Hoe gaat de ASO ervoor zorgen dat het Grand Départ in Kopenhagen geen coronafeest wordt? Wielrennen
Wielrennen

Hoe gaat de ASO ervoor zorgen dat het Grand Départ in Kopenhagen geen coronafeest wordt?

Hoe gaat de ASO ervoor zorgen dat het Grand Départ in Kopenhagen geen coronafeest wordt?

In Boulogne-Billancourt, waar het hoofdkantoor van de ASO gevestigd is, zullen ze de gebeurtenissen in de Ronde van Zwitserland de afgelopen week nauwgezet in de gaten hebben gehouden. Niet alleen vanwege de aanwezigheid van meerdere topfavorieten van de Tour de France in die wedstrijd, maar vooral vanwege de coronabom die daar ontplofte.

Eigenlijk mogen Christian Prudhomme en co in de voorstad van Parijs nog van geluk spreken dat de boel nu op scherp staat, daar het buiten haar eigen wedstrijden om plots weer duidelijk is dat Covid-19 nog niet weg is. In het Critérium du Dauphiné, door de ASO één week voor Zwitserland georganiseerd, werden er formeel geen coronabesmettingen vastgesteld, maar in die andere grote voorbereidingskoers wemelde het van de besmettingen.

De sneeuwbal begon van de Zwitserse Alpen af te rollen met het forfait van Jumbo-Visma, dat vier coronabesmettingen in de ploeg had. Op diezelfde dag gingen ook onder meer Adam Yates (INEOS Grenadiers), Joey Rosskopf (Human Powered Health), Cees Bol, Søren Kragh Andersen en Casper Pedersen (Team DSM) niet meer van start omwille van het virus.

Het bleek een prelude voor de dag nadien, toen leider Aleksandr Vlasov de koers moest verlaten met het verkeerde rode lijntje op zijn zelftest. Hetzelfde lot was ploegmaat Anton Palzer, Alberto Bettiol, Stefan Bissegger, Hugh Cathy, Rigoberto Urán (EF), Diego Ulissi, Marc Hirschi (UAE), Tom Pidcock (INEOS Grenadiers), Louis Vervaeke (Quick Step) en meerdere renners van Alpecin-Fenix en Bahrain Victorious beschoren. Later volgden ook nog onder meer Marco Haller (BORA-hansgrohe) en tot slot Peter Sagan (TotalEnergies).

Hoe gaat de ASO ervoor zorgen dat het Grand Départ in Kopenhagen geen coronafeest wordt?
Aleksandr Vlasov moest als leider uit de Ronde van Zwitserland

Vier maanden na de Provence lopen we tegen dezelfde problemen aan

Tot zover de feiten uit die koers, waar je er een Zwitsers klokje op gelijk kon zetten dat corona op een gegeven moment weer de kop op zou steken. Het UCI-protocol ten spijt, want daar moeten de organisatoren zich formeel ook nu nog altijd aan houden. In februari schreef ik al in een column dat dit maar het best zo snel mogelijk herzien kon worden, met als voorbeeld: 'Maar wat als dadelijk de grotere wedstrijden om de hoek komen kijken, gaan we dan in deze fase van de pandemie echt een frisse Wout van Aert deelname aan de Ronde van Vlaanderen ontzeggen, zoals dat bij Carapaz gebeurde in zijn positie in de Tour de la Provence?' U mag één keer raden wat er in april gebeurde met Van Aert: positief en geen Ronde van Vlaanderen.

Inmiddels zijn we vier maanden later en lopen we nog steeds tegen dezelfde problemen aan, met de Tour de France in zicht. Dit zien ze ook bij de ploegen, want er wordt bij de UCI en ASO op aangedrongen om snel tot actie over te gaan voordat corona dadelijk ook voor problemen gaat zorgen in de grootste wedstrijd van het jaar. Begin deze week zitten de twee organisaties met elkaar om naar de protocollen te kijken.

Er wordt op aangedrongen om de wielrenners - coronawise - te behandelen zoals we de maatschappij behandelen. Dit houdt in dat er minder getest moet gaan worden, net zoals jij en ik niet getest te hoeven worden voordat we naar Pinkpop, Rock Werchter of op vakantie gaan. Het gros van de renners ondervindt namelijk, net als in de maatschappij, ook weinig tot geen hinder meer van het virus.

100.000 ongeteste bezoekers op Roskilde, maar gezonde renners moeten uit koers bij een positief resultaat

Hetzelfde geldt in Denemarken: de 100.000 bezoekers van het beroemde Roskilde Festival hoeven zich tussen 29 juni en 2 juli niet te laten testen op het virus, evenals de bezoekers die zaterdag 2 juli naar de start van de Tour de France-etappe in datzelfde Roskilde gaan kijken. Waarom zou je dan atleten in de vorm van hun leven de deelneming tot één van de grote doelen van hun leven gaan ontzeggen, omdat ze een (al dan niet restje) van een virus in hun lichaam hebben?

Lang verhaal, kort: hopelijk komen de UCI en ASO deze week tot de conclusie dat het coronaprotocol inmiddels wel overboord gekieperd kan worden en gaat het de komende anderhalve week vooral over wielrennen in plaats van corona. Dat hebben de renners verdiend, dat hebben ze in Denemarken na al hun inspanningen voor het Grand Départ verdiend en dat hebben de fans van over de hele wereld verdiend. Corona mag dan here to stay zijn, het hoeft niet here to delay te zijn.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

9 claps
7 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws