Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024 | Vluchterskansen onder de rook van de Vesuvius?! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024 | Vluchterskansen onder de rook van de Vesuvius?!

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024 | Vluchterskansen onder de rook van de Vesuvius?!

Na de tijdrit en Prati di Tivo-etappe krijgt het peloton van de Giro d'Italia de rustdag op maandag in zicht, maar eerst staat er op zondag nog een overgangsrit te wachten. Dan wel eentje van 214 kilometer, om de benen nog eens extra te roderen voor het dagje rust. In de Leiderstrui blikt vooruit!

Parcours etappe 9 Giro d'Italia 2024

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024 | Vluchterskansen onder de rook van de Vesuvius?!

De negende rit van de Giro d'Italia begint in Avezzano en eindigt in Napoli (Napels in het Nederlands), dus dat betekent dat de coureurs en flinke afstand moeten overwinnen. Avezzano ligt namelijk in de Abruzzen, terwijl Napels een heel stuk zuidelijker aan zee ligt. De RCS moest deze twee plaatsen met elkaar verbinden en dan kom je tot een afstand van 214 kilometer.

Toch is de organisatie van de Giro d'Italia nog redelijk coulant, daar we vanop 725 meter hoogte naar zeeniveau moeten en een groot deel van de openingsfase in dalende lijn zal zijn. Na zestig kilometer doemt het eerste hindernisje op, maar meer dan vals plat gaan we niet zien. Een ideale fase voor een mooie kopgroep om zich te vormen.

Na honderd kilometer belanden we op zeeniveau, waar we ook een gehele tijd op zullen koersen langs de Tyrreense kust. Op circa 35 kilometers komen de heuveltjes rondom Napels in zicht, die wel eens hun stempel kunnen drukken op de finale en het eerdere koersverloop. Dit is namelijk zo'n typische overgangsrit die in principe te zwaar is voor de pure sprinters, maar dan weer te makkelijk voor de klassementsrenners. En dat komt voornamelijk door de finale.

De Monte di Procida (4,1 km a 3,1%) is op 36 kilometer van de finish de eerste van de obstakels, maar wordt opgevolgd door nog een aantal broertjes en zusjes. Richting het meer van Lucrino zien we wat dubbele percentages, om via Pozzuoli en de Via Posillipo richting het stadscentrum van Napels trekken. De laatste, met een top op zeven kilometer van de aankomst, is 3,2 kilometer aan 4,4 procent.

Lees verder onder de foto.

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024 | Vluchterskansen onder de rook van de Vesuvius?!

In de laatste drie kilometer zien we een mooie vlakke weg, met scherpe bocht langs de kust in de laatste kilometer. In 2022 kwamen we ook al aan in Napels, wat toen een mooi spektakel opleverde. Thomas De Gendt won die etappe vanuit een grote kopgroep, waar Biniam Girmay en Mathieu van der Poel elkaar de hele rit bestookten en zo de nek omdraaiden. Vorig seizoen was Mads Pedersen de beste in de stad, maar toen was het vlakker.

Lees verder onder de video.

Beklimmingen
178,3 km: Monte di Procida (4,1 km a 3,1%)

Tijden
Start: 12.15 uur
Finish: rond 17.29 uur

Weer etappe 9 Giro d'Italia 2024

Het is met 21 graden Celsius goed weer in Italië, maar er is voor het overgrote deel van de dag wel sprake van tegenwind. In de finale draaien we wat af langs de kust en dat houdt in dat er op het einde wel wat meewind is.

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024

Na alles wat we deze Giro d'Italia gehad en gezien hebben, denken we dat deze negende rit normaliter wel écht als overgangsrit gebruikt gaat worden. De spurtersploegen zouden in theorie voor hun rappe man kunne gaan, maar durven ze dat risico aan in een 214 kilometer lange etappe met meerdere listige heuveltjes op het einde?

Vermoedelijk niet, dus dan dragen we hetzelfde scenario als twee jaar geleden voor als meest logische. Een groep sterke vluchters van circa vijftien tot twintig coureurs, met alle soorten en smaken. Toch geven we de betere punchers de grootste kans, daar zij het voordeel van hun explosie uit kunnen spelen in de heuveltjes rondom Napels.

Dan denken we direct aan Max Schachmann van BORA-hansgrohe en Jhonatan Narváez namens INEOS Grenadiers, die deze Giro al blijk gaven van een zeer goed vormpeil. De Duitser werd derde in de door Narváez gewonnen eerste rit, maar eindigde ook als vijfde in de tijdrit. Narváez bezette die positie één dag eerder in de door Pelayo Sanchez gewonnen gravelrit, waar ook meesteraanvaller Julian Alaphilippe zijn neus aan het venster stak.

pogacar narvaez schachmann

Van de rappe mannen is Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) vermoedelijk de man met de meeste inhoud, al zal Jonathan Milan (Lidl-Trek) zijn naaste belager voor de puntentrui niet zomaar een vrijgeleide willen geven. Caleb Ewan (Jayco AlUla), Laurence Pithie (Groupama-FDJ) en Danny van Poppel (BORA-hansgrohe) klimmen ook aardig, terwijl types als Olav Kooij (Visma | Lease a Bike) dat op een goede dag ook moeten kunnen.

De rasaanvallers zullen deze rit ook met stip hebben genoteerd. Michael Valgren (EF Education-EasyPost) en Benjamin Thomas (Cofidis) ondernamen al een succesvolle poging richting Lucca, waarmee ze veel andere renners ook op scherp hebben gezet. Zo kan Astana met onder meer Davide Ballerini, Simone Velasco, Cristian Scaroni en de snelle Max Kanter meerdere troeven uitspelen, alsook het Arkéa - B&B Hotels van Jenthe Biermans en Ewen Costiou.

Nog types die we wel verwachten: Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) op zeker, maar ook pakweg Jasper Stuyven (Lidl-Trek), Andrea Vendrame (Decathlon AG2R), Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Lewis Askey (Groupama-FDJ), Kevin Vermaerke (dsm-firmenich PostNL), Matteo Trentin (Tudor) en Alessandro de Marchi van het Australisch-Saoedische Jayco AlUla.

Favorieten etappe 9 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Max Schachmann (BORA-hansgrohe) en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers)
Outsiders: Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Julian Alaphilippe (Soudal Quick-Step), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers) en Michael Valgren (EF Education-EasyPost)
Long shots: Quinten Hermans (Alpecin-Deceuninck), Jonathan Milan (Lidl-Trek), Simone Velasco (Astana Qazaqstan Team), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Benjamin Thomas (Cofidis), Jenthe Biermans (Arkéa - B&B Hotels) en Andrea Vendrame (Decathlon AG2R)

Poll

Wie pakt rit 9 van de Giro?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws