Favorieten etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024 | Serieus schakelen voor de overgebleven coureurs Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024 | Serieus schakelen voor de overgebleven coureurs

Favorieten etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024 | Serieus schakelen voor de overgebleven coureurs

Na de gitzwarte donderdagetappe moet het peloton in de Ronde van het Baskenland vrijdag 'gewoon' weer opstappen voor een nieuwe rit. Zonder Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), Primoz Roglic (BORA-hansgrohe) en Jonas Vingegaard (Visma | Lease a Bike) weliswaar, die allen betrokken waren bij de crash. In de Leiderstrui probeert je toch het een en ander wijzer te maken.

Parcours etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024

Favorieten etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024 | Serieus schakelen voor de overgebleven coureurs

Etappe 5 van de Ronde van het Baskenland begint in Vitoria-Gasteiz, waar afgelopen jaar de door Victor Lafay gewonnen tweede rit van de Tour de France van start ging. Destijds eindigden we met een venijnige finale, wat we nu in de Ronde van het Baskenland opnieuw mogen verwachten. Toen was het de Jaizkibel, nu hebben we de beklimming van Muniketagaina, die 3,5 kilometer lang is aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5 procent.

Vanuit het begin krijgen we eerst en vooral veertig vlakke kilometer, waarna we een soort krater ontdekken in het ritprofiel. Dat houdt in: eerst een afdalingen, met twee tunnels, om vervolgens richting de Urkiola te trekken. Deze heuvel is 5,5 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4 procent, wat we toch al als een serieuze beklimming mogen zien.

Na een relatief lange afdaling gaan we naar het finale circuit, dat tweemaal afgewerkt moet worden. Hierin dus de Muniketagaina-klim inclusief afdaling en vervolgens kleine stuiptrekking bergop, om uiteindelijk in Amorebieta uit te komen. En dat was vorig seizoen dan weer de startplaats van de door Jasper Philipsen gewonnen derde etappe en de aankomstplek van een door Sergio Higuita gewonnen etappe.

Beklimmingen
87,8 km: Urkiola (5,5 km a 9,4%)
137,9 km: Muniketagaina (3,5 km a 7,5%)
163,7 km: Muniketagaina (3,5 km a 7,5%)

Tijden
Start: 13.06 uur
Finish: 17.30 uur

Weer etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024

In Nederland wordt het zaterdag lekker weer, maar vrijdag mag men in het Baskenland al genieten van de goede omstandigheden. 26 graden, af en toe een zonnetje en een briesje, daar tekenen de renners voor!

Favorieten etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024

Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) is na het wegvallen van Roglic en Evenepoel de nieuwe leider in de Ronde van het Baskenland, maar de Deen zal het zelf ook niet zo gewild hebben. Desalniettemin is hij - met zijn karakteristieken als puncher, klimmer én hardrijder - normaliter ook gemaakt om de vijfde etappe naar zijn hand te kunnen zetten.

UAE-Team Emirates verloor met Jay Vine de nummer twee van de openingstijdrit bij de zware val in etappe vier. De formatie uit de Emiraten heeft met Juan Ayuso, Isaac del Toro en Brandon McNulty meerdere figuren in huis die de finale van rit vijf (en etappe zes) kunnen kleuren, waarbij de kopmanrol normaliter naar de woensdag gevallen Ayuso gaat.

1152163183

Wat met de ploegen die hun kopman zagen vallen? Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Matteo Sobrero, Jai Hindley, Max Schachmann (BORA-hansgrohe) en Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) kunnen nu mogelijk voor eigen kans gaan, maar of hun hoofd daar nu al naar staat?

Outsiders zijn er nog: de Franse toptalenten Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels) bijvoorbeeld, of het Bahrain Victorious-duo Santiago Buitrago en Pello Bilbao. Verder geven we de namen van Oscar Onley, Warren Barguil (dsm-firmenich PostNL), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) en Eddie Dunbar (Jayco AlUla) nog mee, of krijgt de vlucht zelfs de ruimte? Met veel mannen op korte afstand, lijkt het niet het meest aannemelijke scenario...

Favorieten etappe 5 Ronde van het Baskenland 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavorieten: Mattias Skjelmose (Lidl-Trek) en Juan Ayuso (UAE-Team Emirates)
Outsiders: Santiago Buitrago (Bahrain Victorious), Isaac del Toro (UAE-Team Emirates), Romain Grégoire (Groupama-FDJ) en Kévin Vauquelin (Arkéa - B&B Hotels)
Long shots: Pello Bilbao (Bahrain Victorious), Mikel Landa (Soudal Quick-Step), Brandon McNulty (UAE-Team Emirates), Oscar Onley (dsm-firmenich PostNL), Jai Hindley, Matteo Sobrero (BORA-hansgrohe), Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers) en Eddie Dunbar (Jayco AlUla)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws