Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice? Wielrennen
Wielrennen

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

Nog even en het wielerspektakel genaamd de Tour de France barst weer los. De editie van 2024 zal de geschiedenisboeken ingaan als een bijzondere, daar deze door de Olympische Spelen niet op de Champs-Elysées in Parijs zal finishen. Het officieuze WK voor de sprinters wordt daar dus niet gehouden, maar wat voor invloed heeft het op de strijd voor de groene trui? In de Leiderstrui beoordeelt.

Jarenlang was de groene trui in de Ronde van Frankrijk zo'n beetje gereserveerd voor Peter Sagan, maar de rockster uit Slowakije is er dit seizoen voor de eerste maal niet meer bij. De afgelopen jaren wist hij zijn stempel evenwel ook niet meer te drukken, daar het maillot verde sinds 2020 naar Sam Bennett, Mark Cavendish, Wout van Aert en Jasper Philipsen ging.

Philipsen was vorig seizoen de sprintkoning van de Tour en won de groene trui met een stevige voorsprong op nummer twee Mads Pedersen. De Belg van Alpecin-Deceuninck heeft ook dit seizoen weer een doel gemaakt van de prijs, maar met de veranderde indeling van deze Tour de France kan het ook zomaar zijn dat iemand anders ermee gaat lopen/fietsen.

Bekijk ook/binnenkort op In de Leiderstrui
Voorbeschouwing op de Tour de France
Favorieten algemeen klassement (gele trui)
Favorieten bergklassement (bollentrui)
Favorieten jongerenklassement (witte trui)
Pooltips voor de Tour de France

Laatste winnaars groene trui Tour de France

2023 Jasper Philipsen
2022 Wout van Aert
2021 Mark Cavendish
2020 Sam Bennett
2019 Peter Sagan
2018 Peter Sagan
2017 Michael Matthews
2016 Peter Sagan
2015 Peter Sagan
2014 Peter Sagan

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024

Voor de totstandkoming van deze lijst zijn (ex)-redacteuren van In de Leiderstrui gevraagd naar hun top tien op de vraag: "Wie maakt de meeste kans om de Tour de France te winnen?" Iedere top tien werd punten toegewezen, volgens het volgende rijtje: 12 punten voor de nummer één, 10 voor de nummer twee, en zo verder met 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 en 1 punt. Bij iedere renner is het totaal aantal gekregen punten omgezet in een percentage van het maximaal te behalen aantal punten. Deze staat aangegeven bij de betreffende renners. Zo krijg je een beter beeld hoe de kansenverhoudingen volgens In de Leiderstrui liggen!

Jonas Vingegaard - Visma | Lease a Bike: 9/60 punten (15,0%)

1152354889

Denk je aan de groene trui, dan komt niet direct Jonas Vingegaard in je op. Toch verdient de Deense titelverdediger zijn plekje in deze lijst, op basis van zijn resultaten in de drie Tour de Frances die hij reed. Daarin is namelijk ook een stijgende lijn te zien qua eindrangschikking in het puntenklassement: een tiende (2021), zevende (2022) en vijfde (2023) viel hem al ten deel.

Niet dat Vingegaard een doel zal maken van het groene tricot, maar als hij zomaar weer een paar bergetappes weet te winnen komt hij er vanzelf te staan. Wie weet kan hij zodoende Nice bereiken als pakweg vierde of derde in het puntenklassement.

Sam Bennett - Decathlon AG2R : 9/60 punten (15,0%)

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

Sam Bennett is na drie jaar afwezigheid terug in de Tour de France. De Ierse sprinter won in 2020 namens Deceuninck-Quick Step de groene trui, maar was nadien niet meer te zien in de meest prestigieuze wielerkoers op aarde. Bij de formatie van Patrick Lefevere en ook BORA-hansgrohe werd Bennett driemaal buiten de selectie gelaten.

Zodoende trok hij naar Decathlon AG2R, waar hij zijn oude benen stilaan weer gevonden lijkt te hebben. In mei won hij knap vier ritten en het eindklassement in de Vierdaagse van Duinkerke, om zich vervolgens ook te mengen in het Critérium du Dauphiné. Weet hij die lijn door te trekken naar de koers die hem in 2020 zoveel bracht, maar daarna zoveel pech bezorgde?

Biniam Girmay - Intermarché-Wanty: 11/60 punten (18,3%)

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

Sommige ploegen nemen geen sprinter mee naar de Tour de France, andere teams dan weer juist twee. Tot die laatste categorie behoort Intermarché-Wanty, dat nog altijd op zoek is naar diens eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk. Dit seizoen rekent de ploeg normaliter op Gerben Thijssen én Biniam Girmay om die doelstelling te bewerkstelligen.

Waar Thijssen vermoedelijk de man zal worden van de vlakke spurts, kan Girmay bergop wat langer mee. Zodoende kan de coureur uit Eritrea zich vermoedelijk ook plaatsen in de strijd om de groene trui in de Tour de France, waar hij vorig seizoen nog zijn leergeld moest betalen. Met Mike Teunissen, Hugo Page en Laurenz Rex is er alvast voldoende ondersteuning.

Dylan Groenewegen - Jayco AlUla: 12/60 punten (20,0%)

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

Dylan Groenewegen maakt zich namens Jayco AlUla alweer op voor zijn zevende deelname aan de Ronde van Frankrijk. Daarin boekte de rappe Amsterdammer tot dusver vier etappezeges, dus de jacht op overwinning vijf is geopend voor de snelle man in Australisch-Saoedische dienst. Zijn beste plek in het puntenklassement te Parijs was tot dusver een zevende.

Groenewegen krijgt in deze Tour de France de beschikking over een spurttrein die bestaat uit Luka Mezgec, Elmar Reinders en Luke Durbridge, terwijl ook Michael Matthews zijn steentje bij zal dragen. De Aussie, winnaar van de groene trui in 2017, krijgt daarnaast de vrijheid om zichzelf te smijten in de overgangsetappes.

Bryan Coquard - Cofidis: 22/60 punten (36,7%)

bryan coquard

Als er één Fransman de laatste jaren een stabiele factor was in het puntenklassement van de Tour de France, dan is het Bryan Coquard. Le Coq doet altijd mee aan de tussensprints en weet zich op die manier te plaatsen, wat al resulteerde in vijf keer een plek bij de beste tien in Parijs. Afgelopen seizoen eindigde de Cofidis-sprinter op plaats drie.

Coquard boekte in de Ronde van Zwitserland zijn eerste WorldTour-overwinning uit zijn lange loopbaan en toonde daarmee aan op punt te zijn, maar op pure snelheid zijn de échte spurters hem vaak te slim en snel af. Eén ding kunnen we echter wel zeker van zijn: de Fransman is dus geen goudhaantje, verkoopt zijn huid altijd duur.

Arnaud De Lie - Lotto-Dstny: 26/60 punten (43,3%)

1168827411

Lotto-Dstny rekent in de komende Tour de France op Arnaud De Lie, die in Frankrijk aan zijn allereerste grote ronde uit zijn loopbaan gaat beginnen. De Belg teert op goede resultaten in mei en juni, nadat hij door de ziekte van Lyme niet tot volledige wasdom kon komen in de voor de ploeg zo belangrijke voorjaarsklassiekers.

De Lie kun je niet typeren als een pure sprinter, maar zal zich wel in elke mogelijkheid willen mengen. Is het niet direct voor de winst, dan wel om ervaring op te doen. Daarbij kan hij goed een heuvel over, wat vaak een fijne eigenschap is in de tussen- en eindsprints.

Wout van Aert - Visma | Lease a Bike: 34/60 punten (56,7%)

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

Normaliter zou er helemaal geen sprake van zijn dat Wout van Aert namens Visma | Lease a Bike zou participeren in deze Tour de France, maar de omstandigheden na zijn val in Dwars door Vlaanderen zorgden er uiteindelijk toch voor dat de Belg in Firenze aan de start verschijnt. En dan kom je op de wet van Wout uit: waar hij meedoet, is hij kanshebber.

In het geval van de Tour de France denk je dan niet aan de gele, maar groene trui. De Belg sprak uit dat hij zich in eerste instantie wil focussen op het ondersteunen van Jonas Vingegaard, maar zelf wellicht ook ergens voor een ritje wil gaan. Of hij zich met het oog op de Olympische Spelen ook gaat bemoeien met de strijd om groen, lijkt niet superwaarschijnlijk. Maar je weet het nooit.

Tadej Pogacar - UAE-Team Emirates: 35/60 punten (58,3%)

tadej pogacar

Iemand die in vier deelnames aan de Ronde van Frankrijk elf ritten wist te winnen en in zijn laatste grote ronde, de Giro, zes etappe won, moeten we natuurlijk altijd meenemen in deze lijst. We hebben het dan over Tadej Pogacar. Zijn trackrecord wat betreft de groene trui? Achtste, achtste, derde en vierde.

Met de ietwat ongewone finish in Nice - lees: het zou zomaar kunnen dat weinig sprinters tot daar komen - kan dit wel eens het jaar worden waarin Pogacar onbedoeld een gooi kan doen naar groen. De Sloveen zal er zelf alleszins niet wakker van liggen: voor hem en zijn ploeg is alles erop gericht om het geel tot in Nice te brengen.

Mads Pedersen - Lidl-Trek: 54/60 punten (90,0%)

20240304pnc0076 aso billy ceusters

Jonathan Milan wist namens Lidl-Trek het puntenklassement in de Giro d'Italia van dit jaar op zijn naam te schrijven, volgt Mads Pedersen in de Tour de France? Het zou zomaar kunnen voor de Deen, die afgelopen jaar als tweede eindigde in de strijd om groen en in 2022 het puntenklassement van de Vuelta a Espana op zijn naam wist te schrijven.

Medekopman Tao Geoghegan Hart moest de Tour aan zich voorbij laten gaan, waardoor nog meer ogen bij Lidl-Trek gericht zullen zijn op de ex-wereldkampioen uit Scandinavië. In het Critérium du Dauphiné bewees hij alvast dat hij die druk aankan: daar wist hij op indrukwekkende wijze de enige spurterskan naar zijn hand te zetten.

Jasper Philipsen - Alpecin-Deceuninck: 56/60 punten (93,3%)

Favorieten puntenklassement Tour de France 2024 | Welke groene trui-kanshebbers komen überhaupt tot Nice?

De grootste favoriet voor de groene trui is Jasper Philipsen, die bij Alpecin-Deceuninck andermaal de volledige ondersteuning krijgt om zijn doelstellingen (ritzeges en het puntenklassement) na te jagen. Daarbij kan hij onder meer rekenen op wereldkampioen Mathieu van der Poel, die vorig seizoen ook een cruciale rol vertolkte.

Met de hoeveelheid aan vlakke sprints heeft Philipsen opnieuw een goede opportuniteit om het maillot verde mee naar België te nemen en op die manier zijn ploeg te belonen voor het vertrouwen: net voor de Tour verlengde hij namelijk zijn contract tot en met 2028.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws