Evenepoel en Roglic zien Skjelmose winnen en ook Jorgenson en McNulty stevig tijd pakken in Parijs-Nice Wielrennen
Wielrennen

Evenepoel en Roglic zien Skjelmose winnen en ook Jorgenson en McNulty stevig tijd pakken in Parijs-Nice

Evenepoel en Roglic zien Skjelmose winnen en ook Jorgenson en McNulty stevig tijd pakken in Parijs-Nice

Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) heeft etappe zes van Parijs-Nice naar zich toe weten te trekken. Na een snel verreden etappe toonde hij zich de beste van de klassementsrenners in de Franse rittenkoers, waar ook Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike) en Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) stevig tijd pakten. Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) moesten net als Luke Plapp (Jayco AlUla) en Santiago Buitrago (Bahrain Victorious) tijd toegeven.

De renners werden vrijdag wakker met het nieuws dat de zevende etappe, normaliter de koninginnenrit van Parijs-Nice, voor een groot deel aangepast zou worden door de slechte weersomstandigheden in Frankrijk. Met de Colmiane werd de zwaarste klim van de dag geschrap, terwijl de aankomst op de met sneeuw bezaaide Auron ook ingeruild werd voor een minder steile beklimming.

Aan de start kon iedereen wel begrip opbrengen voor deze beslissing, daar de coureurs ook vrijdag een groot deel van de dag in de regen en wind moesten doorbrengen. Silvan Dillier (Alpecin-Deceuninck), Tobias Lund Andresen en Nils Eekhoff (dsm-firmenich PostNL) waren daar al niet meer bij, waardoor het aantal deelnemers van de Nederlandse ploeg al reduceerde tot drie.

Onder meer Pedersen en Kelderman tonen zich in vroeg stadium

Vanuit het vertrek reden de renners zich dan ook direct, met onder meer Cedric Beullens (Lotto-Dstny), Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost) en Anthony Turgis (TotalEnergies) als vroege aanvallers. Ook rasaanvallers Rémi Cavagna (Movistar) en Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies, drager van de bollentrui) toonden zich in een eerder stadium, waardoor het bergop te hard ging voor sprinters als Olav Kooij.

Het bleef een komen en gaan van renners aan de kop van de koers, waarbij de wedstrijdradio ook melding maakte van Wilco Kelderman (Visma | Lease a Bike), Mads Pedersen (Lidl-Trek) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ) in een aanvallende rol. Na bijna honderd kilometer lukte het dan toch om een definitieve kopgroep te vormen: Burgaudeau, Beullens, Pedersen, Pithie, Bruno Armirail (Decathlon AG2R), Michael Storer (Tudor), Gijs Leemreize (dsm-firmenich PostNL), Georg Zimmermann (Intermarché-Wanty), Cristian Scaroni (Astana Qazaqstan Team) en Marco Haller (BORA-hansgrohe) waren mee op die boot.

Evenepoel en Roglic zien Skjelmose winnen en ook Jorgenson en McNulty stevig tijd pakken in Parijs-Nice

INEOS Grenadiers was echter niet content met die situatie en maakte snel duidelijk dat ze de vluchters niet al teveel ruimte wensten te geven. Op negentig kilometer van de meet kwam men op het hoogste punt van de rit, waar de voorgift iets meer dan één minuut bedroeg. De Britse formatie deed ook bergaf stevig door en rekende de kopgroep uiteindelijk in op de Col de Gourdon, met nog zestig kilometer voor de boeg.

BORA-hansgrohe maakt koers op Colle-sur-Loup, Jorgenson neemt brutaal over

Bernal en co leken hun focus vooral op de Colle-sur-Loup te hebben gezet, een twee kilometer lange heuvel aan tien procent op circa 25 kilometer van de aankomst. Richting die hindernis posteerden ook UAE-Team Emirates en Lidl-Trek hun werkpaarden Nils Politt en Pedersen op kop, waarmee ze al druk wisten te zetten op een deel van het peloton. De grote groep splitte in drie uiteen, waarbij Decathlon AG2R-kopman Felix Gall de grootste naam leek die de slag gemist had.

Eenmaal de steile klim begonnen was, nam BORA-hansgrohe vol over. Enkel McNulty wist het wiel van de groene Duitsers te volgen, maar het duurde niet lang vooraleer de Amerikaan moest lossen. Overige klassementsmannen als Santiago Buitrago, Remco Evenepoel en ook gele trui Luke Plapp namen zijn plek in. Eén man denderde er zelfs overheen, Jorgenson van Visma | Lease a Bike. De Amerikaan rondde de top met vijftien tellen voorgift op de concurrentie, waar Buitrago letterlijk wegviel op de natte Franse wegen. De Colombiaan zag zijn klassement zo op lullige manier voor zijn ogen verdwijnen.

Achter Jorgenson kwamen Skjelmose en McNulty samen, die de oversteek naar Jorgenson maakten. In de groep daarachter werkten onder meer Evenepoel en Roglic samen om de voorgift niet al te groot te laten worden. Desondanks bedroeg deze bij het ingaan van de laatste twintig kilometer, die vooral bergaf liepen, twintig tellen. UAE-Team Emirates kon bovendien storen, wetende dat McNulty virtueel het geel over zou nemen.

De samenwerking vooraan verliep goed, terwijl daarachter redelijk wat dissonanten te vinden waren. Zodoende wisten de drie hun voorgift met nog tien kilometer te gaan uit te breiden naar vijftig seconden. Bij het ingaan van de laatste drieduizend meter gaf de tijdmeting zelfs één minuut aan, terwijl Skjelmose voorin als eerste wat leek te pokeren. Dit betaalde zich uit in de laatste meters, waar hij zich de snelste toonde.

Uitslag etappe 6 Parijs-Nice 2024

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws