Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022 | Kan Jakobsen overleven op uitdagend parcours? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022 | Kan Jakobsen overleven op uitdagend parcours?

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022 | Kan Jakobsen overleven op uitdagend parcours?

Met de halve wereldtop aanwezig in Valencia was het op dag één al smullen geblazen. De klimmers vlogen elkaar daar in de haren, maar op dag twee kan het weleens de beurt zijn aan de aanvallers of de sprinters. In de Leiderstrui zet hier het parcours, het bijbehorende weerbericht en de favorieten voor de dagzege onder elkaar.

Parcours etappe 2 Ronde van Valencia 2022

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022 | Kan Jakobsen overleven op uitdagend parcours?

Wie het profiel van de tweede etappe ziet, ruikt kansen voor de vluchters. Er wordt vijf keer gecategoriseerd geklommen en de top van de laatste klim ligt op vijftien kilometer van de streep. Toch vertelt dat niet het hele verhaal. Eigenlijk zijn vooral de eerste twee beklimmingen van de dag redelijk pittig, beide aan 6,1 procent gemiddeld. De laatste drie zijn weliswaar wat langer, maar mogen gerust 'lopers' worden genoemd. Het stijgingspercentage zal nergens snel boven de vijf procent uit komen.

De organisatie heeft er wel wat van weten te maken, in de wetenschap dat startplaats Bétera en finishplaats Torrent hemelsbreed dertig kilometer van elkaar af liggen. We gaan echter niet rechtstreeks, maar met een enorme lus richting het westen. De omgeving is daarbij een lust voor het oog, de wegen slingeren regelmatig op en af door de prachtige natuur.

Het zwaartepunt ligt zoals gezegd echter in het midden van de koers en dus hebben de sprinters een prima kan om te overleven. De laatste klim naar het plaatsje Calicanto mag amper een serieus klim genoemd worden, daar koerst het peloton ongetwijfeld in razende vaart naartoe.

In de finale rijden we het plaatsje Torrent binnen en wordt het even sturen geblazen. In de laatste twee kilometer zitten twee haakse bochten naar rechts, alvorens we finishen naast een sportcomplex. Geen al te brede weg, maar toch wel eentje waar we de sprinters met een beetje inhoud verwachten.

Start: 13.05 uur
Finish: 17.15 uur

Weer etappe 2 Ronde van Valencia 2022

De renners hebben helemaal niets te klagen op dag twee in Valencia. Bij de start rond 13.00 uur is het kwik reeds gestegen naar zo'n 25 graden en er is amper sprake van wind. Dat is rond de finish in Torrent niet anders, aan het einde van de middag. Onderweg draait de wind in de Spaanse heuvels nog weleens van richting, maar diezelfde wind heeft nergens echt kracht.

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022 | Kan Jakobsen overleven op uitdagend parcours?

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022

We hebben vertrouwen in de sprinters, ondanks vijf gecategoriseerde beklimmingen onderweg. Dat wordt extra ingegeven door het feit dat er nogal wat ploegen een sterke sprinter mee hebben en dus zal een kopgroep de hete adem van het peloton in de nek voelen richting de finale. Quick Step-Alpha Vinyl rekent op de Nederlander Fabio Jakobsen, die een vlekkeloze winter afwerkte en klaar lijkt voor een ijzersterk 2022. Komt hij op dag twee in Valencia van de nul af?

Dan moet hij wel zien af te rekenen met een stevige groep concurrenten. Zo is er eerst Elia Viviani, die donderdag te herkennen is aan het tricot van INEOS Grenadiers. Bij Cofidis kwam hij niet echt uit de verf, maar wat doet een nieuwe ploeg met zijn vertrouwen? Ook Giacomo Nizzolo verkaste deze winter en komt dit jaar uit voor Israel-Premier Tech. Een interessante move, hij mag het nu meteen laten zien.

Favorieten etappe 2 Ronde van Valencia 2022 | Kan Jakobsen overleven op uitdagend parcours?
Giacomo Nizzolo; vorig jaar voor Qhubeka-NextHash, nu namens Israel-Premier Tech.

UAE Team Emirates staat met Juan Sebastián Molano aan de start, de Colombiaan die in 2021 regelmatig een massasprint wist te winnen en net als Jakobsen en Viviani wel wat bultjes over kan. Jumbo-Visma staat ook met enkele interessante rappe mannen aan de start. Na het vertrek van Dylan Groenewegen ligt de weg open voor David Dekker om zich te mengen tussen de wereldtoppers.

Daarmee zijn we er nog lang niet, want de rij aan sprinters is lang. Wat te denken van Alexander Kristoff, die het moet doen voor Intermarché-Wanty-Gobert? Of de ijzersterke Matthew Walls, bij wie we namens BORA-hansgrohe benieuwd zijn of hij kan overleven. Trek-Segafredo rekent in de straten van Valencia op Matteo Moschetti, die na twee jaar vol tegenslag zijn potentie wel weer eens zal willen tonen.

Odds etappe 2 Ronde van Valencia 2022

Nog niet bekend

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Favorieten lezers etappe 2 Ronde van Valencia 2022

Poll

Wie wint de tweede etappe in de Ronde van Valencia?

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws