Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2022 | Overgebleven strijders moeten in de kou Col de Turini op Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2022 | Overgebleven strijders moeten in de kou Col de Turini op

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2022 | Overgebleven strijders moeten in de kou Col de Turini op

Zaterdag Koninginnedag. Zowel in Tirreno-Adriatico als Parijs-Nice staat de zwaarste etappe van de week op het programma. In de Franse rittenkoers wordt de Col de Turini opgezocht, waar In de Leiderstrui maar al te graag op vooruitblikt!

Parcours etappe 7 Parijs-Nice 2022

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2022 | Overgebleven strijders moeten in de kou Col de Turini op

Deze 155 kilometer lange rit zal starten in Nice, wat betekent dat de Cote d'Azur toch al bereikt is op dag zeven in Parijs-Nice. Langs de kust koersen mogen de renners pas op de slotdag, op zaterdag moet er toch eerst in de richting van de Col de Turini gefietst worden.

Het begin van de rit is grotendeels (vals) plat, waarna na zo'n 45 kilometer de Cote de Coursegoules opdoemt. Deze heuvel is dan wel 8,1 kilometer lang, de percentages van 4,9 procent gemiddeld zullen de doorwinterde profs weinig angst inboezemen. Vervolgens gaat het via vrijwel volledig vlakke wegen richting de voet van de bijna vijftien kilometer lange Col de Turini.

De Col de Turini is 7,3 procent gemiddeld en mag gezien worden als een regelmatige klim. De stijgingspercentages zijn constant tussen de zeven en acht procent, waardoor je constant druk moet blijven zetten op de pedalen. Slechts in de laatste paar honderd meter vlakt het wat af.

De bochtige stroken van de Col de Turini.

In 2019 finishte Parijs-Nice voor het laatst op deze beklimming. Toen won de dit jaar ook aanwezige Daniel Felipe Martínez, voor landgenoot Miguel Ángel López.

Start: 10.40 uur
Finish: Rond 14.52 uur

Weer etappe 7 Parijs-Nice 2022

Er waren deze week wat geruchten dat deze rit niet door zou kunnen gaan vanwege sneeuw op de Col de Turini, maar voorlopig staan alle seinen op groen. Het zal wel koud zijn, zo'n twee graden Celsius op de slotklim. Het feit dat het droog zal zijn is een godsgeschenk voor de coureurs, terwijl de wind flink in het nadeel blaast op de slotklim.

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2022

Om de vorm van de aanwezige renners in te schatten was de door Brandon McNulty gewonnen vijfde rit de belangrijkste graadmeter. Primoz Roglic controleerde die dag met sprekend gemak en is op die manier ook de topfavoriet voor deze aankomst op de Col de Turini. De Sloveen won nog niet, maar zal in zijn gele trui ongetwijfeld graag de kers op de taart willen zetten.

De voornaamste concurrentie komt dan waarschijnlijk uit één gezin uit Groot-Brittannië. Simon Yates (Team BikeExchange) en Adam Yates (INEOS Grenadiers) vinden hier een aankomst op maat, maar zijn over het algemeen geen sterren in de koude temperaturen. Mochten ze dat euvel van zich af kunnen schudden, dan zijn het hoe dan ook serieuze kanshebbers. Adam kan overigens ook nog eens rekenen op Daniel Felipe Martínez, de winnaar van 2019, als ploegmaat.

Favorieten etappe 7 Parijs-Nice 2022 | Overgebleven strijders moeten in de kou Col de Turini op
Adam Yates: één van de uitdagers van Roglic

Nairo Quintana is op hoogte geboren en is zeker wel een man van de kou. Dat geldt ook voor Aleksandr Vlasov, afkomstig uit Vyborg. Deze mannen hebben misschien niet de grandeur van een Roglic, maar kunnen het de concurrentie op hun tempo sowieso lastig gaan maken.

En wat met de vroege vlucht? Op papier lijkt deze rit makkelijk te controleren, maar goede klimmers als Brandon McNulty (UAE-Team Emirates), Wout Poels (Bahrain Victorious), Gregor Mühlberger (Movistar) en David Gaudu (Groupama-FDJ) spelen inmiddels geen rol van betekenis meer in het algemeen klassement.

Odds etappe 7 Parijs-Nice 2022

Primoz Roglic - 2,00
Adam Yates - 6,50
Nairo Quintana - 7,50
David Gaudu - 10,00
Simon Yates - 11,00

Zet in bij Bet365 en ontvang een welkomstbonus van 100 euro.

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 7 Parijs-Nice 2022

Poll

Wie wint etappe 7 in Parijs-Nice?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws