Het Tudor van Trentin, Storer en Dainese gaat met de borst vooruit naar Giro: 'Gaan ons heel actief tonen' Wielrennen
Wielrennen

Het Tudor van Trentin, Storer en Dainese gaat met de borst vooruit naar Giro: 'Gaan ons heel actief tonen'

Het Tudor van Trentin, Storer en Dainese gaat met de borst vooruit naar Giro: 'Gaan ons heel actief tonen'

Tudor Pro Cycling loste dinsdagochtend zijn acht namen voor de Giro d'Italia. De Zwitserse formatie debuteert als ploeg in de Italiaanse wielerronde, maar mag toch uitpakken met een behoorlijk mooie selectie. Tudor 'wil op alle terreinen scoren', maar vooral in de sprintetappes maken de Zwitsers het meeste kans op ritwinst. Met de Italiaan Alberto Dainese - drievoudig ritwinnaar in grote rondes -, de Duitser Marius Mayrhofer en de Italiaan Matteo Trentin heeft het maar liefst drie uitstekende sprinters in hun rangen. Ook van de kleine Australische klimmer Michael Storer mag het nodige verwacht worden. In de Leiderstrui stelde de belangrijkste pijlers van de ploeg enkele vragen!

De équipe van Fabian Cancellara maakt zich op voor de eerste grote ronde van de ploeg ooit. De Zwitser is vanzelfsprekend trots. 'We geloven dat dit team ons de beste kans geeft in de jacht op etappes', vertelt teambaas hij over de line-up. 'We kunnen niet enthousiaster zijn voor onze eerste grote ronde.' Zichtbaar rijden en etappezeges najagen. Dat zal de kern zijn voor de Zwitsers de komende drie weken. 'Om hier te komen was al een enorme inspanning nodig van onze medewerkers, partners en renners. We zijn klaar om een stap extra te zetten om een zo succesvol mogelijke Giro te hebben', gaat CEO Raphael Meyer verder.

Opgeleefde Storer koerst recht op zijn doelen af: 'Etappewinst staat op één, het liefst over de Mortirolo'

In de Italiaanse bergen rekent Tudor vooral op Storer. De Australische bergkoning van de Vuelta in 2021, die toen ook twee ritten won, was sindsdien wat stilgevallen, maar leeft op bij zijn nieuwe ploeg. Storer reed een sterke Tour of the Alps en deed in het persmoment zijn doelen uit de doeken. 'De droom is om hier een etappe te winnen. Het zou ook fantastisch zijn als ik tijdens die jacht wat bergpunten bijeen kan rapen. Maar dat is meer een secundaire doelstelling. Verder is het niet de bedoeling om voor een algemeen klassement te gaan. Misschien komt dat wel, maar het is geen prioriteit. Op een dag wil ik er zeker voor gaan in een grote ronde, maar dit jaar niet. De etappes die ik probeer te winnen, wil ik dan ook vanuit de vlucht doen.'

Etappewinst staat dus bovenaan, voor de man die in 2021 twee Vueltaritten én de bergtrui mee naar huis nam. Welke etappe heeft de Australiër dan met rood omcirkeld? 'Dat is denk ik de etappe over de Mortirolo. Je wil als klimmer toch winnen op de meest iconische beklimmingen. Daar is de Mortirolo er zeker een van. Ik heb me dit jaar specifiek, langer en beter voorbereid op de Giro. In mijn eerste deelname in 2021 was ik niet zo goed. Meestal werd ik beter naarmate het jaar vorderde, zoals dat jaar in de Vuelta het geval was. Het was voor mij dus de uitdaging om beter te zijn in het eerste deel van het seizoen, dit jaar', aldus de man, die zich al liet zien in de UAE Tour en de Tour of the Alps.

Tossato toont zijn vertrouwen in Dainese, die zelf voorzichtig blijft over kansen op ritzege

Dan over naar het vlakke werk. Tudor selecteerde met Dainese, Trentin en Mayrhofer liefst drie rappe mannen. Wat is de pikorde en wie krijgt in welke etappes de kans? Ploegleider Matteo Tossato, die over kwam van INEOS Grenadiers, is helder richting de luisteraar en toont zich onder de indruk van zijn nieuwe ploeg. 'We weten hoe sterk we zijn als team. Dit project is zeer ambitieus en er wordt goed aan gewerkt. Ons doel is een rit winnen. We hebben daarvoor onze eigen koersmindset nodig. We moeten altijd van voren zitten en ons actief tonen. Voor de sprints hebben we Alberto als kopman. We gaan voor hem. Matteo en Marius (Mayrhofer) zullen voor hem werken als lead-out.'

Dainese zelf is wat voorzichtiger als het gaat om zijn kans op ritzeges. De renner die ook voor DSM koerste, kende een moeizaam begin van 2024. 'Ik voelde me wel zeer goed na de Ronde van Romandië, ook al kon ik daar in de laatste rit niet meedoen nadat ik in de vlucht zat. Er is hier wel een enorm sterk sprintersveld aanwezig. Een van de sterkste in jaren.' Maar de Italiaanse spurter ziet ook dat hij kan beschikken over een sterk team rond hem. 'Het is misschien wel de eerste keer dat ik echt een lead-out meekrijg. Dat maakt veel verschil ten opzichte van andere jaren. De blessure die ik had, is weg. Ik heb extra veel getraind voor ik terugkwam in koers en mijn conditie is groeiende. Ik voel me klaar om te strijden voor zeges. Het doel is een etappe winnen.'

Het Tudor van Trentin, Storer en Dainese gaat met de borst vooruit naar Giro: 'Gaan ons heel actief tonen'

Trentin onder de indruk van Tudor-chemie en waarschuwt Pogacar: 'Het is echt anders dan de Tour'

Matteo Trentin is de grote nestor van de ploeg. De ervaren Italiaan won al acht ritten in de grote rondes en wil er graag nog een paar bij doen. 'Man, we hebben een mooie ploeg hier staan. Michael Storer is sterk in de bergen. Ik hoop zelf ook op een ritzege. Dit nieuwe team is heel sterk, we hebben al mooie zeges geboekt, omdat we hard werken.' Wat is volgens Trentin het geheim van het voorlopig sterk presterende Tudor? 'We zijn uitgebalanceerd. We zijn een pro-team, maar we zitten niet ver van de WorldTour-ploegen af. Ik zie in de ploeg veel interesse in materiaal en innovatie.' Zelf heeft Trentin vooral een mentorrol voor ogen. 'Ik kan zelf de jonge renners helpen en de sprinters bijstaan. Dat heb ik altijd gedaan, met Mark Cavendish en Marcel Kittel bijvoorbeeld', aldus de voormalig Europees kampioen.

Tadej Pogacar, oud-ploeggenoot van Trentin, is de grote favoriet voor de eindzege in Rome. Maar, als we zijn voormalig ploegmakker mogen geloven, zal het niet zo makkelijk worden. 'Er zijn in het wielrennen vier of vijf renners die overal bovenuit steken. Maar het wordt niet makkelijk voor Pogacar om de Giro te winnen. Het is echt anders dan de Tour de France. Het weer kan slecht zijn, dat kan het verschil maken. Hij is zeker de favoriet, maar er rest hem een lange weg naar de eindzege', geeft de Italiaan zijn oude kompaan bij UAE Team Emirates nog even wat raad mee.

Opvallende afwezige is wel Yannis Voisard. De 25-jarige Zwitser imponeerde echt in de Ronde van de Abruzzen en klom meermaals met Adam Yates, Alexey Lutsenko en andere toppers mee naar boven, wat hem een bijzonder knappe vijfde plaats in het eindklassement opleverde. Voisard zal dus nog even moeten wachten op zijn debuut in een grote ronde, maar zet daarentegen zijn tanden in de Ronde van Hongarije. Ook de Nederlander Maikel Zijlaard, die in de Ronde van Romandië zijn allereerste profzege pakte, is er mede door zijn elleboogbreuk niet bij.

Selectie Tudor Pro Cycling Giro d'Italia 2024

Alexander Krieger
Marius Mayrhofer
Michael Storer
Florian Stork
Matteo Trentin
Alberto Dainese
Robin Froidevaux
Alexander Kamp

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws