Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust Wielrennen
Wielrennen

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Acht vlakke ritten, dat is wat de snelle mannen voor de komende Giro - volgens de organisatie althans - te wachten staat. Aan het einde van de ronde ligt voor de beste sprinter het Maglia Ciclamino te wachten, te paarse trui voor de beste sprinter. In de Leiderstrui vertelt je het nodige over de ditjes en datjes!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui:
Voorbeschouwing op de Giro d'Italia
Favorieten roze trui
Favorieten blauwe trui
Favorieten witte trui
Pooltips Giro d'Italia
Nederlanders in de Giro d'Italia (online: 5 mei)

Puntentelling paarse trui Giro d'Italia

Voordat we naar de favorieten voor de puntentrui gaan, kijken we eerst hoe de punten verzameld kunnen worden in de Giro d'Italia. Dat kan op twee manieren: door voorin te finishen aan het eind van een etappe, maar ook door bij specifieke 'tussensprints' als eerste over de lijn te komen. Deze liggen in alle etappes, met uitzondering van de tijdritten gepland, en zijn dus een interessante toevoeging aan het wedstrijdverloop.

Hoeveel punten er vervolgens verdiend kunnen worden, hangt af van het type etappe. In de vlakke etappes zijn de meeste punten te verdienen, waardoor de sprinters voor deze trui in het voordeel zijn. Echter, waar zij afhaken in heuvel- en bergritten, kunnen anderen een belangrijke inhaalslag maken. In onderstaand overzicht kun je terugvinden hoeveel punten je per etappe kunt pakken.

Vlakke ritten (etappe 2,5,6,10,11,14,17 en 21)
Finish: 50, 35, 25, 18, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Heuvelritten (etappe 3,4,8,12 en 18)
Finish: 25, 18, 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Bergritten (etappe 7,13,15,16 en 19)
Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Tijdritten (etappe 1,9 en 20)
Finish: 15, 12, 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Tussensprints (alle etappes op de tijdritten na)
Eerste van de dag: 12, 8, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt

Laatste winnaars puntenklassement Giro d'Italia

2022 Arnaud Démare
2021 Peter Sagan
2020 Arnaud Démare
2019 Pascal Ackermann
2018 Elia Viviani
2017 Fernando Gaviria
2016 Giacomo Nizzolo
2015 Giacomo Nizzolo
2014 Nacer Bouhanni
2013 Mark Cavendish

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Favorieten puntenklassement Giro d'Italia 2023

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om het puntenklassement in de Giro d'Italia te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

10. Alberto Dainese - Team DSM (15,8%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Op plek tien vinden we een jongen die afgelopen seizoen al een rit wist te winnen in de Ronde van Italië: Alberto Dainese. Op basis van pure snelheid zou hij inderdaad zomaar weer een rit kunnen winnen en een rol kunnen spelen in het puntenklassement, ware het niet dat hij niet als absolute kopman uitgespeeld lijkt te gaan worden. Door zijn ploeg DSM werd hij gepresenteerd als onderdeel van een drietal sprinters, net als de Duitsers Niklas Märkl en Marius Mayrhofer.

Sowieso stond Dainese er überhaupt niet eens op voor deze Giro, maar hij wist na het wegvallen van onder meer Henri Vandenabeele toch een plekje te verwerven in de selectie van de Nederlandse formatie van Iwan Spekenbrink. In zijn recente rittenkoersen, zowel de Ronde van Romandië als de Tour of the Alps, kwam hij niet uit de verf. Eerder dit jaar werd hij wel vierde in Le Samyn en derde in de slotrit van Tirreno-Adriatico.

Naast zijn etappezege van vorig jaar eindigde hij nog vier keer in de top tien van een daguitslag, wat aan het einde van de rit goed was voor een vijfde plek in het puntenklassement.

9. Pascal Ackermann - UAE-Team Emirates (17,5%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Stek negen in deze lijst is gereserveerd voor een man die het puntenklassement van de Giro d'Italia al eens wist te winnen: Pascal Ackermann van UAE-Team Emirates pakte in 2019 de puntentrui en twee ritzeges namens BORA-hansgrohe, maar sinds overstap naar UAE-Team Emirates lijkt Ackermann het winnen een beetje verleerd.

Slecht is het zeker niet, maar de opkomende sprinter die hij in 2019 leek te worden is het nooit echt geworden. Toch eindigde hij in de Vuelta van vorig jaar nog meerdere keren bij de beste drie in de daguitslag, waar hij in zijn andere twee grote rondes (Vuelta 2020 en Giro 2019) ritten kon winnen.

Bij het UAE-Team Emirates van Joao Almeida en Jay Vine moet Ackermann het vermoedelijk wel grotendeels alleen gaan opknappen in de sprint. Ryan Gibbons en Alessandro Covi kunnen op papier ondersteuning bieden, maar zullen toch ook veel werk op het vlakke moeten opknappen voor de klassementsmannen.

8. Vincenzo Albanese - EOLO-Kometa (22,5%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

De achtste plaats in ons lijstje favorieten voor het puntenklassement is voor een renner van procontinentaal niveau: Vincenzo Albanese. Gek is dat niet, want de kleine puncher cq. sprinter is een man die van alle markten thuis is. Zo eindigde hij in de Giro van vorig jaar maar liefst negen keer bij de beste vijftien van een rituitslag.

Albanese maakte begin dit seizoen een zwaar ongeluk mee en kon daardoor pas medio april aan zijn seizoen beginnen, maar won in zijn twee voorbereidingskoersen voor de Giro wel tweemaal het puntenklassement. In de Ronde van Sicilië eindigde hij in drie van de vier ritten op het podium, in de Ronde van Asturië in twee van de drie.

Wat het probleem dan is voor de nog altijd pas 26-jarige Italiaan? Winnen, dat deed hij pas twee keer in zijn loopbaan. Doordat hij in vrijwel alle vlakke etappes en heuvelritten in de top tien finisht, is hij wel iemand die altijd meedoet voor de puntenklasseringen.

7. Magnus Cort - EF Education-EasyPost (29,2%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Magnus Cort is de rittenkaper bij uitstek aan de start van deze Giro d'Italia. De Deen van EF Education-EasyPost zoekt in de komende Giro naar het volbrengen van zijn trilogie ritzeges in grote rondes, daar hij eerder al zes Vuelta-etappes won en tweemaal de beste was in een rit in de Tour de France.

Ook vorig jaar trachtte Cort succes te boeken in Italië, maar na een sleutelbeenbreuk in maart was het een vrij lastige ronde voor de goedlachse kerel uit Denemarken. Dit jaar is hij naar eigen zeggen beter in vorm, wat wel tot ritsucces moet leiden.

Of Cort zichzelf in elke sprint zal gaan mengen, is maar de vraag. Hij staat niet echt te boek als een fan van het gooi-en-smijtwerk in de aanloop naar een spurt met een heel peloton. Wel kan hij dat compenseren met extra punten via lange ontsnappingen en zijn goede tijdrit, want ook dat moeten we niet vergeten.

6. Remco Evenepoel - Soudal Quick-Step (32,5%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Veel kenners zien de komende Giro d'Italia uitlopen op een tweestrijd tussen Primoz Roglic en Remco Evenepoel en het gros van onze (ex-)redacteuren deelt die mening. Zelfs in zoverre dat ze de twee ook als reële kandidaten zien voor het puntenklassement, met de kanttekening dat ze dan wel net zo tekeer moeten gaan zoals ze dat deden in de Ronde van Catalonië.

Het kan zeker dat Evenepoel vooraan gaat eindigen in de strijd om de maglia ciclamino, maar de afgelopen jaren leren ons dat het voor een klassementsman normaliter heel moeilijk opboksen is tegen jongens die ook in de vlakke sprints veel punten binnenharken.

Zo won Simon Yates in de Giro van 2018 drie ritten en eindigde hij nog zes keer bij de beste vijf, maar had hij nog altijd maar een derde van de punten van de uiteindelijke winnaar van het puntenklassement, Elia Viviani.

5. Primoz Roglic - Jumbo-Visma (43,3%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Wat voor Evenepoel geldt, is ook het geval bij Primoz Roglic. De Sloveen is voor de roze trui de grote uitdager van Evenepoel, maar de puntentelling spreekt niet in het voordeel van Roglic. De kopman van Jumbo-Visma won dit jaar al wel de puntenrankings in de Tirreno-Adriatico en Ronde van Catalonië.

Ook in de Rondes van Spanje die Roglic in 2019, 2020 en 2021 won pakte hij tweemaal de puntentrui, maar de telling in Spanje is vaker in het voordeel van de mannen die voor het algemeen klassement gaan.

De laatste klassementsman die in de Giro de puntentrui won, was Joaquim Rodriguez in 2012 (met een andere telling). Joao Almeida deed in 2020 nog wel een goede poging: hij eindigde toen als derde, weliswaar met minder dan de helft van de punten van winnaar Arnaud Démare.

4. Fernando Gaviria - Movistar (54,1%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Plaatsje vier is weer voor een pure sprinter: Fernando Gaviria, die in 2017 en 2019 in totaal al vijf Giro-ritzeges op zijn naam kon schrijven. In die eerste editie was dat ook goed voor de paarse trui, met een fikse voorsprong van maar liefst 132 punten op nummer twee Jasper Stuyven.

Bij Movistar zoekt Gaviria weer naar zijn beste sprintersbenen, nadat hij wat lastigere jaren kende bij UAE-Team Emirates. Toch moeten we niet vergeten dat de rappe Colombiaan vorig jaar nog gewoon knap tweede werd in het puntenklassement van de Giro, door zich steevast in de tussensprints te mengen en vijf keer op het podium te eindigen.

Gaviria liet in de Ronde van Romandië al weten dat hij dit seizoen voor de puntentrui in de Giro wel gaan, dus hij heeft zeker de motivatie om de paarse puntentrui opnieuw binnen te hengelen. Met een zege in de slotrit in Zwitserland zette hij die woorden alvast wat kracht bij.

3. Kaden Groves - Alpecin-Deceuninck (63,3%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Alpecin-Deceuninck hoopt in deze Giro met name op Kaden Groves, de Australische sprinter die door de ploeg werd binnengehaald als vervanger van Tim Merlier. Groves had het in de Tour Down Under en Parijs-Nice vrij lastig, maar begon medio maart ineens met winnen. In de Ronde van Catalonië pakte hij twee knappe ritzeges, om vervolgens een loodzware Volta Limburg Classic naar zijn hand te zetten.

Hiermee heeft hij zich gepositioneerd als één van dé sprinters voor deze Giro, temeer omdat het hele team in zijn dienst zal gaan rijden. Groves reed afgelopen seizoen zijn eerste grote ronde met de Vuelta, waarin hij direct een ritzege boekte en uitreed tot Madrid.

Rome is zijn volgende bestemming, en dat kan zomaar eens met de puntentrui om zijn. Al is het nog niet duidelijk of Alpecin-Deceuninck hem ook direct met die ambitie naar de Giro gaat sturen.

2. Michael Matthews - Jayco AlUla (76,7%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

De tweede plek in het rijtje kanshebbers op de puntentrui voor de Giro is bestemd voor Michael Matthews, namens Jayco AlUla één van de meest veelzijdige renners van het peloton. Dit seizoen wil het echter nog niet echt vlotten bij de 32-jarige Australiër, die door corona en een val in de Ronde van Vlaanderen veel van zijn geliefde klassiekers moest missen.

Na die crash in Vlaanderen ging Matthews even offline van zijn social media, om zich op die manier met volle focus voor te bereiden op de Giro. Zijn klasse zal er niet aan verloren zijn gegaan, wat hij afgelopen jaar bijvoorbeeld nog liet zien met een geweldige ritzege in de Tour op Mende en een bronzen plak op het WK.

Als hij de benen vindt, is Matthews een man die zowel in de vlakke etappes als zwaardere ritten kan scoren. Daarbij beschikt hij over een goede tijdrit en lijkt hij bij Jayco AlUla niet echt rekening te hoeven houden met een klassementsman.

1. Mads Pedersen - Trek-Segafredo (100%)

Favorieten paarse trui Giro d'Italia 2023: één absolute favoriet, maar kapers op de kust

Onze (ex)redacteuren zijn het er unaniem over eens: Mads Pedersen is dé kanshebber voor de paarse trui in de komende Giro d'Italia. De ijzersterke Deen koerst sinds de zomer van vorig seizoen eigenlijk op een soort high, wat hem afgelopen jaar een etappezege in de Tour en drie ritten in de Vuelta opleverde. In die laatste ronde eindigde hij ook nog eens vier keer als tweede, waardoor hij de groene puntentrui met verve naar Madrid bracht.

Dit voorjaar ging hij op dat niveau voort, met een sterke tijdritzege in Besseges, een etappe in Parijs-Nice en een geweldige klassiekercampagne als gevolg. Zesde in Sanremo, vijfde in Gent-Wevelgem, vijfde in Dwars door Vlaanderen, derde in de Ronde van Vlaanderen en vierde in Parijs-Roubaix: dan ben je gewoon een klasbak.

Door het afhaken van klassementskopman Giulio Ciccone bij Trek-Segafredo rust er wel wat meer druk op de schouders van Pedersen, al is hij als ex-wereldkampioen inmiddels ook al wel het nodige gewend.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Ben jij de absolute wielerkenner van In de Leiderstrui? Speel tijdens de Giro dan mee in de IDL Subleague!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws