Gespot op Strava: 'Van Aert is klaar', klinkt het na zware periode wandelen, mountainbiken én Spaanse stage Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: 'Van Aert is klaar', klinkt het na zware periode wandelen, mountainbiken én Spaanse stage

Gespot op Strava: 'Van Aert is klaar', klinkt het na zware periode wandelen, mountainbiken én Spaanse stage

De crash van Wout van Aert in Dwars door Vlaanderen lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar in werkelijkheid spreken we vandaag (maandag 20 mei) over slechts 54 dagen. De Belg van Visma | Lease a Bike herstelde sindsdien echter voorspoedig van een gebroken sleutelbeen, een barst in het borstbeen en meerdere gebroken ribben. In de Tour of Norway keert hij op 23 mei al terug in het peloton.

De 29-jarige Van Aert moest van ver komen. Hij kon eerst alleen wat wandelen en vervolgens kwam al snel het nieuws dat hij de Giro d'Italia moest overslaan. Op 23 april, ruim een maand na de crash, zagen we Van Aert voor het eerst terug op de fiets in de buitenlucht. Vanaf daar stappen we in op Strava, want wat heeft de alleskunner de afgelopen weken uitgespookt, om in ieder geval een beetje klaar te zijn voor de Ronde van Noorwegen? 'Zonder verwachtingen', zei Van Aert zelf al richting de vierdaagse rittenkoers. Of kan hij al verrassen?

Lees verder onder de foto!

Gespot op Strava: 'Van Aert is klaar', klinkt het na zware periode wandelen, mountainbiken én Spaanse stage
De mountainbike waar Van Aert z'n eerste kilometers op reed na zijn blessures.

Van Aert van wandelen en ondersteund fietsen terug naar de buitenlucht

Zoals gezegd komt Van Aert van ver. 'Het is confronterend dat je van één van de beste condities uit je leven terugvalt naar de slechtste conditie', zei hij er zelf over. Toch zal het uurtje wandelen op 3 april al als een fijne meevaller hebben gevoeld. Hij stapte in de eerste twee weken van april heel wat kilometers bijeen, totdat hij op 17 april met een speciaal op maat gemaakte Cervélo-mountainbike op pad kon. 'Sorry aan alle collega’s die ik ooit shit heb gegeven omdat ze spacers onder hun stuurpen hebben', doelde hij op het hogere stuur, vanwege zijn blessures. Een al te sportieve houding was nog geen optie.

In combinatie met de rollers in huis kwam hij zo al goed in beweging, totdat hij op 23 april dus voor het eerst weer met de racefiets naar buiten mocht. 'Bijna terug profwaardig', schreef hij grappend bij z'n upload, van toch al 93 kilometer aan 33,2 kilometer per uur gemiddeld. Drie dagen later schreef hij er nog eens 96 bij, dit keer samen met goede vriend Jan Bakelants. De fiets werd gepakt voor een tripje naar de fysio en we zagen eind april al een eerste rit boven de 100 kilometer. Eindstand: 640,7 op de teller in april, verdeeld over 23 uur en 52 minuten.

Lees verder onder de foto!

Gespot op Strava: 'Van Aert is klaar', klinkt het na zware periode wandelen, mountainbiken én Spaanse stage
Amund Grøndahl Jansen

'Wout is klaar', schrijft Amund Grøndahl Jansen

In de eerste drie weken van mei ging de workload omhoog, daar de blessures goed genazen. 133,16 kilometer, 121,05 kilometer, 150,06 kilometer... De afstanden gingen de lucht in, en daarmee de uren op de fiets. Op 8 mei startte de Belg een korte stage in het Spaanse Girona, waar hij oud-ploegmaat Amund Grøndahl Jansen trof. 'Verdwaald met een lokale gids', schreef Van Aert bij een rit van 151,74 kilometer, met voor het eerst ook een stevige klim-training van 1.858 hoogtemeters.

Op 9 mei mocht Van Aert voor het eerst weer op de pedalen staan. 'Damn, ik heb zelfs het naar boven en naar beneden rijden op dezelfde klim gemist', klonk het. 13 mei schreef Van Aert zijn eerste training van zeven uur bij. 216,57 kilometer en 2.417 hoogtemeters aan 30,8 gemiddeld. Dat begon er al op te lijken. Het bericht van Grøndahl Jansen bij de training van 16 mei zorgde voor de meeste opluchting: 'Wout is klaar voor de belangrijkste race van het jaar', daarbij doelend op de Ronde van Noorwegen, zijn thuiswedstrijd.

Het was tijd om terug te vliegen naar België, waar Van Aert de afgelopen dagen de laatste hand legde aan zijn voorbereiding. Een tripje achter de scooter op maandag om alvast in het race-tempo te komen. Met 2.058,2 kilometer, 17.286 hoogtemeters en een kleine 64 uur op de fiets zijn we héél benieuwd welke Wout van Aert we vanaf donderdag in actie gaan zien!

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news