Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2024 | Rappe mannen, let op de derde week-boobytrap! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2024 | Rappe mannen, let op de derde week-boobytrap!

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2024 | Rappe mannen, let op de derde week-boobytrap!

Zo wreed zijn ze niet, bij de Giro-organisatie. De deelnemers aan de Giro d'Italia krijgen na het loodzware blok in de Dolomieten één dag om goed te herstellen, in een overgangsrit van Fiera di Primiero naar Padova. Het gaat meer bergaf dan bergop, maar toch ligt er in zo'n vlakke rit in de slotweek van de Giro altijd wat gevaar op de loer. In de Leiderstrui licht uit en toe!

Parcours etappe 18 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2024 | Rappe mannen, let op de derde week-boobytrap!

Starten doen de coureurs op 694 meter hoogte in Fiera fi Primerio, de finish ligt in Padova op 15 meter boven zeeniveau. De snelle (en slimme) rekenaar weet dat er dan meet bergaf dan bergop gereden wordt, wat ook welkom zal zijn voor het peloton na de zware, veeleisende dagen door de Dolomieten met alles wat daarbij kwam kijken.

Vanuit de start gaat het direct vijftien kilometer goed naar beneden, waarna we met de beklimming van Lamon (3,5 km aan 5,6 procent) de enige gecategoriseerde hindernis van de dag krijgen. Op de top daarvan, na goed achttien kilometer, zetten we de dalende lijn voort tot aan de tussensprint in Valdobbiadene. Daar gaat de weg weer heel even omhoog, maar dat mag geen naam hebben.

Na 112 kilometer bereiken we dan Treviso, waar vorig jaar het WK gravel werd gehouden. Vanaf die plaats zijn de laatste 65 kilometer over volledig vlakke wegen tot in Padova, de aankomstplaats. Het is al vanaf 2000 - toen Ivan Quaranta won - geleden dat we aankwamen in die stad, al wil ook de Giro del Veneto er nog wel eens finishen.

Goed, over naar de finale: op exact tien kilometer van de meet slaan we rechtsaf, waarvandaan we een lange, rechte lijn van negen kilometer inzetten. Makkelijke finish, rechttoe rechtaan, zul je denken, maar niets is minder waar: in de laatste kilometer heeft de organisatie er namelijk tóch voor gekozen om nog twee listige bochten te leggen die invloed kunnen hebben.

Onder het vod moet er een rotonde linksaf genomen worden, waarna er direct nog ééntje volgt op een tijdsbestek van enkele honderden meters. Vervolgens is er op vijfhonderd meter van de aankomst nog een scherpe rechtse, alvorens we op de laatste rechte lijn van negen meter breed uitkomen.

finale 18

Beklimming
17,6 km: Lamon (3,5 km aan 5,6%)

Tijden
Start: 13.10 uur
Finish: rond 17.13 uur

Weer etappe 18 Giro d'Italia 2024

Van de weersomstandigheden hoeven de coureurs - in tegenstelling tot de afgelopen dagen - weinig te vrezen. Richting Padova is het 23 graden Celsius en waait de wind niet zo heel erg, terwijl er nog wel een waterkansje is op regen.

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2024

Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) en ga zo maar even door... ze zijn al naar huis, maar door het grote aantal startende sprinters in deze Giro d'Italia zijn er in theorie nog genoeg snelle mannen over. En die hebben de zware bergen vermoedelijk niet voor niets overleefd...

We denken in eerste instantie aan Jonathan Milan van Lidl-Trek, die we tot dusver toch wel dé spurter van deze Ronde van Italië mogen noemen. De beresterke Italiaan lijkt de snelste te benen te hebben en beschikt daarnaast ook gewoon over de beste lead-out, al kan het natuurlijk zomaar ook een keer niet lopen bij Simone Consonni, Edward Theuns en Jasper Stuyven. Tot dusver hebben ze het echter telkens goed gehad.

De drie grote concurrenten zijn Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) en ook UAE-coureur Juan Sebastian Molano, die in het recente verleden al toonden dat ze grote ronde-riten kunnen winnen en ook in deze Giro dicht bij het kloppen van Milan kwamen. Merlier en Groves kunnen daarbij volledig rekenen op de steun van hun ploeg, terwijl Milan met zijn ploeg natuurlijk op een roze wolk zit.

tim merlier

Afgelopen seizoen won Alberto Dainese (Tudor) namens toen nog dsm-firmenich verrassend de laatste spurt voor Rome. Ook dit seizoen zou dat weer een verrassing zijn, daar hij gedurende de rittenkoers een beetje weg aan het deemsteren is. Dat geldt in mindere mate ook voor gewezen topspurters Fernando Gaviria (Movistar) en Caleb Ewan van Jayco AlUla: de Colombiaan gaat telkens te vroeg, terwijl de Aussie moeite heeft om zijn lead-out te volgen.

Ove naar de mannen die we de meest recente spurts naar een ereplaats zagen rijden. Op een dag dat alles goed valt zou een ritzege moeten kunnen, maar toch gaat dit rijtje namen al zeer content zijn met een plek in de top vijf: Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Giovanni Lonardi (Polti-Kometa), Madis Mikhels (Intermarché-Wanty), Tim van Dijke (Visma | Lease a Bike), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan Team), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech) en Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL).

Misschien dat enkelen van hen het kunnen proberen via een vroege vlucht, daar die in vlakke ritten van de laatste week van de Giro opvallend vaak kans van slagen heeft. Ga maar na: in 2022 boekte Dries De Bondt op die manier de grootste zege van zijn loopbaan, wat ook het geval was in 2020 (Josef Cerny) en 2019 (Damiano Cima). Mocht het dit seizoen zo'n vaart lopen, dan nomineren we naast Filippo Ganna (INEOS) ook types als Michael Valgren (EF), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Edoardo Affini (Visma | Lease a Bike) en Mirco Maestri (Polti-Kometa).

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Tim Merlier (Soudal Quick-Step)
Outsiders: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), Caleb Ewan (Jayco AlUla) en Fernando Gaviria (Movistar)
Long shots: Alberto Dainese (Tudor), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Giovanni Lonardi (Polti-Kometa), Tim van Dijke (Visma | Lease a Bike), Davide Ballerini (Astana Qazaqstan Team), Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Madis Mikhels (Intermarché-Wanty),Tobias Lund Andresen (dsm-firmenich PostNL) en Filippo Ganna (INEOS Grenadiers)

Poll

Wie wint rit 18 in de Giro?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news