Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 | Klimmers met de billen bloot op monsterlijke dag! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 | Klimmers met de billen bloot op monsterlijke dag!

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 | Klimmers met de billen bloot op monsterlijke dag!

Na de Etna krijgen we op de tweede zondag van de Giro d'Italia van 2022 de volgende aankomst bergop: op de beklimming van Blockhaus moeten de klassementsrenners naar alle waarschijnlijkheid met de billen bloot. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 9 Giro d'Italia 2022 

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 | Klimmers met de billen bloot op monsterlijke dag!

We hebben medelijden met de aanwezige sprinters, die een helse opgave te wachten staat in de zwaarste rit van deze Giro tot dusver. Vanaf het begin van de rit gaat het namelijk bergop, daar de renners direct de Valico del Macerone op moeten (3,1 kilometer aan 5,7 procent). Na een kort afdaling volgt vervolgens meteen de Rionero Sannitico, die je al gerust een col mag noemen met zijn lengte van negen kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent.

De eerste beklimmingen van de dag.

We hebben dan wel pas 18 kilometer achter de kiezen, maar toch twee beklimmingen. De derde volgt al niet veel later: de Roccaraso is 7,3 kilometer lang en gemiddeld 6,1 procent, gevolg door een uitloper en een lange, zeer lange afdaling. Welverdiend, dat wel.

Op 65 kilometer van de meet moet het peloton voor het eerst Blockhaus op, weliswaar van een andere kant: de Passo Lanciano is 10,8 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2 procent. Na deze beklimming volgt een steile afdaling naar de voet van de slotklim.

Blockhaus is een monster van een beklimming: 13,9 kilometer lang, 8,4 procent gemiddeld. Het venijn zit hem daarbij in de staart: de laatste tien kilometer lopen aan zo'n 9,4 procent de hoogte in, terwijl het begin van de col juist wat simpeler is. Ideaal jachtterrein voor de betere klimmers in deze Giro dus!

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 | Klimmers met de billen bloot op monsterlijke dag!

Start: 11.45 uur
Finish: rond 17.13 uur

Weer etappe 9 Giro d'Italia 2022 

De renners krijgen prima weer zondag. In startplaats Isernia is het boven de twintig graden Celsius, met een lekker zonnetje. Aan de finish zal het door de hoogte enkele graden koeler zijn, maar het is nog altijd prima toeven.

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 

Normaliter wordt dit toch wel een rit voor de klassementsrenners, daags voor de rustdag. In dat scenario zou het wel eens zo kunnen zijn dat INEOS Grenadiers de boel onder druk wil zitten, in dienst van hun kopman Richard Carapaz. De Ecuadoriaan heeft in het verleden vaker dit soort etappes uitgekozen om zijn ding te doen.

Simon Yates heeft tot dusver één van de meest indrukwekkende stoten uitgedeeld in deze Giro, door op dag twee de tijdrit in Boedapest te winnen. De Brit, die goed uit de weg kan op steile percentages, vindt op Blockhaus ook een kans om de concurrentie eens te testen.

Bij Bahrain Victorious hebben ze in het hooggebergte twee paarden om op te wedden: Mikel Landa voor het échte klimwerk, terwijl Pello Bilbao altijd een gevaarlijke man is in een grotere groep. Beide mannen plaatsen we bij de kanshebbers voor deze Blockhaus-rit.

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2022 | Klimmers met de billen bloot op monsterlijke dag!
Mikel Landa: kanshebber?

João Almeida is doorgaans zeer aanwezig in de eerste week van een grote ronde, maar de Portugees heeft zich in deze Giro tot dusver uitstekend weten te verstoppen. In hetzelfde schuitje zitten Romain Bardet (Team DSM) en Hugh Carthy (EF Education), goede klimmers die nog geen trap teveel gegeven hebben.

BORA-hansgrohe mikt op drie pionnen in de bergen. Zowel Wilco Kelderman, Jai Hindley als Emanuel Buchmann was present bij de beteren op de Etna, wat kansen biedt voor de rit naar Blockhaus. Alejandro Valverde en Iván Ramiro Sosa zijn dan weer de opties van Movistar.

Mocht er toch een vlucht zijn die het kan gaan halen op Blockhaus, dan verwachten we mannen als Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa), Felix Gall (AG2R Citroën), David de la Cruz (Astana), Attila Valter (Groupama-FDJ) en Davide Formolo (UAE-Team Emirates).

Odds etappe 9 Giro d'Italia 2022 

Richard Carapaz - 3.50
Simon Yates - 6.50
Mkel Landa - 8.50
Lorenzo Fortunato - 12.00
João Almeida - 15.00
Romain Bardet - 17.00
Davide Formolo - 19.00
Joe Dombrowski - 23.00
Tom Dumoulin - 34.00
Giulio Ciccone - 34.00

Bij Bet365 ontvang je een welkomstbonus van 100 euro, bij Jacks een welkomstbonus van 50 euro!

Let op: Gokken kan verslavend zijn, speel bewust 18+, hands24x7.nl.

Zoek je meer interessante wedtips? Bezoek dan Sportbookies.nl.

Favorieten lezers etappe 9 Giro d'Italia 2022 

Poll

Wie wint etappe 9 in de Giro d'Italia?

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws