Ewan klopt Nizzolo in door valpartijen overschaduwde sprintetappe Giro d'Italia Wielrennen
Wielrennen

Ewan klopt Nizzolo in door valpartijen overschaduwde sprintetappe Giro d'Italia

Ewan klopt Nizzolo in door valpartijen overschaduwde sprintetappe Giro d'Italia

Caleb Ewan heeft de vijfde etappe in de Giro d'Italia gewonnen. Na een nerveuze rit - met constant vrees voor waaiers - kwam het uiteindelijk aan op een massasprint in de technische finale in Cattolica. Daar pakte Ewan de volle buit, voor Giacomo Nizzolo. De etappe werd overschaduwd door crashes van Pavel Sivakov en Mikel Landa.

De etappe van 177 kilometer begon nog zo normaal. Filippo Tagliani (Androni) en Umberto Marengo (Bardiani) gingen samen op pad, twee Italianen die ook in de tweede rit al in de vlucht zaten. Ze kregen maximaal vijf minuten voorsprong en de koers leek wel even gelopen. Niets bleek minder waar. Richting de eerste tussensprint in Imola gaf het peloton plots vol gas en was de voorsprong van de twee vooraan als sneeuw voor de zon verdwenen.

Gaviria wint tussensprint, nerveuze fase in peloton

In Imola won Tagliani de sprint nog wel van Marengo, maar acht seconden later kwam Fernando Gaviria als nummer drie (en als eerste van het peloton) over de streep, voor Tim Merlier. Het peloton bleef gasgeven door de straten van Imola, op honderd kilometer van de finish. De berichten doemden namelijk op dat er weleens wat wind zou kunnen staan bij het uitrijden van de stad. Om die reden kwamen alle klassementsrenners naar voren, in de bekende treintjes van hun ploegen.

Wat volgde was een nerveuze fase over de lange en rechte wegen. Van waaiervorming kwam het nooit, maar de klassementsploegen hielden lang de controle. Pas toen die controle weer uit handen werd gegeven, kwam er een nieuwe vluchtpoging op gang. Simon Pellaud (Androni) en Davide Gabburo (Bardiani) vertegenwoordigden dezelfde twee ploegen als eerder op de dag al het geval was geweest.

Peloton raast richting technische finale, zonder Sivakov en Landa

Het nieuwe duo pakte rap een minuut, maar meer dan dat werd het ook niet. Ze kregen nog wel de kans om voor de tweede tussensprint te strijden en kregen zelfs nog even gezelschap van Alexis Gougeard van AG2R Citroën Team. De drie reden lekker door, maar op vier kilometer van de streep waren ze eraan voor de moeite. Pavel Sivakov was er op dat moment al niet meer bij in het peloton. De schaduwkopman van INEOS Grenadiers ging op een rechte weg onderuit tegen een stoeprand en reed de rit met een met pijn vertrokken gezicht uit, op grote achterstand.

Het peloton wachtte niet, want er moest een sprint worden voorbereid. Er was vooraf gewaarschuwd voor een technische finale en toch werd er nog twee keer gevallen. Vooral de laatste crash was hard én er lag andermaal een grote naam bij. Bergkoning Joe Dombrowski knalde keihard op een seingever en Mikel Landa viel hard over hem heen. Vooraan in het peloton merkte men er niets van, want in de bochtige laatste kilometers was het volle bak. BORA-hansgrohe was op de afspraak en ging de laatste kilometer in op kop. Nadat Merlier uit zijn klikpedaal schoot, werd het een strijd tussen Nizzolo en Ewan. Ewan bleek net wat sneller.

Uitslag etappe 5 Giro d'Italia 2021

Lees etappe 5 in de Giro d'Italia 2021 terug in onze liveblog


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws