Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024 | It has Mads Pedersen written all over it! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024 | It has Mads Pedersen written all over it!

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024 | It has Mads Pedersen written all over it!

Na de tijdrit op woensdag gaat het Critérium du Dauphiné donderdag verder met een laatste (relatief) gemakkelijke etappe. Tussen Amplepuis en Saint-Priest staat er een overgangsrit van 167 kilometer op de rol, waarin de minder klimmende types nog eens hun ding kunnen doen. In de Leiderstrui gidst je erdoorheen!

Parcours etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024

dauphine 2024 etappe 5

Starten doen de renners (opvallend vroeg) in Amplepuis, waar men al om 10.35 uur klaar dient te staan voor het begin van de etappe. Daarbij dient men wel direct wakker te zijn, want de openingsfase leent zich tot aanvallen. Mocht er een sterke groep vluchters vooruit komen, dan kan het zomaar eens zijn dat deze het tot het einde weet vol te houden.

De eerste 45 kilometer lopen voor het overgrote deel licht bergop, waarbij we eigenlijk voor het eerste driekwart van de rit de hele tijd een beetje op en af gaan. Twee gecategoriseerde hellingen steken er daarbij bovenuit: de Côte de Duerne (5,0 km a 6,9%) na 76 kilometer en de Côte de Givors (3,8 km a 4,6% na 110 kilometer fietsen.

Op 35 kilometer van de finish komen we in Vienne, vanwaar het voor de rest van de finale vlak tot in Saint-Priest gaat. Enkel de Côte de Bel-Air (1,8 km a 5,1%) moet nog overwonnen worden op iets meer dan twintig kilometer van de meet, maar in principe moet dit te controleren zijn voor de spurtersploegen.

Beklimmingen
49,7 km: Côte de Croix de Signy (1,6 km a 4,6%)
76,2 km: Côte de Duerne (5,0 km a 6,9%)
110,5 km: Côte de Givors (3,8 km a 4,6%)
144,0 km: Côte de Bel-Air (1,8 km a 5,1%)

Tijden
Start: 10.35 uur
Finish: rond 14.40 uur

Weer etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024

Er is donderdag wel wat kans op regen tussen Amplepuis en Saint-Priest, maar of dit bij 25 graden Celsius zo'n ramp is? De wind staat richting Lyon, waar we van in de buurt komen, een beetje schuin tegen.

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024

It has Mads Pedersen written all over it. De ex-wereldkampioen uit Denemarken toonde in de openingsrit dat hij op punt is voor deze Dauphiné, maar liet de ritten nadien zien dat hij ook in de overige etappes zijn mannetje staat. Daarbij beschikt hij met Toms Skujins, Alex Kirsch en Ryan Gibbons over drie mannen die hem perfect door deze finale kunnen loodsen.

Sam Bennett (Decathlon AG2R) en Hugo Page (Intermarché-Wanty) kwamen in die eerste rit het dichtste bij Pedersen, terwijl Emils Liepins van dsm-firmenich PostNL op een ongelukkig moment te maken kreeg met mechanische pech. Andere semi-snelle mannen als Clément Venturini (Arkéa - B&B Hotels), Milan Menten (Lotto-Dstny), Clément Russo (Arkéa - B&B Hotels), Jensen Plotwright (Alpecin-Deceuninck), Ivan Garcia Cortina (Movistar) en Owain Doull (EF Education-EasyPost) zullen blij zijn met een ereplaats.

Favorieten etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024 | It has Mads Pedersen written all over it!

Dan zijn er nog jongens die het op verschillende manieren kunnen doen, zoals Magnus Cort (Uno-X) en Fred Wright (Bahrain Victorious). In een sprint kunnen ze top drie rijden, maar is iemand als Pedersen normaliter een maatje te groot. Via een vroege vlucht zouden ze hun winstkansen ietwat kunnen vergroten.

Voor een groot deel van het peloton is dit de laatste kans in deze Dauphiné, dus ook van types als Derek Gee (Israel-Premier Tech), Andreas Kron (Lotto-Dstny) en Davide de Pretto (Jayco AlUla) verwachten we wel wat. Mogelijk dat ze zelfs bij Decathlon AG2R types als Bruno Armirail, Oliver Naesen en Dorian Godon in de strijd willen gooien.

Wie zijn volgens In de Leiderstrui de favorieten voor etappe 5 Critérium du Dauphiné 2024?

Topfavoriet: Mads Pedersen (Lidl-Trek)
Outsiders: Sam Bennett (Decathlon AG2R), Magnus Cort (Uno-X), Fred Wright (Bahrain Victorious) en Hugo Page (Intermarché-Wanty)
Long shots: Derek Gee (Israel-Premier Tech), Clément Venturini (Arkéa - B&B Hotels), Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL), Milan Menten, Andreas Kron (Lotto-Dstny), Clément Russo (Arkéa - B&B Hotels), Ivan Garcia Cortina (Movistar) en Owain Doull (EF Education-EasyPost)

Poll

Wie wint etappe 5 van de Dauphiné?

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news