Gespot op Strava: Beuken op kop en lijden achter Van der Poel; de dag van Florian Vermeersch Wielrennen
Wielrennen

Gespot op Strava: Beuken op kop en lijden achter Van der Poel; de dag van Florian Vermeersch

Gespot op Strava: Beuken op kop en lijden achter Van der Poel; de dag van Florian Vermeersch

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, vermogens en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de bizarre Parijs-Roubaix 2021, door de 'ogen' van Florian Vermeersch en Wout van Aert.

Parijs-Roubaix 2021 maakte behoorlijk wat tongen los, bij de mannen en bij de vrouwen. De wedstrijden werden getekend en gekleurd door een plens water, waardoor de kasseistroken voor het eerst sinds jaren weer eens met plassen en modder bedekt waren. Het leverde twee epische wedstrijden op, met bij de vrouwen een knappe solo-zege van Lizzie Deignan en bij de mannen een sprint tussen drie, met Sonny Colbrelli als overwinnaar. De onherkenbare gezichten, rode ogen en kotsende renners vertelden het hele verhaal, maar ook de cijfers van Strava doen dat.

Helaas hebben Colbrelli en Mathieu van der Poel (nummer drie bij de mannen) geen Strava-upload gedaan na hun race. Nummer twee Florian Vermeersch van Lotto Soudal deed dat gelukkig wel. Een tweede plek in je allereerste Roubaix, op je 22e, is ook iets om trots op te zijn. Omdat de volledige top drie bij de vrouwen (Deignan, Marianne Vos en Elisa Longo Borghini) niets op Strava hebben gezet, richten we ons voor nu louter op de mannenrace.

Parijs-Roubaix 2021 in cijfers

Gespot op Strava: Beuken op kop en lijden achter Van der Poel; de dag van Florian Vermeersch

Parijs-Roubaix 2021 was 257,7 kilometer lang, maar Vermeersch registreerde zelfs 263,65 kilometer, inclusief de neutrale zone. Die legde hij af in zes uur, vijftien minuten en 45 seconden, goed voor een gemiddelde snelheid van 42,1 kilometer per uur! De kilometerteller van Vermeersch zag een maximale snelheid van 74,5 kilometer per uur en een gemiddeld gewogen vermogen van 370 watt. Dat is met zijn door ProCyclingStats gestelde gewicht van 85 kilogram een gemiddelde van 4,35 watt per kilogram. Maximaal vermogen: 1.476 watt, eruit geperst in de sprint tegen Colbrelli en Van der Poel.

Mooie cijfers, maar hoe verhouden die zich tot andere jaren? Opvallend genoeg ging het in de Parijs-Roubaix van zondag bijna net zo snel als andere jaren. In 2019 won Philippe Gilbert op droge kasseien en met veel minder wind aan een gemiddelde van 43 per uur. Peter Sagan deed het in 2018 - onder zelfs zonnige omstandigheden - aan gemiddeld 43,5 kilometer per uur. De door Greg Van Avermaet gewonnen race in 2017 neemt als enige echt ruim afstand met een gemiddelde van 45,2 kilometer per uur. Ook toen waren de omstandigheden veel minder zwaar.

Dat de regenval, modder en kou hun impact hadden, bleek wel uit die 4,35 watt per kilogram van Vermeersch. In 2018 werd Silvan Dillier namelijk al tweede achter Sagan, aan gemiddeld 4,53 watt per kilogram. Máár, in 2017 kwam Oliver Naesen bij de besten binnen en noteerde zijn vermogensmeter een gemiddelde van 3,82 watt per kilogram tijdens de dag. Voor zover een klein vergelijk met andere jaren, want Parijs-Roubaix 2021 stond door z'n natte karakter toch vooral op zichzelf.

Vermeersch: van de kopgroep, tot in het wiel van Van der Poel

Gespot op Strava: Beuken op kop en lijden achter Van der Poel; de dag van Florian Vermeersch

De koers werd afgelopen zondag al vroeg geopend. Meerdere renners reden liever vooraan dan in een nerveus peloton. Maar ook de topfavorieten bleven niet lang in hun hok. Waar normaal de koers pas rond het Bos van Wallers losbreekt, ging Van der Poel al eerder op de pedalen staan. De Nederlander liet de groep favorieten ontploffen, kreeg uiteindelijk Colbrelli en Guillaum Boivin bij zich én Vermeersch was daar al. De jonge Belg had doodleuk al de hele dag in de kopgroep gereden en hij boorde zelfs een periode met Nils Eekhoff op kop van de koers. Tóch kon hij mee met Van der Poel en consorten.

Een prestatie van formaat, getuige het feit dat Vermeersch een flinke jas uitdeed om met Eekhoff alleen vooraan te komen. In zijn Strava-file zien we zijn vermogens op iedere kasseistrook tot ver boven de 400 watt uitkomen. Voorbeeld: in het Bos van Wallers knalde Vermeersch met 461 watt over de kasseien; 32,8 kilometer per uur en 5,4 watt per kilogram gemiddeld! Toen een groepje achtervolgers op tachtig kilometer van de streep aansloot, ging het op veel stroken bijna net zo hard. Dik 5 watt per kilogram in die fase van de race is pittig, want Van der Poel en Colbrelli moesten nog komen. Die sloten aan op veertig kilometer van de finish. Gianni Moscon reed er op dat moment als enige nog voor.

Toen alles ineens schoof en Moscon door materiaalpech en de man met de hamer wegviel, deed Van der Poel al het werk. In het wiel van de Nederlander was het afzien voor Vermeersch. Op de vijfsterrenstrook Pavé Mons-en-Pévèle ging het drie kilometer aan 30,5 kilometer per uur; 4,85 watt per kilogram voor Vermeersch. Maximaal vermogen voor de Belg op deze strook: 681 watt. Hoewel alle koplopers na afloop spraken over hoe kapot ze zaten, gingen ook in de finale de lastigste stroken Pavé Camphin-en-Pévèle en Carrefour de l'Arbre aan dik dertig per uur en voor Vermeersch dik 400 watt gemiddeld. Richting de finish in Roubaix zien we de snelheid en vermogens wat afnemen en werd er duidelijk met de sprint in het achterhoofd gekoerst.

Vermeersch toont zich kranig in sprint

Gespot op Strava: Beuken op kop en lijden achter Van der Poel; de dag van Florian Vermeersch

Dat sprinten na zo'n zware koers geen appeltje-eitje is, zagen we vorig jaar al in de Ronde van Vlaanderen. Toen moest Van der Poel het afleggen tegen de minder geachte Kasper Asgreen. Hetzelfde scenario ontvouwde zich in Roubaix. Van der Poel moest zijn kilometers kopwerk bekopen, want de 1.475 watt van Vermeersch is voor een onvermoeide Van der Poel een peulenschil. De kopman van Alpecin-Fenix overlegt in sprints vaak vermogens tegen de 1.400 watt aan en is meer dan tien kilo lichter dan Vermeersch. Toch slaagde hij er niet in om Vermeersch te kloppen, laat staan Colbrelli.

Een sprint van de stervende zwanen, met Vermeersch als opvallende constante. Waar we Van der Poel net als in de Ronde van Vlaanderen 2020 wat zagen stilvallen na een stevige aanzet, daar hield Vermeersch zijn inspanning tot op de finish vol. Hij tikte maximaal de 58 kilometer per uur aan, zogezegd goed voor 1.476 watt. Hij had er Van der Poel mee te pakken, maar helaas voor het talent was er een sluwe Italiaan nog net een beetje sneller. Een klap op het stuur, want wat was de winst dichtbij, na een dag in de kopgroep, sleuren op kop en lijden in het wiel van Van der Poel. Net als voor de Nederlander geldt: volgend jaar beter!

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws