Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken?

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken?

Na drie dagen Giro d'Italia staat de eerste (semi)bergrit van de 2023-editie op het programma. Roze trui Remco Evenepoel en zijn collega's trekken vanuit de regio Potenza het middengebergte in, wat een mooie etappe kan gaan opleveren! In de Leiderstrui bekeek de route en licht het een en ander uit.

Parcours etappe 4 Giro d'Italia 2023

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken?

In de etappe van maandag kreeg het peloton in de slotfase al wat heuvels voor de kiezen, maar dinsdag mogen we toch wel bestempelen als de eerste rit in het middengebergte. Tussen Venosa en finishplaats Lago Laceno worden er namelijk drie beklimmingen van tweede categorie aangedaan, terwijl er in de openingsfase nog enkele niet te onderschatten heuvels overwonnen moeten worden.

Vanuit de start loopt het bergop, met een heuvel van 2,8 kilometer aan 6,1 procent. Na een korte afdaling volgt er een nieuwe hindernis, ditmaal van 4,1 kilometer aan 5,2 procent. Dit is normaliter goed nieuws voor de aanvallers, daar de beter klimmende coureurs op zo'n heuveltjes makkelijker weg kunnen rijden dan op het vlakke. Mocht er na tien kilometer nog geen kopgroep weg zijn, dan loopt het bij kilometerpaal zeventien opnieuw bergop: 6,4 kilometer klimmen aan 4,4 procent.

Al deze obstakels hebben geen ranking gekregen voor het bergklassement, waardoor de puntenjagers pas na 64 kilometer eens mogen sprinten voor de blauwe trui. Dan moet namelijk de top van de Passo delle Crocelle bereikt worden, een loper van 13,5 kilometer aan 4,3 procent. Na een afdaling van goed twintig kilometer loopt het vrij vlot opnieuw omhoog, met de Valico Monte Carruozzo, een beklimming van 8,8 kilometer aan 4,9 procent.

Eenmaal we beneden zijn, volgt een lange tussenfase van 45 kilometer door het dal. De renners mogen zich in die periode opwarmen voor het toetje van deze rit, de zware beklimming naar Colle Molella. Deze is 9,6 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2 procent, maar zo onregelmatig als het maar zijn kan.

Het middenrif van de heuvel is het zwaarst: hierin schommelen de percentages rond de tien procent. Eenmaal de top bereikt is, volgen er nog drie kilometers richting de meet in Lago Laceno. Deze bestaan uit een korte afdaling en afsluitende vlakke strook asfalt van iets meer dan twee kilometer.

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken?

Tijden
Start: 12.45 uur
Finish: ongeveer 17.21 uur

Weer etappe 4 Giro d'Italia 2023

Maandag kregen de coureurs een bult regen op hun dak, wat ook voor dinsdag weer een optie is. Rond het uur van aankomst is er namelijk kans op regen in aankomstplaats Lago Laceno, waar de wind in de slotfase in de rug zit en het zo'n 20 graden Celsius gaat worden.

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023

Misschien wel even interessant als de strijd om de ritzege is de battle om het roze dinsdag. Remco Evenepoel en zijn meerderen Patrick Lefevere en Klaas Lodewyck gaven al meermaals aan dat de roze trui in deze rit wel eens van drager zou kunnen wisselen, waar vanuit enkele ploegen dus ook wel op geloerd gaat worden.

Dat zou inhouden dat de kopgroep van de dag de ruimte gaat krijgen van Soudal Quick-Step, wat we voor nu dan als het meest aannemelijke scenario zien. Enkele goede klimmers die maandag met opzet tijd verloren zijn Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Carlos Verona (Movistar), dus die jongens mogen we alvast verwachten.

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken?

Rein Taaramäe (Intermarché-Circus-Wanty) en Joe Dombrowski (Astana Qazaqstan Team) verloren ook tijd, maar daar was een valpartij mede debet aan. Verder staan Warren Barguil (Arkéa Samsic), Stephen Williams (Israel-Premier Tech) en Bob Jungels (BORA-hansgrohe) al op redelijk wat afstand.

Wie zegt trouwens dat je ver weg moet zijn om te 'mogen' winnen dinsdag? Ons lijkt het best een mogelijk scenario dat iemand als Michael Matthews (Jayco AlUla, nu achtste), Andreas Leknessund (DSM, nu achttiende) of Ben Healy (EF Education-EasyPost, nu 32e) de roze trui een paar dagen mag hebben, waarbij de Australiër met zijn zege van maandag en zijn overwinning in Mende in de Tour van vorig jaar bewees dat hij dit werk aankan.

Ook jongens als Alessandro Covi, Davide Formolo, Diego Ulissi (UAE), Lorenzo Fortunato, Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa) en Samuele Battistella (Astana) krijgen vermoedelijk wel vrijheid van Evenepoel en co. Vanuit Nederlands oogpunt houden we Bauke Mollema natuurlijk goed in de gaten.

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023 | Evenepoel lijkt de roze koek te willen delen, wie is bij de pinken?

Het kan natuurlijk ook zijn dat een andere ploeg, pakweg Jumbo-Visma of INEOS, zich met de achtervolging gaat bemoeien. In dat scenario - waarin de klassementsmannen om de overwinning gaan strijden - kijken we in eerste instantie natuurlijk naar Remco Evenepoel en Primoz Roglic, de twee grote protagonisten van deze Giro d'Italia.

Vlak echter ook Tao Geoghegan Hart (INEOS), Jay Vine, Joao Almeida (UAE, wel gevallen maandag) en Aleksandr Vlasov (BORA-hansgrohe) niet uit, terwijl er op een vlakke finish ook zomaar iemand van de tweede lijn weg zou kunnen schuiven. In dat scenario dichten we pakweg Pavel Sivakov (INEOS), de lepe Damiano Caruso (Bahrain Victorious) en rasaanvallers Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) en Lennard Kämna (BORA-hansgrohe) wel kansen toe.

Favorieten etappe 4 Giro d'Italia 2023, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Brandon McNulty (UAE-Team Emirates) en Michael Matthews (Jayco AlUla)
Schaduwfavorieten: Ben Healy (EF Education-EasyPost), Andreas Leknessund (Team DSM), Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step)
Longshots: Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers), Jay Vine (UAE-Team Emirates), Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty), Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Carlos Verona (Movistar), Warren Barguil (Arkéa Samsic) en Alessandro Covi (UAE-Team Emirates)

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Als je verantwoord speelt, houd je het leuk. Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws