Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op 2500 meter hoogte Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op 2500 meter hoogte

Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op 2500 meter hoogte

Op dag vijftien van de Vuelta staat de zwaarste col van de hele ronde op het programma: het peloton wordt namelijk naar de Sierra Nevada gestuurd, een bekend trainingsoord op hoogte. In de Leiderstrui neemt je maar al te graag mee door de rit heen!

Parcours etappe 15 Vuelta a España 2022

Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op 2500 meter hoogte

Starten doen de coureurs na de middag in Martos, met zijn 660 meter meteen zo'n beetje het laagste punt van deze rit. Zoals wel vaker in deze ronde wordt er echter niet gekozen om direct vanuit daar de hoogte in te gaan; ook zondag staat er weer een lange aanloopfase op het programma, waarvan enkel de Puerto de Castillo van derde categorie (6,8 kilometer aan 4,5 procent) tot serieuze hindernis is omgetoverd.

In de eerste wedstrijduren hoeven we dus niet al te veel spektakel van de grote mannen te verwachten, tenzij ze zich in de strijd om de vlucht van de dag mengen. Daar kunnen we dan wel weer op een groot gevecht rekenen, al is het met een rustdag voor de boeg altijd wel een beetje de vraag of de kopgroep het tot het einde uit weet te houden.

Na zo'n honderd kilometer wordt de finalefase van deze etappe aangevangen met de zware Alto del Purche, een beklimming van 9,1 kilometer aan 7,6 procent. Eerste categorie, dus dan weet je het wel; mogelijk gaan we hier al een eerste putsch zien, omdat er vanuit de kopgroep natuurlijk lieden uit kunnen zakken om hun kopman vervolgens bergaf en in de (korte) vallei weer bij te staan.

De vergezichten op de Alto del Purche.

Op de top van de Purche ligt er ook nog een bonificatiesprint, waarna de renners afdalen tot in Pinos Genil. Vanaf dat plaatsje loopt het zo'n tien kilometer Spaans plat omhoog, alvorens we het nagerecht van deze rit aanvatten: Sierra Nevada, oftewel de Alto Hoya de la Mora.

De percentages van deze klim liegen er allerminst om: 19,3 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 procent. Mont Ventoux-achtige proporties, en dat op hoogte. We finishen namelijk op meer dan 2500 meter boven zeeniveau, alhoewel de Vuelta-organisatie zelfs nog een hogere aankomst in gedachten had.

Het venijn zit hem op de slotklim in de openingsfase, waarin we over langere stukken constant boven de tien procent gemiddeld zitten. Daarna is het voornamelijk zes á zeven procent omhoog, alhoewel ook de hoogte zijn stempel op en in de benen zal drukken.

Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op 2500 meter hoogte

Tijden
Start: 13.21 uur
Finish: 17.30 uur

Weer etappe 15 Vuelta a España 2022

Gezien het feit dat we naar 2500 meter hoogte trekken, zijn de weersomstandigheden aangenaam te noemen. Op Sierra Nevada wordt het zondag naar verwachting zo'n 20 graden Celsius, met een kans op regen die we als nihil bestempelen.

Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022

De vlucht of niet? Dat is zo'n beetje voor elke bergetappe van deze Vuelta de vraag, en dus ook voor de vijftiende rit. Nu is dit wel een speciale beklimming, zeer zwaar én op hoogte, waardoor we toch als eerste naar de klassementsmannen van dienst zullen kijken.

Remco Evenepoel is nog een onbeschreven blad op hoogte, maar heeft er de afgelopen weken in zijn voorbereiding op deze Vuelta alles aan gedaan om zichzelf zo goed mogelijk voor te bereiden op wat er komen gaat. Voor hemzelf én de buitenwacht zou het dus een bevestiging zijn als de Belg hier een slag kan slaan na het tikje dat hij op de Sierra de la Pandera kreeg.

Primoz Roglic, Enric Mas, Carlos Rodríguez en Juan Ayuso zijn tot dusver de mannen die hem bergop kunnen bestoken, maar wij willen graag de nummer zes aanstippen: Miguel Ángel López, iemand uit Colombia en dus uitstekend op hoogte. López heeft in het verleden in verschillende grote rondes al laten zien dat dit de etappes zijn waarin hij kan excelleren, zoals we ook zaterdag al zagen.

Favorieten etappe 15 Vuelta a España 2022 | Nieuwe test voor Evenepoel op 2500 meter hoogte

Krijgen we toch een kopgroep, dan is de Ecuadoriaan Richard Carapaz een goede kanshebber, maar de vraag is of hij na twee ritzeges nog veel ruimte krijgt. Ook hij gaat uitstekend mee op grote hoogte en dat is in deze etappe sowieso een voordeel. Jay Vine, die andere smaakmaker, is nog een vraagteken.

Andere kanshebbers vanuit de vlucht zijn Mark Padun, Rigoberto Urán, Hugh Carthy (EF Education-EasyPost), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Gino Mäder (Bahrain Victorious), Marc Soler (UAE-Team Emirates), David de la Cruz en Vincenzo Nibali (Astana).

Odds etappe 15 Vuelta a España 2022

Miguel Ángel Lopez - Bet365: 3,00 / Jack's; 3,50
Primoz Roglic - Bet365: 4,50 / Jack's: 4,50
Richard Carapaz - Bet365: 9,00 / Jack's: 8,00
Mikel Landa - Bet365: 17,00 / Jack's: 19,00
Mark Padun - Bet365: 21,00 / Jack's: 23,00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 15 Vuelta a España  2022

Poll

Wie wint rit 15 in de Vuelta?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws