silvia Persico heeft de vierde etappe in de Ceratizit Challenge op haar naam geschreven. Op de kasseien in Segovia was zij de snelste in een sprintje bergop. Zij verwees Demi Vollering en Elisa Longo Borghini naar de dichtste ereplaatsen. Olympisch kampioene Anna Kieserhofer wist de etappe te kleuren door bijna van start tot finish solo aan kop te rijden.

Op het menu van zaterdag stond een echte overgangsetappe. Vanuit startplaats Palencia werd er over 162 kilometer gekoerst in de richting van Segovia. Het profiel van de etappe werd gekenmerkt door glooiende wegen in het begin, een vlak middenstuk en een redelijk moeilijke finale (met onder meer een onverharde strook van 1800 meter op tien kilometer van de meet).

Olympisch kampioene schiet direct uit de startblokken

Na haar machtsgreep in de tweede etappe kwam Annemiek van Vleuten in de derde rit op vrijdag ook niet in de problemen. Zodoende klikte zij zaterdagmiddag met een voorsprong van 1 minuut en 55 seconden op Elisa Longo Borghini in de algemene rangschikking in haar pedalen.

In het begin wachtten er direct een handvol klimmetjes op het damespeloton, allemaal tussen de 1 en 3 kilometer van lengte. De gemiddelde stijgingspercentages van deze puistjes lagen allemaal rond de vijf à zes procent. Direct nadat het startsein gegeven werd, besloot olympisch kampioene Kiesenhofer (Soltec Team) te demarreren. Ze kreeg geen vluchtgezellen met zich mee en was dus begonnen aan een solo.

Ook haar olympische titel wist Kiesenhofer solo te veroveren, na een misrekening van de Nederlandse topfavorieten. Zij was dus zeker iemand waar de ploegen van de favorieten zich niet op moesten verkijken, mochten zij zaterdagochtend plannen hebben gemaakt voor een eventuele ritzege.

Kiesenhofer virtueel leider

Het peloton gaf Kiesenhofer veel ruimte. Met nog circa 100 kilometer te gaan had zij een voorsprong van bijna tien minuten bijeen gefietst. Daarmee nam ze virtueel de leiding over van Van Vleuten. Voorafgaand aan de vierde etappe stond Kiesenhofer namelijk op ruim 7 minuten van de Nederlandse.

In de tussentijd zagen we de uit Bovenkarpsel afkomstige Nina Buijsman in haar eentje aanvallen uit het peloton. Dit mondde uit in een heuse 'chasse patate'. Niet veel later werd de 24-jarige Buijsman weer ingerekend door het peloton.

Soliste gevallen, Van Vleuten zelf op kop van het peloton

Op 84 kilometer van de finish was het even schrikken voor de Oostenrijkse en haar ploegleiding. Door nog onbekende omstandigheden lag de wielrenster, met een passie voor wiskunde, op de grond. Al snel bleek dat dit geen grote gevolgen had voor haar fysieke gesteldheid.

De val had ook geen grote gevolgen voor haar voorsprong teweeg gebracht. Aangezien de voorsprong van de Oostenrijkse Kiesenhofer namelijk nog steeds maar langzaam slonk en de ploeggenoten van Van Vleuten bijna niet dichter bij kwamen, moest de 39-jarige Van Vleuten zelf op kop mee gaan draaien in de achtervolging.

Van Vleuten moet zelf meedraaien in achtervolging op de eenzame Kiesenhofer

Peloton uiteindelijk toch op stoom, Van Vleuten uit gevarenzone

Van Vleuten en haar ploeggenoten moesten alle zeilen bijzetten om het gat met de eenzame Kiesenhofer te dichten. Toen zij hier uiteindelijk in slaagden, begonnen ook andere ploegen in het peloton zich te bemoeien met de achtervolging. Dit waren voornamelijk ploegen met een rappe dame in de gelederen: SD Worx (Kopecky en Vollering) en Trek-Segafredo (Balsamo en Longo Borghini) hadden het grootste aandeel in de jacht op Kiesenhofer. Ook Team DSM hielp mee met de hoop dat Liane Lippert een goede uitslag zou rijden.

De finale van de vierde etappe moest niet onderschat worden. Op tien kilometer van de streep was er een bijna twee kilometer lange onverharde strook (in de richting van Tramo de Tierra) te vinden. De laatste 2,5 kilometer richting finishplaats Segiova liepen met gemiddeld 3,5 procent omhoog, wat gelijk staat aan een colletje van vierde categorie.

Kiesenhofer strandt in zicht van de haven, Persico wint sprint van klein groepje

Het tempo werd in het peloton bepaald door SD Worx-renster Marlen Reusser en was verwoestend te noemen. Dit zorgde voor breukjes in het peloton. Op de 'steratto' nam het peloton nog eens een flinke hap van de voorsprong van Kiesenhofer. Met 30 seconden over begon zij aan de 'slotklim' richting Segovia, waar gefinisht zou worden op 1000 meter hoogte.

Kiesenhofer werd op één kilometer van de meet bijgehaald door het aanstormende peloton. Het werd dus uitkijken naar de dames met een flinke punch in de benen. Een versnelling van Lippert op 500 meter van de finish zorgde ervoor dat de groep stevig uitgedund werd. Met nog ongeveer acht rensters werd er uiteindelijk gesprint op de kinderkopjes in Segovia.

Het was Persico (Team Valcar) die aan het langste eind trok. Zij ging met flinke pedaalslagen haar sprint aan en kwam voor Vollering en Longo Borghini als eerst over de meet. Van Vleuten finishte als zesde. Ze behoudt de leiderstrui met nog één rit te gaan. Morgen is de slotrit in Madrid waar de kans groot is dat er gesprint zal worden om de dagzege.

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news