Favorieten etappe 1 Ronde van Catalonië 2024 | Wil Pogacar verder op voet Roglic en Evenepoel van vorig jaar? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 1 Ronde van Catalonië 2024 | Wil Pogacar verder op voet Roglic en Evenepoel van vorig jaar?

Favorieten etappe 1 Ronde van Catalonië 2024 | Wil Pogacar verder op voet Roglic en Evenepoel van vorig jaar?

We hebben Milaan-Sanremo pas net achter de rug, maar krijgen op maandag direct weer de volgende WorldTour-wedstrijd. In Spanje gaat de Ronde van Catalonië namelijk beginnen, een wedstrijd die doorgaans mag rekenen op een piekfijn deelnemersveld. In de Leiderstrui vertelt je het een en ander over rit één.

Parcours etappe 1 Ronde van Catalonië 2024

Favorieten etappe 1 Ronde van Catalonië 2024 | Wil Pogacar verder op voet Roglic en Evenepoel van vorig jaar?

De Ronde van Catalonië gaat net zoals de afgelopen jaren van start met een rit in en rondom Sant Feliu de Guixols. In 2019 en 2022 won Michael Matthews hier de spurt van een uitgedund peloton, terwijl de overwinning vorig seizoen naar Primoz Roglic ging. De Sloveen klopte destijds Remco Evenepoel, die zich net als hemzelf kwam mengen in het spurtje.

Vanuit de start begint men direct aan een glooiende fase, waar het opletten zal zijn voor het gevaar van een sterke vluchtersgroep. Na 120 kilometer bereiken we Sant Feliu de Guixols, waar de laatste kilometer aan circa vier procent omhoog loopt, vervolgens voor een eerste keer. Er staat dan echter nog vijftig kilometer op het programma.

Hierin moet de Alt de San Grau nog overwonnen worden, een beklimming van acht kilometer aan vier procent gemiddeld. Vervolgens trekt men in dalende lijn terug richting de start- en finishplaats, waar de laatste oplopende kilometer na enkele eerdere heuveltjes bedwongen moet worden.

Beklimmingen
28,5 km: Alt de la Ganga (3,5 km a 4,3%)
54,5 km: Alt dels Angels (5,5 km a 5,7%)
152,5 km: Alt de Sant Gau (8,1 km a 4,0%)

Tijden
Start: 12.25 uur
Finish: 16.30 uur

Weer etappe 1 Ronde van Catalonië 2024

De renners hebben maandag niets, maar dan ook niets te klagen. Het is circa 20 graden Celsius in Catalonië, waar de wind vanuit de zee komt en het zonnetje lekker aanwezig zal zijn.

Favorieten etappe 1 Ronde van Catalonië 2024

De afgelopen drie keer liep het driemaal uit op een groepssprint op deze aankomst, maar toch valt er eigenlijk geen pijl op te trekken. Sprinters, punchers, aanvallers en klassementsrenners... ze kunnen hier allemaal winnen. Toch lijkt één man in deze editie grotendeels verantwoordelijk voor het verloop van de wedstrijd en dat is Tadej Pogacar. Als hij met zijn ijzersterke UAE-Team Emirates-ploeg zijn zinnen zet op deze rit, dan kan het zomaar chaos worden.

Niet dat Pogacar het in dat geval zomaar cadeau gaat krijgen. Zo is er bijvoorbeeld Maxim Van Gils, die bij Lotto-Dstny toont dat hij in de WorldTour-koersen steevast meedoet om de knikkers. In Catalonië doet hij dat zonder de met kniepijn kampende Lennert Van Eetvelt aan zijn zijde, maar juist wel met Ardennenman Andreas Kron. Vorig jaar werd Van Gils al vierde op deze aankomst.

maxim van gils

Uit de top tien van de spurt van vorig jaar kunnen we nog wat interessante kanshebbers halen, te weten Ide Schelling (derde, nu Astana Qazaqstan Team), Ethan Hayter (zesde namens INEOS Grenadiers), Dorian Godon (zevende voor AG2R), Ilan Van Wilder, William Junior Lecerf (achtste in de kleuren van Soudal Quick-Step) en Bryan Coquard (tiende plek in dienst van Cofidis). Andere rappe mannen die een klimmetje over kunnen zijn Iván Garcia Cortina (Movistar), Arne Marit (Intermarché-Wanty), Orluis Aular (Caja Rural), Felix Engelhardt (Jayco AlUla) en Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), al kampt die laatste nog met de gevolgen van een hersenschudding in februari.

Goede punchers zijn er zeker ook nog. Stephen Williams (Israel-Premier Tech) won dit seizoen al de Tour Down Under met die kwaliteiten, Sergio Higuita en Aleksandr Vlasov verdedigen de kleuren van BORA-hangsrohe en toptalent Fransesco Bussato mag zijn ding doen namens Intermarché-Wanty. Alpecin-Deceuninck rekent dan weer op beloftenwereldkampioen Axel Laurance en Lars Boven, waar de met kniepijn kampende Kaden Groves normaliter ook mee zou doen. Laurance toonde in Besseges al dat hij toppers als Mads Pedersen aankan.

Favorieten etappe 1 Ronde van Catalonië 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) en Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Maxim Van Gils (Lotto-Dstny), Ide Schelling (Astana Qazaqstan Team), Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) en Bryan Coquard (Cofidis)
Long shots: Ilan Van Wilder (Soudal Quick-Step), Dorian Godon (Decathlon AG2R), Andreas Kron (Lotto-Dstny), Fransesco Busatto (Intermarché-Wanty), Sergio Higuita, Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe), Iván Garcia Cortina (Movistar), Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) en Stephen Williams (Israel-Premier Tech)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws