Degradatiestrijd in Tour de France: deze teams moeten vechten voor ieder puntje Wielrennen
Wielrennen

Degradatiestrijd in Tour de France: deze teams moeten vechten voor ieder puntje

Degradatiestrijd in Tour de France: deze teams moeten vechten voor ieder puntje

De Tour de France is ieder jaar weer een spektakelstuk op verschillende fronten. De verschillende klassementen, de truien en het prijzengeld: het zorgt allemaal voor de nodige belangen. Dit jaar is daar echter nóg een belangrijke factor bijgekomen: de degradatiestrijd in de WorldTour. In de Leiderstrui neemt je mee langs de tussenstand en legt je uit waar je op moet letten tijdens de koers!

Momenteel is het razendspannend onderin de WorldTour-stand over de laatste drie seizoenen. Momenteel bevinden nog altijd Lotto Soudal en Israel-Premier Tech zich onder de degradatiestreep, maar beide ploegen wisten de laatste weken goede zaken te doen. De Belgische ploeg scoorde punten door de tweede plek van Tim Wellens in de Baloise Belgium Tour, terwijl Israel succesvol was met Michael Woods in Occitanië (eindzege) en Jakob Fuglsang in de Ronde van Zwitserland (derde).

Lees verder onder de afbeelding.

Degradatiestrijd in Tour de France: deze teams moeten vechten voor ieder puntje
WorldTour-stand 2020-2022 (per 21 juni 2022)

BikeExchange spartelt, EF scoort punten

Daarmee zitten de ploegen nog altijd Team BikeExchange-Jayco op de hielen. De Australiërs zitten in een uiterst moeizame fase van het seizoen, te meer door het uitstappen van kopman Simon Yates in de Giro d'Italia. De ploeg zag Michael Matthews nog wel wat scoren met ereplaatsen in de Ronde van Zwitserland, terwijl Dylan Groenewegen trefzeker was door een ritoverwinning in de Ronde van Slovenië.

De andere naaste concurrent van de genoemde ploegen, EF Education-EasyPost, deed het de laatste tijd dan weer een stukje beter. Daar waren voornamelijk twee renners verantwoordelijk voor: Ruben Guerreiro en Esteban Chaves. Het duo was in het Critérium du Dauphiné al goed op de afspraak, terwijl ze vervolgens in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge een één-tweetje opvoerden. Ook Neilson Powless was in de Ronde van Zwitserland op de afspraak met een vierde plek. Daarmee was de ploeg een van de best presterende ploegen van de laatste tijd.

WorldTour-punten in de Tour de France

Voor meerdere ploegen is het dus zaak om in de Tour de France te zorgen dat ze presteren. Te meer omdat in de Franse grote ronde nou eenmaal het meest verdiend kan worden van allemaal, nog meer dan in de Giro d'Italia en Vuelta a España. Voor een eindoverwinning in de ronde kun je 1000 punten bijschrijven, de nummer twee krijgt er 800, terwijl de derde stek goed is voor 675 punten. Dit bouwt langzaam maar zeker af tot aan plek 60 in het klassement: degene die daar eindigt, krijgt nog altijd tien punten bijgeschreven.

Voor een ritoverwinning in de Tour krijg je als renner nog 120 punten op de teller bijgeschreven, maar voor de nummers twee en drie blijft er met respectievelijk 50 en 25 punten niet veel meer over. Ook het winnen van een nevenklassement valt in het niet bij de punten van het eindklassement. Voor de winst van bijvoorbeeld de groene trui krijg je als team 120 punten. De leider in het algemeen klassement krijgt na iedere etappe nog 25 punten bijgeschreven.

Klik hier voor de volledige puntentelling (Inner Ring).

Welke renners moeten scoren in de Tour de France?

De ploegen in nood doen er goed aan om te zorgen dat zij straks een mannetje bij de bovenste tien in het algemeen klassement weten te plaatsen. Een negende plek in de eindranking is al goed voor bijna twee ritzeges, waarvan we weten dat het lastig kan zijn om via de aanval op punten te mikken. Dan moet je daar echter nog wel de juiste renners voor in dienst hebben.

Hoewel de selecties van de ploegen nog lang niet allemaal bekend zijn, zijn een aantal kopmannen wel al (zo goed als) zeker van hun deelname aan de ronde. Voor de ploegen in de gevarenzone zal het van de volgende renners moeten komen.

  1. Israel-Premier Tech (20e): Michael Woods en Jakob Fuglsang zijn de mannen die voor de Israëlische ploeg punten kunnen scoren in het algemeen klassement. De twee oudgedienden steken gezien hun voorbereiding in ieder geval in een goede vorm. De vraag is echter of zij het zien zitten om drie weken voor een klassement te gaan. Fuglsang heeft in het verleden al aangegeven de rol van klassementsrenner niet meer te zien zitten.
  2. Lotto Soudal (19e): Hoewel de ploeg de laatste weken op de goede weg was, lijkt Lotto Soudal in de Tour de France vooral punten te moeten gaan scoren via sprintkopman Caleb Ewan. De ploeg ontbreekt het aan een sterke klimmer, die al bewezen heeft een klassement in een grote ronde aan te kunnen. Sprinter Ewan heeft dit seizoen echter ook nog niet de juiste cadans te pakken wat betreft overwinningen.
  3. Team BikeExchange-Jayco (18e): De Australische ploeg heeft verschillende renners in huis die punten kunnen behalen. Zo is er Simon Yates, waarvan geruchten de ronde gaan dat hij in de Tour ook mikt op een klassement. Verder beschikt het team over Michael Matthews en Dylan Groenewegen, die beiden voor ritsuccessen kunnen zorgen.
  4. EF Education-EasyPost (17e): Het team met de roze tenuetjes heeft verschillende interessante krachten in huis, die stuk voor stuk hoog in het klassement kunnen eindigen. Via Ruben Guerreiro, Rigoberto Urán en Esteban Chaves kan EF zich een stuk veiliger spelen. Daarnaast biedt een drietal klimmers ook nog wat ruimte voor de aanval. Ook hebben ze met Magnus Cort nog een rittenkaper binnen de gelederen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws