Démare dankt ploeg Van der Poel: Fransman wint massasprint na ontbreken Cavendish en Ewan Wielrennen
Wielrennen

Démare dankt ploeg Van der Poel: Fransman wint massasprint na ontbreken Cavendish en Ewan

Démare dankt ploeg Van der Poel: Fransman wint massasprint na ontbreken Cavendish en Ewan

Arnaud Démare heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een interessant schouwspel - met volop koers op de enige klim van de dag - werd het in Messina een massasprint, zonder de gelosten Mark Cavendish en Caleb Ewan. Démare kreeg in de sprint een perfecte leadout en maakte het mooi af, voor Fernando Gaviria. Mathieu van der Poel nam met z'n ploeg initiatief, maar zat in de sprint veel te ver.

De vijfde etappe begon woensdag al om 11.45 uur, omdat de finish al om 16.00 uur gepland stond. De 174 kilometer lange etappe begon voorspelbaar, met vijf vluchters die snel de ruimte kregen van het peloton. Jaakko Hänninen (AG2R), Mattia Bais, Filippo Tagliani (beide Androni), Mirco Maestri (EOLO-Kometa) en Alessandro Tonelli (Bardiani) waren van de partij en reden zo'n vier minuten voorsprong bijeen.

In het peloton waren de sprintersploegen al snel op kop te vinden, met Groupama-FDJ, Lotto Soudal en Quick Step-Alpha Vinyl in de samenwerking. Na dik vijftig kilometer zou namelijk de enige klim van de dag beginnen: een puist van 19,5 kilometer. Logischerwijs werd het tempo richting de voet opgevoerd en had de kopgroep van vijf nog drie minuten voorsprong over, bij de start van de Portella Mandrazzi.

Ploeg Van der Poel lost Cavendish en Ewan

De lange klim was nergens steil, hij steeg aan 4,4 procent gemiddeld op mooie slingerwegen. Lange tijd leek het niet genoeg om voor spektakel te zorgen, totdat Mathieu van der Poel zijn ploeggenoten op kop zette. Alpecin-Fenix voerde het tempo op en meteen was Ewan eraf. Niet veel later loste ook Cavendish, waarmee de twee topfavorieten voor een massasprint plots in de problemen zaten.

Ewan en Cavendish gaven snel minuten toe en ook Arnaud Démare kwam in de problemen. De Fransman van Groupama-FDJ hield echter wel vol en rondde de top op een minuutje achterstand. In de afdaling halveerde hij die kloof met ongetwijfeld een razendsnelle afzink. Cavendish kwam met vijf ploeggenoten boven op 2.30 minuten van het peloton en Ewan gaf zelfs al meer dan vier minuten toe. Zij konden het vergeten.

Cavendish en Ewan verslagen, sprint zonder twee favorieten

Na de afdaling - waarin ook het Intermarché-Wanty-Gobert van Biniam Girmay mee tempo maakte - werd de oorspronkelijke kopgroep al snel ingerekend. Zij waren er op 66 kilometer van de streep al aan voor de moeite, door het hoge tempo in het peloton. De groep van Cavendish sputterde nog wel even tegen en kwam tot onder de twee minuten, maar uiteindelijk zette men zich daar recht en werd er samen met de groep van Ewan geaccepteerd dat ze verslagen waren.

Zonder Cavendish en Ewan was er ineens volop kans voor de andere sprinters om uit te pakken. Démare - die wel was teruggekeerd na de afdaling - zette zijn ploeg Groupama-FDJ weer op kop en ook Alpecin-Fenix (Van der Poel), Israel-Premier Tech (Nizzolo) en UAE Team Emirates (Gaviria) deden mee. Na een leuke dag koers was het laatste uur zo een beetje een kwestie van afwachten. Het was wachten op de technische en daarmee tricky finale.

Wie wint sprint na technische finale?

In de laatste tien kilometer was het oppassen geblazen. De bochten namen toe en meerdere ploegen wilden vooraan zitten. We zagen klassementsploegen om hun kopmannen uit de problemen te houden en de sprintersploegen hadden hun sprinttrein klaar. Het zorgde ervoor dat Romain Bardet van DSM zelfs als kopman op kop van het peloton reed voor zijn sprinter Alberto Dainese.

Richting de laatste kilometer was het nog meer oppassen, want het ging in de dalende lijn richting de finish. Groupama-FDJ had de trein het best op de rails voor Démare, die door het midden als beste opkwam en in de sprint volhield tot de streep. Gaviria werd tweede. Girmay werd op rechts ingesloten en moest tevreden zijn met plek vijf, Van der Poel verprutste zijn sprint en hield het al vroeg voor gezien.

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia 2022

Volg LIVE etappe 5 in de Giro d'Italia 2022

Laadt de liveblog niet? Druk even op F5 of refresh je mobiele pagina.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws