Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2022 | Sprinters moeten enkel steil muurtje overleven Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2022 | Sprinters moeten enkel steil muurtje overleven

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2022 | Sprinters moeten enkel steil muurtje overleven

Etappe achttien, dat is de reden waarom het gros van de sprinters nog in deze Giro zijn gebleven. Maar lukt het hen om in de rit naar Treviso daadwerkelijk om voor de overwinning te gaan? In de Leiderstrui zoekt het uit!

Parcours etappe 18 Giro d'Italia 2022

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2022 | Sprinters moeten enkel steil muurtje overleven

De achttiende etappe van de Giro d'Italia van dit jaar is een op papier vlakke rit, die het peloton vanaf een hoogte van 400 meter naar zeeniveau zal brengen. De aankomst is in Treviso, een stadje in de Italiaanse regio Veneto.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren is er geen vlakke rit van meer dan tweehonderd kilometer opgenomen in het parcours. Dit stuitte op flink wat weerstand bij de renners, waardoor het vaak een feest voor de vluchters was en het peloton een halve snipperdag opnam. Dit jaar zou dat met een flink kortere rit normaliter niet het geval hoeven te zijn, ook omdat de strijd om de puntentrui al beslist is.

Groupama-FDJ en Quick Step-Alpha Vinyl zullen dus nog wel voor hun kans willen gaan, al ligt er nog wel één lastig ding op het parcours: de Muro Di Ca del Poggio, niet te verwarren met de bekende klim uit Milaan-Sanremo. Dit is een regelrecht onding met zijn lengte van 1,1 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 12,3 (!) procent.

De Muro Di Ca del Poggio: mooie vergezichten, maar een regelrecht onding.

Na deze beklimming moet er nog zo'n vijftig kilometer afgewerkt worden richting de aankomstplaats, waar een mooie lange rechte lijn van 1,2 kilometer klaarligt voor de renners. Normaliter alle ruimte voor de treintjes om de rails te vinden dus!

Tijden:
Start: 13.50 uur
Finish: rond 17.13 uur

Weer etappe 18 Giro d'Italia 2022

Het wordt warm in Treviso. Op dit moment lijkt het zo'n 28 graden Celsius te worden in de stad, terwijl de wind licht in het nadeel blaast in de laatste vijftig kilometer richting de finish. Maar, niets zo veranderlijk als het weer.

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2022

Groupama-FDJ en Quick Step-Alpha Vinyl hebben al uitgesproken dat ze voor een sprint willen gaan in deze rit, dus dat vergemakkelijkt deze voorbeschouwing: Arnaud Démare is in dat geval de onbetwiste topfavoriet. De Fransman boekte al drie sprintzeges deze Giro en lijkt over de beste en meest complete lead-out te beschikken.

Mark Cavendish komt de bergen de laatste dagen relatief gemakkelijk over, waardoor we ook nog wel wat verwachten van de Brit. Cav is in ieder geval niet in deze Giro d'Italia gebleven om er op het muurtje afgereden te worden of vijftiende te worden in Treviso.

Fernando Gaviria heeft het daarentegen wat lastiger in de bergen, zo verraden zijn resultaten van de afgelopen dagen. De Colombiaan is desondanks tuk op zijn zege, die hij al de hele Giro najaagt. Tot dusver zonder succes, en donderdag is de laatste dag om daar verandering in te brengen.

Favorieten etappe 18 Giro d'Italia 2022 | Sprinters moeten enkel steil muurtje overleven
Het is nog niet de Giro van Fernando Gaviria.

Onze tip van de dag zou Phil Bauhaus zijn. De Duitser van Bahrain Victorious kwam ontzettend snel opzetten in de laatste massasprint en kwam destijds vanuit verloren positie slechts centimeters tekort voor de overwinning. Misschien dat zijn enige helper Jasha Sütterlin hem een keer goed kan afzetten en dat het op die manier wél kan lukken voor Bauhaus.

Iemand die wel al succesvol was, is Alberto Dainese van Team DSM. Thymen Arensman liet ons op de rustdag weten dat hij deze dag vol voor Dainese zou rijden, dus ook DSM is geïnteresseerd in een massasprint. De onberekenbare Dainese kan dus zomaar zijn tweede zege van deze Giro d'Italia binnenhengelen. Landgenoot Simone Consonni (Cofidis) kan de Giro van zijn ploeg ook iets minder pijnlijk maken.

Of gaat er nog wat gebeuren op de steile heuvel? Dan zou het toch van een héle goede aanval van pakweg Mathieu van der Poel moeten komen, in de hoop sterke punchers als Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) of hardrijders zonder verder doel in deze Giro als Alessandro de Marchi (Israel-Premier Tech) mee te krijgen. De kans op dit scenario? Zo'n vijf procent, met alle sprintersploegen. Wij zien geen nieuw Victor Campenaerts (2021) of Josef Cerny (2020)-scenario, als we heel eerlijk zijn.

Odds etappe 18 Giro d'Italia 2022

Arnaud Démare - Bet365: 3,75 / Jacks: 4,00
Mark Cavendish - Bet365: 6,50 / Jacks: 6,00
Fernando Gaviria - Bet365: 9,00 / Jacks: 8,00
Mathieu van der Poel - Bet365: 8,00 / Jacks: 9,00
Phil Bauhaus - Bet365: 8,00 / Jacks: 10,00

Bij Bet365 ontvang je , bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 18 Giro d'Italia 2022

Poll

Wie wint etappe 18 in de Giro d'Italia 2022?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws