Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

We hebben er inmiddels al bijna twee weken opzitten, maar nu moet toch wel écht de eerste bergrit van de Giro d'Italia voor de deur staan. Richting Crans Montana kan het bijna niet anders dan dat de klassementsmannen met de billen bloot moeten. In de Leiderstrui licht het uit!

UPDATE: de dertiende rit van de Giro wordt ingekort tot 74 kilometer. Aan onze favorieten verandert dit op het eerste oog niets.

Parcours etappe 13 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

Starten doen we vroeg in de ochtend in Borgofranco d'Ivrea, vanwaar we een felle strijd om de vlucht van de dag mogen verwachten. Dit kan zomaar zo'n zestig kilometer aanhouden, daar we pas vanaf dat moment serieus bergop gaan. Met de voorspelde weersomstandigheden - wind in de rug en regen, veel regen - gaat dit echter sowieso zijn tol eisen, ook al is het later in de rit.

Na zestig kilometer gaan we vanuit Aosta de Sint Bernardpas op, eigenlijk de Cima Coppi (het hoogste punt) van deze Giro d'Italia. Door de weersomstandigheden zullen we de voorziene hoogte van meer dan 2400 meter echter niet bereiken. Op 1876 meter duiken we namelijk een vijf kilometer lange tunnel in, vanwaar de afdaling wordt ingezet.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

Hierdoor blijft er 25,9 kilometer klimmen van deze Salita del Gran San Bernardo over, aan een gemiddeld stijgingspercentage van vijf procent. Dit zegt niet alles, want in de eerste achttien kilometer komen de percentages amper boven de vijf procent uit, terwijl het in de laatste acht kilometer veel richting de zeven procent gaat.

Na de tunnel en een afdaling doemt de zwaarste beklimming van de dag op, al is ook deze nog geen zekerheidje. Volgens Zwitserse media - we zijn inmiddels op Zwitsers grondgebied - valt er op zeer korte termijn een beslissing over de passage van de Croix de Coeur, met zijn 15,5 kilometer aan 8,6 procent een meer dan serieuze col. In de laatste vier kilometer loopt het louter boven de tien procent omhoog.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

Eenmaal we de top van die klim gerond hebben, zetten we de afdaling in richting Riddes. Daar zetten we koers via de vallei richting Granges, waar we beginnen aan de beklimming richting Crans-Montana. 12,9 kilometer lang, aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2 procent. Een regelmatige col, waar we in 2013 voor het laatst aankwamen in een rittenkoers. Toen won Bauke Mollema de tweede rit van de Ronde van Zwitserland.

Tijden
Start: 11.05 uur
Finish: 17.10 uur

Weer etappe 13 Giro d'Italia 2023

Het zit de coureurs vooralsnog niet mee in deze Giro d'Italia. Ook vrijdag wordt er weer het nodige plenswater verwacht, waarbij we moeten hopen dat de natte sneeuw wegblijft op de bergtoppen. Dat kan met name op de Coueur namelijk wel voor problemen gaan zorgen.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023

Klassementsploegen, anyone? Met een vlakke start kan het zomaar eens lang gaan duren voordat de vlucht vertrekt, waarna de ploegen van de algemene rangschikking zich zomaar eens kunnen gaan mengen in de strijd. In deze eerste échte bergrit lijkt het ons logisch dat enkele jongens zich wel eens zullen willen testen.

Primoz Roglic is dan de eerste waar je naar kijkt. De Sloveen heeft nog de beschikking over al zijn ploegmaten en kan hier zomaar eens een eerste stoot uitdelen aan de concurrentie. Het INEOS Grenadiers van roze trui Geraint Thomas zal dan in de verdediging moeten, alhoewel zij met werkpaarden Thymen Arensman en Laurens De Plus ook nog wat kunnen spelen.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

Als er twee honden vechten om één been, kan de derde er zomaar mee vandoor gaan: dat geldt in mindere mate ook voor Joao Almeida, die ook nog altijd op 22 seconden staat. De Portugees zag zijn talentvolle ploeggenoten Brandon McNulty en Jay Vine al een sloot tijd verliezen, maar staat er zelf nog altijd heel goed voor. McNulty en Vine zagen er donderdag overigens niet al te best uit.

En dan zijn er nog een heel aantal klimmers die nu (eindelijk) op hun terrein aankomen. Het Bahrain Victorious-trio Damiano Caruso, Jack Haig en Santiago Buitrago kan vanaf nu hun overtal uitspelen bergop, terwijl Hugh Carthy (EF Education-EasyPost) en Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) gemaakt zijn voor de dagen met zoveel hoogtemeters.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023 | Kandidaten dagzege ook na parcoursverandering hetzelfde

Bij Andreas Leknessund (Team DSM, vierde), Lennard Kämna (BORA-hansgrohe, zesde), Eddie Dunbar (Jayco AlUla, zevende) en Aurélien Paret-Peintre (AG2R Citroën Team, tiende) zal het vooral een kwestie zijn van de schade beperken in het hooggebergte, daar het allemaal nog vrij onbeschreven bladen zijn in zo'n ritten.

Wat met de sterke vluchters? Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) zei tegen iedereen die het wilde horen dat dit zijn week moet horen, dus daar zijn we wel benieuwd naar. Daarnaast houden we de eerder genoemde Vine en McNulty in de gaten, terwijl Ben Healy (EF Education-EasyPost) ook aangaf zich eens te willen tonen in de bergen.

Echte long shots zijn Matthew Riccitello (Israel-Premier Tech), Filippo Zana (Jayco AlUla) en Warren Barguil (Arkéa Samsic), terwijl de Zuid-Amerikanen Jefferson Alexander Cepeda (EF Education-EasyPost) en Einer Rubio (Movistar) ook goede types zijn voor deze rit.

Favorieten etappe 13 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa)
Schaduwfavorieten: Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Jay Vine en Joao Almeida (UAE-Team Emirates)
Longshots: Damiano Caruso, Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Hugh Carthy, Ben Healy (EF Education-EasyPost), Einer Rubio (Movistar) en Lennard Kämna (BORA-hansgrohe)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws