Favorieten etappe 5 Tour de France 2024 | Turbodijen mogen los, maar moeten ook naar linke finale kijken Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024 | Turbodijen mogen los, maar moeten ook naar linke finale kijken

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024 | Turbodijen mogen los, maar moeten ook naar linke finale kijken

Na de eerste echt zware bergrit op dinsdag en het zware openingsweekeinde van de Tour de France krijgen de coureurs nu enkele - op papier - iets rustigere dagen voor de kiezen. Op woensdag rijdt men in het dal de Alpen door, om vervolgens vermoedelijk de tweede sprintkans te krijgen. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 5 Tour de France 2024

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024 | Turbodijen mogen los, maar moeten ook naar linke finale kijken

De A.S.O. heeft er bewust voor gekozen om de spurters in deze rit een kans te gunnen, daar men met een afslagje links of rechts ook zo weer in de bergen had gezeten. 'Via Chambéry kiezen we ervoor om de Alpen even te verlaten. De laatste 34 kilometer zijn op brede wegen, dus dat is ideaal om de ontsnapping in te rekenen. Het moet gek lopen als een sprinter deze etappe níet wil winnen', aldus directeur Christian Prudhomme.

Starten doen we in Saint-Jean-de-Maurienne, waar Romain Bardet in 2015 nog eens een rit in de Tour de France wist te winnen. De eerste vijftig kilometer verlopen in licht dalende lijn tot in Montmélian, dus in principe krijgen de renners hier alle kans om wat bij te praten na de zware Alpenetappe van dinsdag over de Galibier.

Via Chambéry, waar Decathlon AG2R zetelt, krijgen we via Saint-Thibaud-de-Couz en de Cheval Blanc (1,5 kilometer aan 4,3 procent) wel wat hoogtemeters. Naam mag het echter niet hebben, dus de ogen zullen vanuit de snelle mannen al gericht zijn op de tussensprint in Aoste. Deze is na 123 kilometer, dus op circa vijftig kilometer van de meet. Gaan ze hier al eens volle bak?

Vervolgens volgt de Cote de Lhuis, drie kilometer aan 4,8 procent, en 34 kilometer over volledig vlakke wegen tot aan de aankomst in Saint-Vulbas. Daar komen we aan hoge vaart de laatste drie kilometer binnen, waar een redelijk cruciaal punt ligt met twee kort, opeenvolgende bochten. De laatste tweeënhalve kilometer zijn vlak, maar in de laatste vierhonderd meter loopt de weg wel licht naar rechts. Daar de binnenkant houden, kan wel eens een succesvolle zet blijken.

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024 | Turbodijen mogen los, maar moeten ook naar linke finale kijken

Beklimmingen
104,6 km: CÔTE DU CHEVAL BLANC (1,5 km aan 4,3%)
142,8 km: CÔTE DE LHUIS (3,0 km aan 4,8%)

Tijden
Start: 13.30 uur
Finish: rond 17.26 uur

Weer etappe 5 Tour de France 2024

De wind staat de gehele dag in het nadeel tussen Saint-Jean-de-Maurienne en Saint-Vulbas, bij fijne temperaturen rondom de 20 graden Celsius. Er is ook een waterkansje op neerslag, maar dat zal gedurende de dag verwateren.

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024

De eerste afspraak voor de rappe mannen was maandag spek naar de bek van Biniam Girmay, wat toch wel een verrassende uitslag was. De Afrikaan van Intermarché-Wanty mocht in het zog van de aangewezen sprinter Gerben Thijssen zijn ding doen bij de Belgische formatie, waar hij maximaal gebruik van maakte na een chaotische finale.

Hem nu tot topfavoriet bombarderen is wat teveel van het goede, want daarachter gebeurde ook van alles. Dylan Groenewegen werd namens Jayco AlUla vijfde, maar sprak na afloop vol vertrouwen uit dat hij zichzelf de snelste voelde. Als de Nederlands kampioen zijn eigen sprint kan rijden, is hij dé te kloppen man in Saint-Vulbas.

Jasper Philipsen lag tijdens de sprintvoorbereiding dan weer op de grond in zijn Alpecin-Deceuninck-shirt, nadat lead-out Mathieu van der Poel lek reed in de slotfase. Een pechdag voor de Belgische ploeg, die vooraf toch wel werd gezien als dé te kloppen ploeg in de spurts. Aan hen om woensdag (en de andere dagen) te bewijzen dat het echt zo is.

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024 | Turbodijen mogen los, maar moeten ook naar linke finale kijken

In een Tour de France zijn traditioneel veel rappe mannen aanwezig en dat is dit seizoen niet anders. Renners als Sam Bennett (Decathlon AG2R), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech), Alexander Kristoff (Uno-X) en Fernando Gaviria (Movistar) zullen hoop hebben geput uit de zege van Girmay: het ís mogelijk, als alles op zijn plek valt.

Ook Mads Pedersen (Lidl-Trek), Marijn van den Berg (EF-Education EasyPost), Arnaud De Lie (Lotto-Dstny) en Wout van Aert (Visma | Lease a Bike) zullen dat weten, al gedijen zij over het algemeen iets beter bij een spurt na een wat zwaardere etappe. Maar dat is het voordeel van een sterke sprinter zijn: dan kun je ook in een etappe als woensdag meedoen.

Voor de ereplaatsen noteren we Fransen als Bryan Coquard (Cofidis), Arnaud Démare (Arkéa - B&B Hotels) en Sandy Dujardin (TotalEnergies), die namens hun ploeg ook puntjes moeten sprokkelen. En wat met Mark Cavendish, die namens Astana Qazaqstan Team voor zege 35 strijdt? Dit zou dé dag kunnen zijn....

Favorieten etappe 5 Tour de France 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) en Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck)
Outsiders: Mads Pedersen (Lidl-Trek), Arnaud De Lie (Lidl-Trek), Sam Bennett (Decathlon AG2R) en Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)
Long shots: Biniam Girmay, Gerben Thijssen (Intermarché-Wanty), Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Wout van Aert (Visma | Lease a Bike), Alexander Kristoff (Uno-X), Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team), Pascal Ackermann (Israel-Premier Tech) en Fernando Gaviria (Movistar)

Poll

Wie wint rit 5 in de Tour?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws