Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen Wielrennen
Wielrennen

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Het bergklassement, altijd een wedstrijd in de wedstrijd! Vorig jaar was het de beurt aan Koen Bouwman, die namens Jumbo-Visma zichzelf ontdekte als klimmer en afmaker. Wie staan er dit jaar in de rij om de bergpunten te sprokkelen? In de Leiderstrui zet ze op een rij.

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten paarse trui
Favorieten witte trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia (online: 5 mei)

Puntentelling bergklassement Giro d'Italia 2023

De beklimmingen zijn opgedeeld in vier verschillende categorieën, op basis van de zwaarte van de beklimming. Hoe zwaarder de beklimming, hoe meer punten er te verdienen zijn. Daarnaast kunnen de renners dubbele punten verdienen als op een klim de finish van een etappe gelegen is. Op de Cima Coppi, het dak van de Giro, vallen ook nog extra punten te verdienen.

Cima Coppi (hoogste punt van de Giro):
50, 30, 20, 14, 10, 6, 4, 2 en 1 punt(en)

Eerste categorie:
40, 18, 12, 9, 6, 4, 2 en 1 punt(en

Tweede categorie:
18, 8, 6, 4, 2 en 1 punt(en)

Derde categorie:
9, 4, 2 en 1 punt(en)

Vierde categorie:
3, 2 en 1 punt(en)

Laatste winnaars blauwe trui Giro d'Italia

2022 Koen Bouwman
2021 Geoffrey Bouchard
2020 Ruben Guerreiro
2019 Giulio Ciccone
2018 Chris Froome
2017 Mikel Landa
2016 Mikel Nieve
2015 Giovanni Visconti
2014 Julián Arredondo
2013 Stefano Pirazzi

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Favorieten bergklassement Giro d'Italia 2023

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Jay Vine - UAE Team Emirates (16,7%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

De gedroomde bergkoning van de Vuelta in 2022 is terug! Jay Vine was in de Ronde van Spanje van vorig jaar hard op weg om de bolletjestrui te winnen, totdat hij hard onderuit ging en moest opgeven. Hij had twee ritten gewonnen en bewees bergop dat hij eigenlijk net zo snel kon klimmen als de klassementsrenners. UAE Team Emirates had genoeg gezien en haalde Vine weg bij Alpecin-Deceuninck, want die klimkwaliteiten stonden buiten kijf.

Bij UAE vloog Vine dit seizoen uit de startblokken en won hij meteen de Tour Down Under. Hij ontpopte zich langzaam tot stevige outsider voor het roze in de Giro, totdat het in de UAE Tour weer misging. Hij liep een knieblessure op, waar Vine weken van moest herstellen. Daarna reed hij geen koers meer en bereidde hij zich na z’n revalidatie op hoogte voor op de Ronde van Italië. Een klassement lijkt niet realistisch meer, maar misschien kan hij net als in de Vuelta van 2022 wel huishouden voor ritwinst en de bergpunten?

9. Andreas Leknessund - Team DSM (22,2%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Bij Team DSM staan acht vrijbuiters aan de start en dus komt je in zo’n vrijbuiters-klassement al snel uit bij de Nederlandse ploeg. Andreas Leknessund lijkt de meest realistische pion om voor het blauw te gaan, de 23-jarige Noor is per slot van rekening hartstikke lekker bezig dit seizoen. Hij reed uitstekend in de UAE Tour, reed top twintig in de Tirreno en heeft ook de Ronde van het Baskenland in de benen.

Daarna ging de blik via een hoogtestage vol op de Giro, waar DSM louter voor ritzeges gaat. Leknessund is niet de beste klimmer van het peloton, maar wel een zeer getalenteerde jongen. In de strijd om de bergpunten hoef je niet altijd de beste bergop te zijn, je moet er vooral altijd zíjn. In Leknessund zien we iemand die dat wel zou moeten kunnen.

8. Eddie Dunbar - Team Jayco-AlUla (23,1%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Geen al te opvallende transfer afgelopen winter, maar hij pakt wel heel bijzonder uit. Eddie Dunbar trok als knecht bij INEOS Grenadiers naar Team Jayco-AlUla, waar hij voor het eerst in z’n carrière echt alle vrijheid krijgt om te doen wat hij wil. Een blessure gooide z’n voorjaar ietwat door de war, maar Dunbar leek in de Ronde van Romandië net op tijd in Girovorm.

Bij INEOS ontpopte de Ier zich tot een begenadigd klimmer, eentje die de aanval niet schuwt. Samen met ploegmaat Filippo Zana heeft Jayco-AlUla daarmee een gevaarlijk duo in de gelederen. Een etappe won hij nog nooit in z’n carrière, maar dat hoeft voor het blauw dus ook niet per se.

7. Lennard Kämna - BORA-hansgrohe (27,8%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Lennard Kämna, de man die in 2022 misschien wel de meest indrukwekkende aanvaller was van het peloton! Hij won een rit in de Giro d’Italia (op de Etna) en was er in de Tour op La Planche des Belles Filles héél dichtbij. De 26-jarige Duitser toonde in 2022 aan dat hij helemaal terug was, na zijn sabbatical in 2021. Wat was het goed om hem weer vooraan te zien.

De grote vraag in dit klassement is: gaat Kämna er opnieuw invliegen, gaat hij voor een eigen klassement of rijdt hij misschien wel voor een ander? Bij BORA-hansgrohe lijken ze niet voornemens om Kämna als knecht op te stellen, daar is hij veel te goed voor. In een vrije rol mag hij zelf gaan uitzoeken waar de Giro hem brengt. Dat zou zomaar eens de bergtrui kunnen zijn…

6. Ben Healy - EF Education-EasyPost (34,3%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Wie naar het klassieke voorjaar heeft gekeken, kan niet verrast zijn door de aanwezigheid van Ben Healy in deze lijst. De 22-jarige Ier hield huis in de Ardennen, met een tweede plaats in zowel de Amstel Gold Race als de Brabantse Pijl. In Luik-Bastenaken-Luik volgde een knappe vierde plaats. De benen zullen zodoende goed zijn als Healy op 6 mei begint aan de Giro en bij EF Education-EasyPost lijkt meer dan genoeg ruimte om voor eigen kans te gaan.

De grote vraag is wel: blijft Healy drie weken goed? Voorafgaand aan de klassiekers reed hij ook al de stenen uit de straat in de Coppi e Bartali, Hij won de GP Industria & Artigianato en werd vijfde in Région Pays de la Loire Tour. Hij is zodoende al wel twee maanden op dreef en met de meeste bergpunten in de derde week voor het rapen, mag Healy aantonen hoeveel er nog in de tank zit.

5. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (40,7%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Primoz Roglic is een explosieve vent en dus kijken we vooral bij aankomsten bergop naar hem als het gaat om het maximaal aantal bergpunten. De Sloveen van Jumbo-Visma zal het meer te doen zijn om bonificatieseconden aan de streep, maar de blauwe trui komt vanzelf in beeld als hij net als andere jaren de meest explosieve blijkt van de klassementsrenners.

Misschien onderschatten we Roglic hier echter wel een beetje. Misschien heeft Jumbo-Visma wel heel andere plannen en zien we hem van verder aanvallen. Misschien is hij wel veel dominanter dan een ieder denkt… In dat laatste geval zal een bergtrui minder realistisch zijn. U begrijpt: klassementsrenners en een bergtrui, het kan alles kanten op.

4. Remco Evenepoel - Soudal-Quick Step (42,6%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Net als Roglic geen topfavoriet, maar in de praktijk blijkt altijd wel dat klassementsrenners zomaar heel hoog kunnen eindigen in het bergklassement. Alles zal in deze situatie afhangen van de strijd tussen Remco Evenepoel en z’n rivalen. Wordt het een epische tweestrijd met Primoz Roglic, waarbij er op iedere berg gestreden wordt voor seconden (en bergpunten)? Dan kan de wereldkampioen van Soudal-Quick Step zomaar á la Tadej Pogacar dit klassement gaan winnen.

Mochten de klassementsrenners zich wat meer gedeisd houden en hun dagen uitkiezen, dan raakt het blauw doorgaans als snel uit het zicht. En dan is er nog het scenario dat Evenepoel er met kop en schouders bovenuit steekt en twee of drie topdagen voldoende zijn om het roze stevig in handen te krijgen. Kortom: voor een bergtrui van Evenepoel zijn nogal wat scenario’s denkbaar.

3. Thibaut Pinot - Groupama-FDJ (54,6%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

De allerlaatste Giro van Thibaut Pinot en na al die tegenslagen, tranen en soms ook prachtige momenten zal de hele wielerwereld in Rome op de banken staan als de Fransman van Groupama-FDJ de bergtrui in de wacht sleept. En waarom niet? Pinot gaf al aan dat hij zonder klassementsambities naar Italië trekt, hij wil er gewoon lekker in vliegen en zo zien we de klimmer het liefste.

Pinot is eigenlijk het hele jaar al op de afspraak, na – mentaal en fysiek – enkele moeilijke jaren. Hij was vooral actief in de Franse koersen in de eerste maanden van dit seizoen en hoewel winst er nog niet in zat, werd hij wel al drie keer tweede. Ritwinst zal prioriteit zijn voor de kopman van Groupama, en in de jacht op die etappezege komen de bergpunten vanzelf. Zijn het er genoeg na drie weken koers?

2. Santiago Buitrago - Bahrain Victorious (58,3%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Bahrain Victorious staat met een wervelend goede ploeg aan de start in de Giro d’Italia, vergelijkbaar met het sterrenteam uit de Vuelta a España van 2021. Toen werd Jack Haig derde, werd Gino Mäder vijfde en ging ook Damiano Caruso als de brandweer. Grote afwezige in die editie: Santiago Buitrago. De inmiddels 23-jarige Colombiaan was in 2021 nog geen grote meneer, maar heeft de laatste twee jaar stevig aan de weg getimmerd.

Buitrago reed in 2020 al wel een Vuelta, maar brak vorig jaar in de Giro d’Italia toch door bij het grote publiek. Hij won een bergetappe, die ene voor Gijs Leemreize. Maar dat was nog niet alles, want in de kleinere rittenkoersen reed Buitrago steevast al top tien. Dit seizoen is er een stevig stapje bij gedaan. Buitrago werd derde in de Ruta del Sol en recent nog achtste in de Tour of the Alps. Meest indrukwekkende resultaat was echter wel plek drie in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij liet zien hoe goed de vorm begint te worden. Met Haig, Mäder en Caruso opnieuw aan z’n zijde verwachten we Buitrago vliegend in de bergen, normaliter toch in de vrije rol die hij vorig jaar in de Giro had. Daar kan zomaar een heel mooie bergtrui uit gaan rollen.

1. Lorenzo Fortunato - EOLO-Kometa (62,7%)

Favorieten blauwe trui Giro d'Italia 2023: Koen Bouwman en co(ls) moeten opnieuw beginnen

Onze topfavoriet voor de blauwe trui in Rome is Lorenzo Fortunato. De 26-jarige Italiaan reed in 2021 en 2022 ook al de Giro en we weten allemaal nog hoe hij in 2021 op de loeisteile Monte Zoncolan naar ritwinst klom voor EOLO-Kometa. Het leverde Alberto Contador nog een stevige fietsrit op, want die had beloofd om van Milaan naar Madrid te fietsen als iemand een ritzege zou pakken in die Ronde van Italië.

We hopen dat Contador in 2023 iets beter nadenkt over z’n weddenschappen (of eigenlijk niet), want Fortunato lijkt klaar om in de bergen een hoofdrol te spelen. Hij won ter voorbereiding de Vuelta a Asturias en klom ook in de Tour of the Alps al met de besten. Ieder jaar waren z’n resultaten een beetje beter en in een ploeg als EOLO-Kometa zal hij alle vrijheid krijgen om voor de bergtrui te gaan. Daarbij kan een goed klassement en aanvallen hand in hand gaan, vraag dat maar aan Contador zelf…

Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws