Gemiste kans voor De Lie! Lotto-Dstny-stier verschakelt zich en ziet Coquard naar ritzege in Zwitserland sprinten Wielrennen
Wielrennen

Gemiste kans voor De Lie! Lotto-Dstny-stier verschakelt zich en ziet Coquard naar ritzege in Zwitserland sprinten

Gemiste kans voor De Lie! Lotto-Dstny-stier verschakelt zich en ziet Coquard naar ritzege in Zwitserland sprinten

Bryan Coquard heeft de eerste etappe in de Ronde van Zwitserland naar zich toegetrokken. Na een vermakelijke finale was de Fransman van Cofidis de snelste in een sprint van een relatief klein peloton. Arnaud De Lie had heel goede papieren om te zegevieren, maar kende schakelproblemen in de slotfase. Hij moest genoegen nemen met plek drie, Michael Matthews werd tweede. Yves Lampaert behield de gele trui.

Daags na de door Lampaert gewonnen proloog in Vaduz, de hoofdstad van buurland (en Vorstendom) Liechtenstein, stond de dienstdoende coureurs op maandag de eerste échte rit-in-lijn en de eerste rit in Zwitserland zelf te wachten (al startten we wel in Liechtenstein). En die 177 kilometer lange tocht tussen Vaduz en Regensdorf kon zomaar eens een smakelijke worden, met een misschien wel verraderlijke finale. Zowel de puncheurs van het type-Thibau Nys als sprinters à la Jordi Meeus hadden deze etappe omcirkeld, laatstgenoemde dan vooral omdat het misschien wel de enige sprintkans in de Zwiterse sprintkoers kon zijn.

Panamees moet kopgroep al relatief vroeg laten gaan, Alpecin-Deceuninck en Soudal Quick-Step controleren

Maar voor het allemaal zo ver was, hadden we - uiteraard - eerst een kopgroep. Gerben Kuypers (Intermarché - Wanty), Roberto Gonzalez, Antoine Debons (beiden Team Corratec - Vini Fantini), Felix Stehli en Luca Jenni (beiden Swiss Cycling) vormden de vijfkoppige tête de la course, welke een maximale voorsprong van vijf minuten bijeen wist te fietsen. In het peloton waren het hoofdzakelijk Soudal Quick-Step (leiderstrui Lampaert) en Alpecin-Deceuninck (Axel Laurance) die de achtervolging leidden.

Kuypers had zich duidelijk ingesteld op de bergtrui, daar hij zowel op beklimming één (de Kerenzerberg) als op beklimming twee (de Ricken-col) de volle buit (dat was twee keer zes punten) meepakte. Voor de kopgroep goed en wel aangekomen was bij dat tweede obstakel, was het kwintet al een kwartet geworden. De uit Panama afkomstige Gonzalez had zijn vluchtgenoten immers moeten laten gaan. Hij zwom nog wel een hele tijd tussen de kopgroep en het peloton in, maar werd op 65 kilometer van de aankomst dan toch echt bij de lurven gevat.

Na smakelijke finale wordt er dan toch gesprint: Coquard klopt Matthews, schakelprobleem voor De Lie

Het duurde even vooraleer de andere koplopers ook werden ingerekend door het peloton, waar we in de tussentijd bijvoorbeeld Mark Cavendish (Astana Qazaqstan Team) hadden zien lossen, terugkeren en weer zien lossen. Onderwijl was er in het pak ook een fikse valpartij waarneembaar, met onder meer Ethan Hayter (INEOS Grenadiers) als slachtoffer. De meeste renners konden hun weg echter wel weer vervolgen, gelukkig.

Op de Regenberg-col (3,5 km aan gemiddeld 6,0 procent) ging het hard, en dan vooral in het peloton. De koplopers werden derhalve in een mum van tijd en een voor een ingerekend, waardoor de ritwinnaar iemand uit het inmiddels sterk uitgedunde peloton zou zijn. Aldaar werd er wel doorlopend aangevallen, wat de finale zeker interessant maakte. Vooral het bijbehorende hoge tempo van EF Education-EasyPost (Van den Berg, Bettiol) zorgde ervoor dat vele pure sprinters moesten passen.

Bovenop de Regenberg-klim waren er nog een mannetje of 35 over in het peloton. Het zag er eerst sterk naar uit dat er met die groep gesprint ging worden om de zege, ware het niet dat Bettiol er in de afzink juist vandoor ging. De Italiaan-in-vorm had al heel snel een mooi gat te pakken. In het peloton werd er ook stevig doorgetrokken, maar waren intussen ook heren als Arnaud De Lie teruggekeerd. Een spannend kat-en-muisspel in de laatste vijf kilometer ontvouwde zich, maar op anderhalve kilometer was ook Bettiol als een vogel voor de kat. Er moest dan tóch gesprint worden om de zege! Die spurt was een kolfje naar de hand van Coquard, die bij ketting- of schakelproblemen van De Lie ruimschoots de snelste was. Matthews werd tweede, De Lie kon zich nog herpakken en werd derde.

Uitslag etappe 1 Ronde van Zwitserland 2024

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news