Foss doet Zeeman 'een beetje aan Dumoulin denken': 'Dit geeft hem veel zelfvertrouwen' Wielrennen
Wielrennen

Foss doet Zeeman 'een beetje aan Dumoulin denken': 'Dit geeft hem veel zelfvertrouwen'

Foss doet Zeeman 'een beetje aan Dumoulin denken': 'Dit geeft hem veel zelfvertrouwen'

De nieuwe wereldkampioen tijdrijden heet niet Stefan Küng, Remco Evenepoel of Filippo Ganna, maar Tobias Foss. Een daverende verrassing, zelfs voor zijn ploeg Jumbo-Visma. Sportief directeur Merijn Zeeman sprak erover in het radioprogramma Langs de Lijn. 'Wij hadden er zeker niet op gerekend', bekent hij.

Foss is, of beter gezegd: was, onderdeel van de 'high potential group' binnen Jumbo-Visma. 'Maar die groep is hij na zijn wereldtitel wel ontgroeid. Het is een renner die veel tegenslag heeft gehad, het soms lastig had met het vak profwielrenner zijn. Dat is natuurlijk enorm veeleisend. Daarbij proberen wij hem zo goed mogelijk te begeleiden', omschrijft Zeeman zijn renner.

'Hij diende zich aan als een talentvolle tijdrijder', doelt de ploegleider op onder meer goede tijdritten in de Giro van vorig jaar. Daar eindigde Foss toen knap als negende in het eindklassement. 'Hij is eigenlijk nog een opkomende renner, en is echt boven zichzelf uitgestegen', aldus Zeeman over Foss, in 2019 winnaar van de Tour de l'Avenir.

Jumbo-Visma ziet Foss als rondetalent

De Noor was dit jaar in de Giro samen met Tom Dumoulin de kopman van de Nederlandse formatie, maar dat liep niet echt goed. Foss werd 54e, terwijl ze bij de ploeg veel van hem verwachten in het rondewerk. 'Wij zien in hem echt een rondetalent. Hij doet altijd een beetje denken aan Dumoulin. Hele goede tijdrit en bergop constant een hoog niveau rijden, dat is wat Tobias ook kan. Ik durf niet te zeggen hoe ver hij kan komen, maar hij kan wel een van de betere ronderenners van de wereld worden.'

Zeeman hoopt dat de overwinning in Wollongong 'de definitieve doorbraak' is voor Foss. 'Ik denk dat het hem veel zelfvertrouwen geeft', besluit de man achter het succes van Jumbo-Visma dit jaar. Komende zondag zal Foss het WK op de weg afwerken, terwijl hij ook op de voorlopige startlijst van de Ronde van Lombardije staat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws