Ganna prikt door gouden droom Van Aert en Evenepoel heen; prolongeert wereldtitel tijdrijden Wielrennen
Wielrennen

Ganna prikt door gouden droom Van Aert en Evenepoel heen; prolongeert wereldtitel tijdrijden

Ganna prikt door gouden droom Van Aert en Evenepoel heen; prolongeert wereldtitel tijdrijden

Filippo Ganna heeft in een bloedstollende finale van het WK tijdrijden zijn titel in dit onderdeel geprolongeerd. Hij versloeg Wout van Aert en Remco Evenepoel, die respectievelijk zilver en brons pakken in eigen land. Het verschil aan de finish bedroeg vijf seconden met Van Aert.

Het WK tijdrijden beloofde een waar volksfeest te worden en dat was ook goed te zien aan de hoeveelheid Belgische fans aan de kant van het tijdritparcours zondag. Zij waren in groten getale uitgerukt om thuisrijders Remco Evenepoel en Wout van Aert naar de finish te schreeuwen. Daarvoor moesten zij echter wel zien af te rekenen met de nodige concurrentie, waaronder Filippo Ganna.

Evenepoel maakte deel uit van een groepje vroege starters, waar ook onder meer Stefan Bissegger en Edoardo Affini zich in bevonden. Bij een passage over een spoor verloor de Belg zijn drinkbus, maar dat deerde hem niet om de voorlopig snelste tijd aan de finish neer te zetten. Hij was daar ruim sneller dan de Zwitser en Italiaan.

Lees hieronder verder.

Vier renners sneller dan Evenepoel bij punt 1

Vervolgens was het lang wachten tot er renners in de buurt kwamen van de tussentijden van Evenepoel. De uitdagers kwamen uit het allerlaatste deel van de startlijst, waar de meeste favorieten startten. Kasper Asgreen was uiteindelijk de eerste die erin slaagde om sneller dan de Belg te rijden. Lang bleef zijn tussentijdse toptijd niet staan, want Stefan Küng dook daar op zijn beurt ook weer onder.

De snelle tijd van Küng hield evenmin stand, want de volgende Belg moest nog aan dat punt passeren. Wout van Aert maakte zijn status als topfavoriet waar door direct zeventien tellen sneller te rijden dan de Europees kampioen in deze discipline. Filippo Ganna was ook sneller dan de Zwitser, maar tegen Van Aert was hij op dit punt niet opgewassen.

Lees hieronder verder.

Van Aert en Ganna ontlopen elkaar weinig

Met vier renners sneller dan Evenepoel aan het eerste tussenpunt leek het heel moeilijk te worden voor de jonge Belg om een podiumplek in zijn thuisland eruit te slepen op dit onderdeel. Dat vermoeden werd afgezwakt door wat zich aan punt twee afspeelde. Asgreen verloor behoorlijk wat tijd ten opzichte van Evenepoel. Ook Küng kwam er niet aan te pas.

Vervolgens was het dus toekijken of Van Aert en Ganna het wél vol zouden houden tegen de tijd van Evenepoel. Dat bleek het geval. Van Aert dook room een halve minuut onder zijn landgenoot, terwijl Ganna bijna hetzelfde deed. De Italiaan was minder dan een seconde langzamer dan Van Aert, waardoor we een bijzonder spannend laatste deel van de race tegemoet gingen met twee mogelijke titelkandidaten.

Lees hieronder verder.

Bloedstollend einde van WK tijdrijden

Met nog vele kandidaten voor het podium was het nagelbijten in de finale. Asgreen kwam nét tekort om Evenepoel nog uit de hot seat te duwen, terwijl ook Küng niet aan de tijd wist te komen. Dat betekende dat Evenepoel op dit punt zeker was van een medaille, maar de kleur ervan werd pas beslist na binnenkomst van de laatste twee tenoren.

Van Aert werd luidkeels toegejuicht door alle fans langs de kant in Brugge. Als een ware matador werd hij onthaald door het publiek, terwijl hij onder de tijd van Evenepoel dook. Dat was op zeker twee medailles voor de Belgen, maar de gouden zat er niet bij. Ganna was namelijk ontketend bezig aan zijn laatste deel en klokte vijf tellen sneller af. Hierdoor mag hij een jaar langer in de regenboogtrui rondrijden in de tijdritten.

Uitslag WK tijdrijden voor elitemannen 2021

Lees het WK tijdrijden voor elitemannen 2021 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan op F5 of ververs je mobiele pagina!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws