Tudor-project Cancellara verder in steigers richting Giro: 'veel complimenten binnen peloton' van Van Aert en co Wielrennen
Wielrennen

Tudor-project Cancellara verder in steigers richting Giro: 'veel complimenten binnen peloton' van Van Aert en co

Tudor-project Cancellara verder in steigers richting Giro: 'veel complimenten binnen peloton' van Van Aert en co

Het Tudor Pro Cycling Team van Fabian Cancellara maakt flinke stappen. De ploeg, bezig aan het tweede jaar op procontinentaal niveau, kiest voor de weg van de geleidelijkheid, wat het voor komende maand mei voor een eerste keer in de Giro d'Italia brengt. Enkele Nederlanders hebben een mooie bijdrage aan het succes, zoals we dinsdag in Romandië met de zege van Maikel Zijlaard weer zagen. In de Leiderstrui sprak zijn land- en ploeggenoten Rick Pluimers en Arvid de Kleijn!

Waar de formatie vorig seizoen nog als een soort van klein duimpje begon op het procontinentale niveau, stond er voor dit seizoen al een stevige organisatie met 28 renners. Met het aantrekken van onder meer Matteo Trentin, Alberto Dainese en Michael Storer werd er zowel kwalitatief als kwantitatief aan de ploeg gewerkt, wat Zijlaard, Pluimers en De Kleijn vanaf vorig jaar tot (ten minste) 2026 meemaakten en mee zullen maken.

'Het is een zege voor mezelf, maar ook voor het team', jubelde de 24-jarige hardrijder Zijlaard al na zijn eerste WorldTour-overwinning in de Ronde van Romandië. 'We hebben hier als geheel naartoe gewerkt. Het is erg fijn dat we hier kunnen laten waar we als ploeg toe in staat zijn. Ik ben de gehele formatie erg dankbaar', aldus de Rotterdammer, die met horlogemerk Tudor op zijn borst en Cancellara als ploegbaas natuurlijk symbool staat voor het rijden tegen de klok.

Lees verder onder de foto.

Tudor-project Cancellara verder in steigers richting Giro: 'veel complimenten binnen peloton' van Van Aert en co

De Kleijn weet wat Zijlaard nu voelt: hij boekte begin maart na elf eerdere overwinningen zijn eerste WorldTour-zege in Parijs-Nice. Nadien werd de zeer vriendelijke spurter bij elke klassieker standaard aangekondigd als 'de man die en rit in Parijs-Nice wist te winnen', wat hem uiteraard keer op keer weer goed deed. 'Die ritzege in Parijs-Nice is natuurlijk hartstikke gaaf, dus dan is het ook wel mooi om aan zoiets herinnerd te worden op pleinen waar veel mensen staan. Maar het is niet dat ik in één keer als mens verander. In de ploeg blijf ik ook dezelfde Arvid. Het enige verschil is dat je iets meer media-aanvragen krijgt, maar dat is hartstikke leuk. Het bevalt me dus wel!'

De Kleijn opende WorldTour-teller Tudor: 'Ontlading was heel groot'

Zijlaard en ook Pluimers maakten die prestigieuze zege in de Koers naar de Zon ook mee. 'Die overwinning in Parijs-Nice was fantastisch', toverde hij een glimlach op zijn gezicht toen we hem ermee confronteerden. 'In de AlUla Tour liep het niet helemaal lekker, waarna we de trein in de UAE Tour wel op orde kregen. Drie keer tweede is dan heel goed, maar toch is het jammer dat je hem net niet pakt. De ontlading in Parijs-Nice was dan toch wel heel groot, zeker met de manier waarop we het deden. Wat we daar deden, was dominant. Zeker als procontinentale ploeg hebben we daar een heel goede lead-out gedaan', keek hij tevreden terug op die dag.

Lees verder onder de foto.

20240304pnc0135 aso billy ceusters

Van De Kleijn - en ook zijn maten Zijlaard en Pluimers - hoeven we niet te verwachten dat hij naast zijn schoenen gaat lopen. Alledrie de heren bereikten het WorldTour-niveau namelijk via een omweg. 'Ik sta daar niet te lang bij stil, want ik wil gewoon mijn ding kunnen doen. Als je daar te lang bij stil gaat staan, dan kun je jezelf ook gek maken. Ook tussen de grote namen wil ik er weer staan. Het zijn lastige finales, die zo nu en dan ook een beetje gevaarlijk kunnen zijn. Dan gaan we wel zien of ik er kan staan, maar met mijn jongens om me heen heb ik er het volledige vertrouwen in', doelde hij op zijn land- en ploeggenoten.

'Dat ik die jongens om me heen heb, is heel belangrijk. Ik heb meestal drie dezelfde mannen met Maikel, Rick en Sebastian Kolze Changizi om me heen, die elkaar wel zo nu en dan afwisselen. Maar in Parijs-Nice was Trentin er ook bij. Al die jongens zijn superbelangrijk voor mij. Overal waar ik start, start Maikel ook. Hij is dus – bijna letterlijk – een soort bodyguard voor mij, wat heel fijn is', aldus De Kleijn, die er dinsdag na de zege van Zijlaard ook als de kippen bij was om zijn makker te feliciteren. 'Ik ben zo trots op hem. Hij zet zich altijd volledig in voor de lead-out en pakt nu zo'n zege. Beyond proud!'

Tudor gaat voor lange termijn: 'Willen uitgroeien tot heel groot team'

Dat Tudor nu twee WorldTour-zeges boekt en naar de Giro mag, is dus absoluut dik verdiend. En als we De Kleijn mogen geloven, mikt de ploeg nóg hoger. 'Tudor wil uitgroeien tot een heel groot team. Daar zijn de financiële middelen ook voor aanwezig, met de langetermijn-visie die we hebben. Uiteindelijk willen ze de WorldTour in en iedereen ziet dat die stappen gemaakt worden, maar daar hoort ook bij dat er andere renners binnenkomen met een hoger instapniveau. Dat is alleen maar goed', aldus de spurter.

Pluimers is het daar roerend mee eens. 'Er is een heel goed plan opgezet, waarbij we ook niet té grote stappen willen nemen. Vorig jaar was het slim om – met de ploeg die we hadden – de koersen te doen die we toen hebben gereden, nu kan daar met bijvoorbeeld Trentin nu weer een stapje bij. Ik neem aan dat er volgend jaar weer een stap bij kan, dus dat is ook het doel. We willen bij de beste procontinentale teams horen', klinkt het. 'En als je bij de beste procontinentale ploegen wil horen, heb je ook mensen nodig om punten te halen. Een stip op de horizon hebben we niet zozeer, maar we willen natuurlijk wel verder groeien.’

Trentin nam met zeven jaar Quick-Step, twee jaar Greenedge, één seizoen CCC en vier jaren bij UAE-Team Emirates heel wat knowhow mee naar de ploeg. 'Matteo is iemand met veel ervaring, waar wij alleen maar van kunnen leren. Hij neemt ons daar ook echt in mee en die rol ziet hij ook echt voor zich. Zo kan hij ons wat bijbrengen, maar zelf ook nog resultaten najagen', legt Pluimers uit. In het kielzog van de Italiaan werd ook Alberto Dainese binnengehaald als tweede sprinter. 'Dat zie ik meer als iets wat heel positief is', verklaart conculega De Kleijn. 'Het team kan daardoor groeien en ik kan daar persoonlijk in meegaan. Vooralsnog zet ik elk jaar stappen, zoals iedereen kan zien. Ik ben nu dertig geworden, maar zo voel ik me totaal nog niet. Ik heb tot dusver nog nooit bij een grote ploeg gereden, dus tot zover denk ik zeker dat er nog rek opzit', aldus De Kleijn.

Lees verder onder de foto.

Tudor-project Cancellara verder in steigers richting Giro: 'veel complimenten binnen peloton' van Van Aert en co

Juist die Italianen zorgen ervoor dat we de Nederlandse drietand niet in de Giro gaan zien. ‘Alberto zal normaal gesproken de Giro gaan rijden. Hij heeft even een wat vervelende situatie achter de rug met een gezichtsblessure, maar ik heb gehoord dat het al een stuk beter met hem gaat. Ik verwacht dus dat hij gewoon de Giro zal rijden en daar ook zijn resultaten zal gaan behalen. Ikzelf rijdt normaal gesproken Hongarije, Veenendaal, Mayenne, ZLM en het NK', aldus De Kleijn.

Pluimers moest zijn eerste klassieke campagne voortijdig afbreken. 'Ik viel in Milaan-Sanremo net voor de Capo Berta. Dat was een klein valpartijtje met ook onder meer Van Dijke en Beullens, maar ik viel een beetje ongelukkig op mijn knie. Daarna besloot ik dan maar om gewoon in de auto te stappen, want doorfietsen deed wel een beetje zeer. Het zag er eerst niet serieus uit, maar het werd alleen maar erger. Na de Ronde van Vlaanderen hebben we een check laten doen en daar bleek dat er een slijmbeursontsteking is ontstaan en dat mijn knieschijf gekneusd was', aldus de man die vorig jaar al enkele ereplaatsen bij elkaar reed.

Ook Van Aert had al mooie woorden over voor Tudor: 'Krijgen veel complimenten uit het peloton'

Het moge al bij al duidelijk zijn: Tudor is here to stay en in de komende Giro gaan we daar voor het eerst in een grote ronde wat van zien. Dat de ploeg aan het bouwen is, leverde ook al een compliment uit onverwachte hoek op: Wout van Aert kreeg namens Het Nieuwsblad in februari de vraag voor welke ploeg hij zichzelf (naast Visma | Lease a Bike) wel zag koersen. 'Dat vind ik een heel moeilijke vraag. Ik ga misschien iets raars zeggen, maar dan zou ik een ploeg in het genre Tudor of Uno-X zeggen. Twee ploegen waar er een goeie structuur is en jonge gasten zitten. Dan kijk ik eerder naar later in mijn carrière, in een rol als mentor, een beetje zoals Trentin nu bij Tudor. Liefst wel bij een ploeg waar er nog mogelijkheden zijn, zowel budgettair als op het vlak van aanpak. Dat ziet er daar wel goed uit', antwoordde de Belg.

We confronteerden Trentin er in de week erna al mee. 'Dat heel is mooi om te horen. Ik geniet er heel erg van en de structuur bij Tudor spreekt me heel erg aan. Het is heel professioneel, zeker voor een kleinere ploeg. Er zijn nog veel dingen die beter kunnen en wat kunnen veranderen, maar de basis staat', aldus de Italiaan. Pluimers las die woorden ook met genoegen. '‘Dat zijn leuke dingen om te horen. We krijgen veel complimenten vanuit het peloton, dat het er allemaal strak en goed geregeld uitziet. En dat is van binnen ook zeker zo.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws