Favorieten etappe 2 Ronde van de Algarve 2024 | Evenepoel richting eigen standbeeld, met kaper Van Aert op de kust Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van de Algarve 2024 | Evenepoel richting eigen standbeeld, met kaper Van Aert op de kust

Favorieten etappe 2 Ronde van de Algarve 2024 | Evenepoel richting eigen standbeeld, met kaper Van Aert op de kust

Na de vrij lange opener van de Ronde van de Algarve kiest de organisatie op dag twee meteen voor een serieuze test bergop richting het hoogste punt van de Algarve: de Alto de Foia. Wat en wie mogen we verwachten? In de Leiderstrui pluist het uit!

Parcours etappe 2 Ronde van de Algarve 2024

algarve 2

De tweede rit van de Ronde van de Algarve vertrekt in Lagoa, wat dan weer een halfuurtje van de aankomstplaats van woensdag ligt: dat was namelijk Lagos. Vanuit Lagoa trekken we donderdag uiteindelijk landinwaarts, richting de Alto de Foia. Deze beklimming is al enkele jaren onderdeel van het parcours in Zuid-Portugal en kent inmiddels dus ook weinig verrassingen voor de deelnemende teams, al heeft de wind er vaak wel de nodige invloed op het parcours.

Onderweg worden de benen in ieder geval alvast warmgedraaid met enkele heuvels. Na iets meer dan 75 kilometer doemt de Alto de Choca op, 1,8 kilometer lang aan 6,2 procent gemiddeld. Vervolgens volgt nog een tussenfase, alvorens de Alferce (3 kilometer aan 7,1 procent) en Pomba (3,8 kilometer aan 7,9 procent) alvast voor serieus wat melkzuur in de benen kunnen zorgen. Deze liggen beiden in de laatste 25 kilometer.

Het toetje is echter de Alto de Foia, 7,5 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent. Dit is de negende keer op rij dat we op deze heuvel aankomen, waarbij het eigenlijk telkens eindigen op een spurt met een selectie groep bergop. De Alto de Foia is doorgaans namelijk té regelmatig voor serieuze schifting, maar richting het einde kan er met een degelijke lead-out vaak nog wel voor brokken gezorgd worden.

Vorig seizoen wist Magnus Cort zijn karretje aan te haken en de rit winnend af te sluiten nadat Ilan Van Wilder te vroeg juichde, het seizoen voordien pakte David Gaudu de zege na een botsing tussen Sergio Higuita en Tobias Foss. In de jaren daarvoor zagen we ook Tadej Pogacar en Remco Evenepoel als winnaars, waarbij die tweede zelfs geëerd werd met een standbeeld bovenop de col. Mogelijk dat hij die richting het hoogste punt van de Algarve opnieuw eer aan kan doen.

Beklimmingen
77,7 km: Alto de Choca (1,8 km a 6,2%)
146,2 km: Alferce (3 km a 7,1%)
158,2 km: Pomba (3,8 km a 7,9%)
171,9 km: Alto de Foia (7,5 km a 5,9%)

Tijden
Start: 12.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.30 uur (17.30 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 2 Ronde van de Algarve 2024

Er is donderdag wel wat kans op regen rondom Foia, maar bij temperaturen rond de 17 graden Celsius is vooral de wind interessant. Deze komt vanuit het westen, wat inhoudt dat deze voor het overgrote deel van de slotklim schuin tegen staat. Op iets minder dan twee kilometer is er nog een bocht naar rechts, die eigenlijk een beetje vies doorloopt tot aan de meet. Vanaf dat punt blaast de wind dus in de zij.

Favorieten etappe 2 Ronde van de Algarve 2024

Remco Evenepoel heeft een standbeeld van hemzelf op de Alto de Foia staan en we kennen hem als een man met eergevoel, dus het zit er dik in dat hij met zijn celebration van 2020 opnieuw over de finish wil komen in deze rit. De Belg was destijds nog niet de meest explosieve coureur, maar wie zijn demarrages in pakweg Luik-Bastenaken-Luik of de Figueira Champions Classic zag weet nu wel anders.

Dan zal hij wel langs Wout van Aert van Visma | Lease a Bike moeten, over wie we qua explosiviteit natuurlijk niets te klagen hebben. De Belg deed woensdag nadrukkelijk niet mee in de openingssprint in Portugal, en dan kan dit wel eens de dag zijn die hem het beste zou liggen. Milan Vader en Jan Tratnik hebben ook een aardige putsch bergop, voor Sepp Kuss is dit vermoedelijk te makkelijk.

Dan INEOS Grenadiers, dat met Tom Pidcock, Magnus Sheffield, Geraint Thomas en Thymen Arensman wellicht wat kan schuiven met namen. Pidcock is als mountainbiker natuurlijk een en al punch, terwijl ook Sheffield een vrij lange sterke sprint in huis heeft. BORA-hansgrohe zit met Sergio Higuita (viel vorig jaar in kansrijke positie), Max Schachmann (tweede achter Evenepoel in 2020) en Daniel Felipe Martínez (eindwinnaar van 2023) ook niet verlegen om kwaliteit.

tom pidcock 2

Datzelfde geldt voor het Lidl-Trek van Tao Geoghegan Hart en puncher Andrea Bagioli, die zomaar eens kan verrassen bij zijn debuut. Isaac del Toro toonde namens UAE-Team Emirates in Australië al dat hij een man is om rekening mee te houden op dergelijke aankomsten, wat ook voor ploegmakker Marc Hirschi en de jonge thuisrijder Antonio Morgado geldt. EF Education-EasyPost rekent dan weer op dieselduo Ben Healy/Rui Costa.

Magnus Cort won vorig jaar, maar of hij nu de benen heeft? Vermoedelijk niet. Dan kijken we eerder naar Astana-Italianen Simone Velasco en Cristian Scaroni als potentiële verrassingen, of de door ritwinnaar Gerben Thijssen naar voren geschoven Rune Herregodts van Intermarché-Wanty.

Favorieten etappe 2 Ronde van de Algarve 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike)
Outsiders: Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Sergio Higuita (BORA-hansgrohe), Andrea Bagioli (Lidl-Trek) en Isaac del Toro (UAE-Team Emirates)
Long shots: Daniel Felipe Martínez (BORA-hansgrohe), Ben Healy, Rui Costa (EF Education-EasyPost), Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers), Tao Geogehgan Hart (Lidl-Trek), Jan Tratnik, Milan Vader (Visma | Lease a Bike), Marc Hirschi (UAE-Team Emirates) en Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team)

Wie wint etappe 2 Ronde van de Algarve 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws