Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui! Wielrennen
Wielrennen

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Op 21 september 1998 werd er in Slovenië een kleine Tadej geboren. Een wonderkind, die de wielerfans negentien jaar later al versteld zou laten staan met z'n ongekende kwaliteiten op een fiets. Zo jong, dat hij jarenlang in alle rondes waarin hij meedeed de witte jongerentrui meegraaide, omdat hij simpelweg ook altijd bij de besten was in het algemeen klassement. Tot 2024. Tadej Pogacar wordt in september 26 jaar en is ein-de-lijk te oud voor het wit. En dat betekent dat we - net als in de Giro d'Italia - voor het eerst in jaren weer een mooie strijd krijgen in het jongerenklassement!

De strijd om de witte trui was sinds de intrede van Pogacar in 2019 alleen interessant in grote rondes als de Sloveen niet meedeed. In de Vuelta a España van 2019 en de Tour de France-edities van 2020 tot en met 2023 ging het wit automatisch naar hem, simpelweg omdat hij in alle grote rondes die hij reed op het podium belandde. In de Giro d'Italia in mei was Pogacar met geboortejaar 1998 ook al te oud en kregen we een jongerenklassement met renners die er daadwerkelijk voor vochten. Antonio Tiberi bleek de beste. Wie worden dat in de Tour?

Het principe van het jongerenklassement is vrij simpel: de renner die in 1999 of later geboren is, komt in aanmerking en degene van hen die het hoogst eindigt in het algemeen klassement, staat straks in Nice op het podium met de witte trui. Die renner stoot Pogacar na vier edities op rij van de troon en schaart zich in een rijtje met mannen als Egan Bernal, Simon en Adam Yates en Nairo Quintana!

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui
Voorbeschouwing op de Tour de France
Favorieten algemeen klassement (gele trui)
Favorieten puntenklassement (groene trui)
Favorieten bergklassement (bollentrui)
Pooltips voor de Tour de France

Laatste winnaars witte trui Tour de France

2023 Tadej Pogacar
2022 Tadej Pogacar
2021 Tadej Pogacar
2020 Tadej Pogacar
2019 Egan Bernal
2018 Pierre Latour
2017 Simon Yates
2016 Adam Yates
2015 Nairo Quintana
2014 Thibaut Pinot

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de jongerentrui te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen.

Romain Grégoire- Groupama-FDJ: 5/72 (6,9%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Zo even tien gevestigde klassementsmannen op een rijtje zetten voor wit, dat is nog nooit gelukt. In zo'n klassement is het ook altijd een beetje gokken richting jonge gasten die misschien wel boven zichzelf kunnen uitstijgen. Wat te denken van Romain Grégoire, die al in z'n tweede jaar als prof bij Groupama-FDJ naar de Tour de France mag en dat zegt alles. De 21-jarige Fransman is heel explosief, kan fantastisch klimmen, maar blonk tot dusverre meer uit in het eendagswerk en vanuit de vlucht, dan in een klassement.

Normaliter zal hij die rol ook vervullen in de Tour, met onder meer een knappe ritzege in de Ronde van het Baskenland in z'n achterzak. Grégoire zal in de eerste week misschien wel dicht staan in het jongerenklassement, maar kan hij dat ook over drie weken. Daarvoor lijkt z'n vriend, ploegmaat en generatiegenoot Lenny Martinez meer geschikt. Maar over hem straks meer...

Tobias Halland Johannessen - Uno-X Mobility: 14/72 (19,4%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

In dezelfde categorie als Grégoire kunnen we misschien ook wel Tobias Halland Johannessen scharen, al zit er bij de 24-jarige Noor van Uno-X misschien nog wel meer in het vat. Nadat hij in 2021 de hoog aangeschreven beloften koers Tour de l'Avenir won, kwam hij bij de grote jongens kijken. Hij toonde zichzelf in 2022 meteen een uitstekend klassementsrenner in de rittenkoersen van de tweede lijn en nadat hij haf afgerekend met blessureleed, volgde in 2023 zijn Tourdebuut. Daarin was hij vooral heel actief als aanvaller.

Dit jaar is hij misschien wel in eenzelfde rol van de partij, maar Johannessen kan in absolute topvorm ook zomaar een stevige top tien uit z'n benen schudden. Dat deed hij nog niet eerder op zo'n hoog niveau, maar eens moet de eerste keer zijn... Als hij dan een beetje mazzel heeft met leeftijdsgenoten die niet leveren, kan het wit eventueel in beeld komen.

Oier Lazkano - Movistar Team: 15/72 (20,8%)

oier lazkano

Nog zo'n typische aanvaller en eigenlijk zelfs klassiekerspecialist. Wat doet hij dan in dit rijtje? Nou, Oier Lazkano is zichzelf nog aan het ontdekken en nadat hij dat de afgelopen jaren met uitstekende uitslagen in eendagskoersen deed, daar stond hij dit jaar ineens tussen gevestigde klassementsmannen in de top tien. De aftredend Spaans kampioen won de Clásica Jaén en werd derde in Kuurne, maar verraste vriend en vijand met een negende plaats in het Critérium du Dauphiné.

In de laatste bergetappes kwam Lazkano bij de besten binnen, al was dat nog wel op gepaste afstand van de dagwinnaars. Het zegt echter veel over de motor die erin ligt bij de 1.89 meter lange man. Movistar mikt in de Tour in principe op Enric Mas, maar sta niet raar te kijken als Lazkano (ongetwijfeld ook nog met wat knap aanvalswerk) dichtbij de top tien blijft...

Lenny Martinez - Groupama-FDJ: 17/72 (23,6%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Daar is Lenny, het wonderkind van Groupama-FDJ die we bij Grégoire al even noemde. In 2025 waarschijnlijk in de kleuren van Bahrain Victorious, maar niet voordat hij toch wel verrassend zijn Tourdebuut heeft gemaakt voor de ploeg die hem groot heeft gebracht. Martinez is net als Grégoire bezig aan z'n twee seizoen in de WorldTour en waar z'n generatiegenoot vooral indruk maakte in het punchwerk, daar klimt Martinez nu al twee seizoenen doodleuk met de allerbesten in rittenkoersen en klimkoersen van één dag.

Het palmares van de pas 20-jarige Martinez spreekt tot de verbeelding. Nadat hij vorig seizoen al CIC - Mont Ventoux won, schreef hij dit seizoen reeds vijf overwinningen bij, allemaal in zware klimwedstrijden. Zijn resultaten in de rittenkoersen waren echter misschien nog wel indrukwekkender. Hij werd tweede achter Jonas Vingegaard in O Gran Camiño, zevende in Catalonië en achtste in Romandië. In de Ronde van Zwitserland viel hij wat tegen, nadat hij op hoogtestage was geweest. De effecten daarvan waren al wat zichtbaar in de laatste klimtijdrit (zesde) en de supercompensatie moet dan komen in de Tour. Bring it on!

Tom Pidcock - INEOS Grenadiers: 34/72 (47,2%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

De percentages schieten nu plots de lucht in en dat is niet zo gek. We zijn aanbeland bij de heren die daadwerkelijk een realistische kans maken op de witte trui, te beginnen met Tom Pidcock. De nog altijd slechts 24-jarige alleskunner doet voor het laatst mee in dit klassement en sta niet raar te kijken als hij er in Nice straks echt mee aan de haal gaat. Pidcock is een rare, iemand die cross, mountainbike en weg maar blijft combineren, maar in alle disciplines ook blijft leveren.

In de winter werd de ambitie uitgesproken om voor top vijf te gaan in de Tour de France. Logisch, nadat hij in 2022 en 2023 al lang tegen de top tien aan schuurde. Die ene slechte dag moet eruit en klimmend moet er nog wat bij, dan is Pidcock een gevaarlijke kandidaat voor de andere klassementsrenners. Dat hij een week voor de Tour nog een mountainbike-wedstrijd won, moet hem gaan helpen in het openingsweekend. Zijn workload op hoogte en in de Ronde van Zwitserland moeten vervolgens voor de inhoud zorgen om ook in de derde week te blijven meedoen.

Santiago Buitrago - Bahrain Victorious: 36/72 (50,0%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Bahrain Victorious maakt dit seizoen opvallende keuzes, maar we kunnen onmogelijk stellen dat ze slecht uitpakken. Het passeerde een gevestigde naam als Wout Poels voor de Giro d'Italia, waar alle hoop werd gevestigd op groentje Antonio Tiberi. Die leverde meteen met een vijfde plaats en de jongerentrui. Precies eenzelfde scenario heeft het team nu voor ogen in de Tour, met Santiago Buitrago dit keer als het 24-jarige groentje tussen de grote mannen.

De Colombiaan heeft zijn strepen in het peloton al wel iets meer verdiend dan Tiberi, dus het vertrouwen van Bahrain Victorious in de klimmer komt niet uit de lucht vallen. Zijn prestaties in de rittenkoersen waren dit jaar nog niet geweldig, al was hij in het begin van 2024 met een tweede plaats in de Ronde van Valencia wel in goede vorm. Veel werk op hoogte moet hem precies op tijd in topvorm afleveren aan de start van de Tour, waarin hij niet zoals in de Giro d'Italia's van 2022 en 2023 met succes voor etappesucces gaat, maar het klassement omarmt. De witte trui werd daarbij bij de teampresentatie al in de mond genomen.

Matteo Jorgenson - Visma | Lease a Bike: 37/72 (51,4%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Tsja, als je na een transfer naar Visma | Lease a Bike plots de stenen uit de straat rijdt, Parijs-Nice wint en tweede wordt in de Dauphiné, dan gaan we je in de Tour de France echt niet als knecht van Vingegaard op papier zetten. Matteo Jorgenson vond in zijn nieuwe ploeg een team waar hij - in tegenstelling tot Movistar - de begeleiding krijgt die zijn potentieel verdient. Hoogtestages, grote rittenkoersen en nu dus als schaduw-kopman naar de Tour.

In principe is het daar alle ballen op Vingegaard, maar hoe goed is de Deen? Dat is voor iedereen een vraag. Het enige wat we zeker weten, is dat Jorgenson dit seizoen in zowel eendagswerk als rittenkoersen met de besten mee kon en dat hij volgens z'n ploeg nóg een beetje beter is geworden in zijn laatste hoogtestage. Ook als Vingegaard wel goed is, kan Jorgenson misschien wel voor een dik klassement gaan. De witte trui - die hij in Parijs-Nice en de Dauphiné al won - kan dan ook zomaar voor hem zijn.

Juan Ayuso - UAE-Team Emirates: 53/72 (73,6%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Matteo Jorgenson, maar dan bij UAE-Team Emirates. Geen uitgesproken kopman in de Tour, want dat is Pogacar. Maar bij zijn debuut zijn de verwachtingen rond Juan Ayuso meteen hooggespannen. Hij is pas bezig aan z'n derde WorldTour-seizoen, maar maakt tot dusverre louter indruk in alle races die hij rijdt. Derde bij z'n debuut in de Vuelta a España in 2022, vierde achter het ongenaakbare Jumbo-Visma-podium in de Vuelta van 2023 en dit jaar al de eindzege in de Ronde van het Baskenland en een plekje als 'best of the rest', achter Vingegaard in de Tirreno.

Ayuso is mee voor Pogacar, maar in hoeverre moeten de UAE-mannen hun eigen ambities opofferen voor het geel van de Sloveen? Met ook Adam Yates, João Almeida, Pavel Sivakov en Marc Soler aan boord, is er aan klimgeweld geen gebrek. En Visma | Lease a Bike bewees in de Vuelta van 2023 dus dat je met drie man op het podium kan belanden, als je simpelweg beter bent dan de rest. Ayuso zal geen tijd willen verliezen, zodat hij in de schaduw van z'n leider misschien wel meteen kan uitpakken met wit en een dik klassement in zijn eerste Tour de France.

Carlos Rodriguez - INEOS Grenadiers: 60/72 (83,3%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Spanje is ruimbedeeld met rondetalent deze jaren. Naast Ayuso is ook Carlos Rodriguez een man die nu al 3,5 jaar indruk maakt in de WorldTour. De 23-jarige renner van INEOS Grenadiers werd vorig jaar niet voor niets vijfde in zijn eerste Tour. En dan te bedenken dat hij aanspraak maakte op het podium, totdat hij in de slotweek hard viel. Hetzelfde gebeurde hem in de Vuelta a España van 2022, waarin hij zevende werd, maar zonder crash misschien wel net zo goed had gedaan als Ayuso.

INEOS mikt zodoende op een mooi klassement met Rodriguez, al doen Pidcock en Egan Bernal met dezelfde ambitie mee. Dat hoeft geen probleem te zijn, want als Pogacar en Vingegaard gaan, zullen de benen bepalen wie er mee kunnen. De opbouw lijkt weer perfect in orde. Rodriguez werd tweede in het Baskenland en sloot de Dauphiné af met ritwinst en een vierde plaats in de eindrangschikking. 'Beter dan ooit', zei hij er zelf over. Tsja, dan is hij meteen een topfavoriet voor wit.

Remco Evenepoel - Soudal-Quick Step: 66/72 (91,7%)

Favorieten jongerenklassement Tour de France 2024 | Eindelijk van Pogacar af, deze kleppers strijden om witte trui!

Nadeel voor Rodriguez: er doet er bij Soudal-Quick Step eentje mee, die in potentie nóg beter kan zijn. Remco Evenepoel gaat eindelijk de Tour de France rijden, iets waar ze in België al jaren naar uitkeken. Evenepoel deed het sinds z'n debuut in 2019 echter rustig aan. Ondanks zijn welbekende topresultaten in Monumenten, op WK's en in rittenkoersen van een week, deed hij pas in 2021 (mede door een harde val in Lombardije in 2022) z'n eerste grote ronde. De Giro d'Italia viel toen zonder koersritme nog niet mee.

In 2022 werd alles op de Vuelta a España gezet en dat werd een groter succes. Evenepoel won het klassement en greep vervolgens ook de regenboogtrui in Australië nog even mee. De Tour in 2023 dan? Nee, eerst nog iets goed te maken in de Giro. Daar vocht hij volop mee om roze, maar corona gooide roet in het eten. In de Vuelta a España zorgde één offday voor een andere koerstactiek. Evenepoel won in totaal drie etappes en de bergtrui. Zodoende aan alles geroken, klaar voor de Tour. Na z'n crash in het Baskenland (en gebroken schouderblad) was de Dauphiné nog niet super, maar Evenepoel lijkt klaar voor de strijd om het podium.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws