Favorieten etappe 3 Ronde van de Algarve 2024 | Thijssen komt nieuwe overwinning eisen, Démare... er zijn er nog Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Ronde van de Algarve 2024 | Thijssen komt nieuwe overwinning eisen, Démare... er zijn er nog

Favorieten etappe 3 Ronde van de Algarve 2024 | Thijssen komt nieuwe overwinning eisen, Démare... er zijn er nog

Na de spurtrit richting Lagos op dag één was het in rit twee richting het hoogste punt van de Algarve, de Alto de Foia, tijd voor de klimmers. Die krijgen nu, normaal gesproken, weer een dag relatieve rust. Na 192,2 kilometer fietsen is het normaal gesproken namelijk weer aan de sprinters in de derde etappe van de Ronde van de Algarve in het zuiden van Portugal. In de Leiderstrui neemt je mee!

Parcours etappe 3 Ronde van de Algarve 2024

Favorieten etappe 3 Ronde van de Algarve 2024 | Thijssen komt nieuwe overwinning eisen, Démare... er zijn er nog

Starten doen we in Vila Real Santo Antonio, in het uiterste westen van Portugal. De rivier Guadania scheidt men hier van het Spaanse Andalusië, terwijl men ook op een steenworp afstand van de Middellandse Zee zit. Een ideale vakantieplek dus, maar daarvoor zijn de deelnemende renners hier niet. Bijna vijf uur later moet er namelijk gesprint worden in Tavira. Dat ligt slechts twintig kilometer verderop, maar toch heeft de organisatie een flinke rit uitgetekend.

Daarin zitten met Alcaria (2,3 km a 6%) en Faz Fato (4,7 km a 3,3%) twee beklimmingen, maar die liggen een stuk van de finish en zullen dus ook weinig impact hebben op het verloop van de rit. Na goed 168 kilometer zijn we opnieuw in de startplaats, van waaruit we ditmaal wel de kortste weg nemen richting Tavira, waar we eigenlijk altijd aankomen met de Ronde van de Algarve.

De laatste twee kilometer aldaar zijn vrij technisch te noemen, met een rotonde op circa 2,3 kilometer, gevolgd door een flauwe rechtse bocht. Net voor het ingaan van de slotkilometer moet men links aanhouden op een volgende rotonde, waarna vrij snel nóg een rond punt volgt. Om dan in de laatste vijfhonderd meter nog een haakse linkse te nemen, dus dan begrijpt u wel dat positionering hier key gaat zijn.

Magnus Cort verraste hier het peloton vorig jaar door direct na die laatste bocht aan te zetten vanuit een groepje vluchters en zo het de grote groep alsnog voor te blijven op de licht oplopende aankomst, eerder wonnen spurters als Sam Bennett, Dylan Groenewegen en Cees Bol al in Tavira.

Beklimmingen
103,4 km: Alcaria (2,3 km a 6,%)
148,0 km: Faz Fato (4,7 km a 3,3%)

Tijden
Start: 12.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd)
Finish: 16.45 uur (17.45 uur Nederlandse tijd)

Weer etappe 3 Ronde van de Algarve 2024

Het is prima vertoeven in Portugal vrijdag. De temperatuur tikt de 20 graden Celsius net niet aan, de zon komt af en toe tevoorschijn en de wind is niet zo krachtig als de voorgaande twee dagen.

Favorieten etappe 3 Ronde van de Algarve 2024

Wie de eerste etappe van de Ronde van de Algarve heeft gezien, zag met name een heel sterke ploeg van Intermarché-Wanty. De Belgische formatie zat gedurende de hele rit vooraan en plaveide zo perfect het pad voor afmaker Gerben Thijssen, die de meet in Lagos dan ook als eerste wist te overschrijden. Met Mike Teunissen, Hugo Page, Laurenz Rex, Adrien Petit en Vito Braet beschikt hij alvast over een perfecte lead-out.

Arkéa - B&B Hotels leek de boel ook lange tijd op orde te hebben met Donovan Grondin en Jenthe Biermans als voorbereiders, maar uiteindelijk nekten die krachtpatsers juist de beoogde lead-out Dan McLay. Hierdoor moest Florian Sénéchal te vroeg in de wind komen en werd spurter Arnaud Démare uiteindelijk overrompeld, die voor plek vijf nog wel een sterke spurt reed.

Met Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe) en Lars Boven (Alpecin-Deceuninck) wisten drie mannen zich ertussen te zetten. Ze beschikken ontegenzeggelijk over snelle benen, maar of dat genoeg gaat zijn voor de overwinning? De positionering achter de andere treintjes, zoals de eerder genoemde of die van dsm-firmenich Post NL rondom Casper van Uden of die van Lidl-Trek van Edward Theuns, dient met beperktere lead-out-middelen dan wel goed te zijn.

alula tour sprint casper van uden

Of krijgen we een Magnus Cort-scenario zoals dat van vorig jaar? In dat geval verwachten we ordinaire hardrijders zoals Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matteo Trentin (Tudor), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) vooraan, al liet die laatste al doorschemeren dat deze rit hem niet echt bekoort. Wellicht dat we het dus bij mindere spurters als Lewis Askey, Marc Sarreau (Groupama-FDJ), Kim Heiduk (INEOS Grenadiers) en Rui Oliveira (UAE-Team Emirates) moeten houden.

Favorieten etappe 3 Ronde van de Algarve 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty) en Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels)
Outsiders: Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost), Jordi Meeus (BORA-hansgrohe), Casper van Uden (dsm-firmenich PostNL) en Edward Theuns (Lidl-Trek)
Long shots: Lars Boven (Alpecin-Deceuninck), Filippo Ganna, Kim Heiduk (INEOS Grenadiers), Matteo Trentin (Tudor), Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Magnus Cort (Uno-X), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) en Lewis Askey (Groupama-FDJ)

Wie wint etappe 3 Ronde van de Algarve 2024?

Poll

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws