Fenomenale Bax klopt Italianen en boekt in Trofeo Matteotti zijn eerste zege namens UAE Team Emirates Wielrennen
Wielrennen

Fenomenale Bax klopt Italianen en boekt in Trofeo Matteotti zijn eerste zege namens UAE Team Emirates

Fenomenale Bax klopt Italianen en boekt in Trofeo Matteotti zijn eerste zege namens UAE Team Emirates

Sjoerd Bax heeft zijn eerste zege namens UAE Team Emirates geboekt. De 27-jarige Nederlander was in de Trofeo Matteotti eerder aan de meet dan Simone Velasco (Italiaanse selectie) en Lorenzo Rota (Intermarché-Circus-Wanty). Met laatstgenoemde was hij in de ultieme slotfase weggereden, al werd Rota nog voorbij gestevend door het aanstormende peloton. Het is de eerste zege van Bax namens de ploeg uit het Midden-Oosten.

De Trofeo Matteotti is één van de vele Italiaanse najaarsklassiekers die in september worden verreden. Eerder in week 37 stonden immers al de Giro della Toscana, de Coppa Sabatini en de Memorial Marco Pantani op de rol. Vorig jaar werd de 1.1-wedstrijd, die traditiegetrouw in en rondom Pescara wordt afgewerkt, niet georganiseerd. Dat zorgde er echter niet voor dat er in 2023 geen schoon volk aan het vertrok stond. In tegendeel: met Simon Yates, Michael Matthews, Giulio Ciccone en Marc Hirschi stonden er verscheidene toppers aan het vertrek.

Het parcours van de 195 kilometer lange klassieke wedstrijd werd gekenschetst door twaalf lokale omlopen in Pescara, een kustplaats aan de Adriatische Zee. In de lus moesten er telkens twee klimmetjes bedwongen worden, zijnde de Colle Scorrano (600 meter aan gemiddeld 5,8 procent) en de Montesilvano Colle (700 meter aan gemiddeld 5,3 procent). Mattia Bais (EOLO-Kometa) en Pierre Latour (TotalEnergies) vonden het een goed idee om al vroeg in de wedstrijd met z'n tweeën te demarreren. Het peloton vond dat wel prima en gaf het olijke duo een maximale voorsprong van vier minuten 'cadeau'.

UAE-boys proberen het met meerdere troeven, aanval van Bax blijkt de juiste

Jayco AlUla zorgde ervoor dat de voorsprong van Bais en Latour niet de pan uitrees. Op veertig kilometer van de aankomst werden beide heren vakkundig ingerekend, waarna het spel op de wagen was. Ciccone probeerde meermaals aan een solo-onderneming te beginnen, maar slaagde niet in zijn opzet. Davide Formolo (UAE Team Emirates) had meer succes met zijn poging, al kreeg hij wel gezelschap van Andrii Ponomar. Het zag er eventjes naar uit dat de twee saampjes gevlogen waren, ware het niet dat ook George Bennett - een ploegmakker van Formolo - zich in de voorste groep wist te nestelen.

Ook de poging van Formolo, Ponomar en Bennett werd in de kiem gesmoord, waarna het wachten was op nieuwe versnellingen. UAE Team Emirates had duidelijk nog meer troefkaarten om uit te spelen en dus was het de beurt aan Bax, die samen met Rota wist te ontsnappen. De koers leek lange tijd uit te monden in een sprint-à-deux, maar het nodige gepoker zorgde ervoor dat ook het peloton weer over goede papieren beschikte. Bax begon op tijd aan zijn sprint en wist de voorsprong te behouden. Rota werd nog wel ingerekend door de rappe Velasco, die wel genoegen moest nemen met plek drie.

Uitslag Trofeo Matteotti 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws