Groves klopt Molano in vierde etappe Vuelta, Marijn van den Berg gaat in volle finale onderuit Wielrennen
Wielrennen

Groves klopt Molano in vierde etappe Vuelta, Marijn van den Berg gaat in volle finale onderuit

Groves klopt Molano in vierde etappe Vuelta, Marijn van den Berg gaat in volle finale onderuit

Kaden Groves heeft de vierde etappe in de Vuelta a España naar zich toegetrokken. De Australiër van Alpecin-Deceuninck was de allersnelste in de massasprint, die werd ontsierd door een paar valpartijen. Zo ging onder meer Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) tegen de vlakte. Sebastián Molano (UAE Team Emirates) werd tweede. De rode leiderstrui van Remco Evenepoel kwam geen enkel moment in gevaar.

Daags na de heuse dubbelslag van Remco Evenepoel stond de makkelijkste rit in lijn tot nu toe op het programma van de drieweekse rittenkoers doorheen Spanje. Op 800 meter boven zeeniveau werd in Andorra het startschot gegeven voor een 185 kilometer lange tocht richting Tarragona, een 130.000 inwoners tellend kuststadje. Er zou gefinisht worden op 67 meter boven zeeniveau, wat er dus automatisch in resulteerde dat er flink wat gedaald moest worden op dag vier. Het peloton diende twee gecategoriseerde beklimmingen te bedwingen, beide van derde categorie. Eerst zou de Alto de Belltall (9,3 kilometer aan gemiddeld 3,9 procent) opdoemen, gevolgd door de Coll de Lilla (5,2 kilometer aan 4,9 procent). De top van laatstgenoemde col bevond zich op zo'n veertig kilometer van de meet, waardoor ook de eventueel geloste sprinters nog aardig wat tijd hadden om terug te keren.

Potentiële sabotagepoging verijdeld, drie koplopers worden door peloton kort gehouden

Kort voor de start sijpelde het nieuws binnen dat de Spaanse politie vier personen had opgepakt. Waarom? Omdat het kwartet had gepoogd de etappe te saboteren: vanop een viaduct zouden ze via een slang (olijf)olie op het peloton hebben willen spuiten. Eind goed al goed dus en zodoende kon men zich volledig focussen op de rit in het noorden van Spanje. Al vroeg in de wedstrijd kozen drie renners het ruime sop. De namen? Eduardo Sepúlveda (Lotto-Dstny), Ander Okamika (Burgos-BH) en David González (Caja Rural). Het peloton vond het al vrij snel welletjes dat het genoemde trio ervandoor ging, wat zorgde voor een ietwat gezapige vervolg van de etappe. De drie koplopers kregen een maximale voorsprong van circa drie minuten cadeau van het peloton, dat hoofdzakelijk werd aangevoerd door Alpecin-Deceuninck (ten dienste van Groves) en Team DSM-firmenich (ten dienste van Alberto Dainese).

Het was wachten op de eerste col van de dag, de Alto de Belltall, vooraleer er iets van spektakel waarneembaar was. De strijd om de bergpunten was immers een vermakelijke. Op die bijna tien kilometer lange heuvel was het Sepúlveda die aan het langste eind trok en goede zaken deed voor het bergklassement. De Argentijnse routinier had in de eerste etappes al wat punten bij elkaar gesprokkeld en verzekerde zich met de eerste volle buit op dag vier van de (virtuele) bergtrui. In aanloop naar de tweede gecategoriseerde klim van de dag zag de tête de la course de voorsprong als sneeuw voor de zon slinken, ware het niet dat het peloton de vluchters wel precies op tijd bij de lurven wilde vatten. De sprintersploegen lieten Sepúlveda en co dus nog eventjes rondzwemmen.

Verslag loopt verder onder tweet.

Sépulveda verzekert zich van bergtrui, Groves klopt Molano; Van den Berg komt niet aan sprinten toe door valpartij in volle finale

Dat het gevecht tegen de bierkaai wat langer duurde, vond Sepúlveda niet zo erg. De Zuid-Amerikaan in Belgische dienst kon zo namelijk ook op de Coll de Lilla de volle buit pakken, waarmee hij zeker wist dat hij in Tarragona het ceremoniële podium op mocht. Direct nadat hij de bergpunten had gepakt, liet de ranke coureur zich inrekenen door het peloton. Derhalve bleven voorin enkel Okamika en González over. Dat duo pakte op hun beurt de meeste punten bij de tussensprint, welke vanuit het peloton 'gewonnen' werd door Van den Berg.

Op achttien kilometer van de finish waren ook de twee overgebleven vluchters als een vogel voor de kat, waarna alles en iedereen zich kon opmaken voor een ultieme krachtsexplosie in de straten van Tarragona. In die venijnig oplopende finale was Bryan Coquard er in ieder geval niet bij: de Fransman van Cofidis was op vier kilometer van de meet tegen het asfalt gegaan. In de massaspurt toonde Groves zich uiteindelijk de allersnelste, nadat hij in extremis Molano nog voorbij wist te snellen. Van den Berg leek over goede papieren te beschikken, maar ging in de allerlaatste bocht onderuit.

Uitslag etappe 4 Vuelta a España 2023

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier ons liveblog van de vierde etappe in de Vuelta a España 2023 terug

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws