Laporte doet zichzelf en Jumbo-Visma met één snedige versnelling zege Dwars door Vlaanderen cadeau Wielrennen
Wielrennen

Laporte doet zichzelf en Jumbo-Visma met één snedige versnelling zege Dwars door Vlaanderen cadeau

Laporte doet zichzelf en Jumbo-Visma met één snedige versnelling zege Dwars door Vlaanderen cadeau

Christophe Laporte heeft na een zeer enerverende editie Dwars door Vlaanderen gewonnen. De winnaar van Gent-Wevelgem reed een nagenoeg perfecte koers en reed er op vier kilometer van de meet op imposante wijze van weg.

De laatste voorbereidingskoers voor de Ronde van Vlaanderen is voor veel renners de laatste echte kans op succes, zo realistisch zijn ze in het peloton wel. De reden? Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tadej Pogacar, die er toch wel bovenuit steken. Zodoende dat mannen als Arnaud De Lie deze Dwars door Vlaanderen als absolute hoofdprijs zien.

Vanuit de start in Roeselare, waar Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost) met kniepijn niet vertrok, was het een komen en gaan van demarrages. Vier jongens waren uiteindelijk succesvol: Oier Lazkano (Movistar), Yevgeniy Gidich (Astana Qazaqstan Team), Nicholas Zukowsky (Human Powered Health) en Ward Van Hoof (SportVlaanderen-Baloise).

Kristoff verrast met vroege move, Trek-Segafredo voert forcing

Dat kwartet groeide uiteindelijk nog tot zes man, daar Leon Heinschke (Team DSM) en Alexander Kristoff (Uno-X) de oversteek maakten. Kristoff kende zondag een pechdag in Gent-Wevelgem en leek met deze anticiperende move de heuvelzone ditmaal wel te willen overleven.

Drie minuten bedroeg de maximale voorsprong van het zestal, maar dat werd op goed negentig kilometer van de aankomst in Waregem al vlot minder. Trek-Segafredo stak de boel op dat moment in brand op de stroken tussen de Knokteberg en de Kortekeer, waardoor het hele peloton op een lint richting die tweede helling trok. Magnus Sheffield (INEOS Grenadiers) verloor ondertussen zijn goede positie door een val.

Op de Kortekeer paste de Amerikaans/Italiaanse formatie eenzelfde tactiek toe: rustig naar boven, maar bovenop vol doortrekken. Ditmaal leenden de kasseien van de Mariaborrestraat zich daar perfect voor, maar de rest van het peloton wenste niet direct mee te gaan in de gretigheid van Mads Pedersen en co.

Merlier tegen de grond op Berg ten Houte 

Op Berg ten Houte, de in Dwars door Vlaanderen zo vaak beslissende beklimming, gebeurde er van alles. Julian Alaphilippe wilde de boel op een lint trekken, maar schakelde mis. Zijn ploegmaat Tim Merlier kwam even verderop ondertussen hard ten val; voor hem was zijn koers direct over. Uiteindelijk rondde de grote groep deze heuvel met zo'n veertig renners van voren, daar iedereen achter Merlier te voet stond. Slachtoffers daarvan waren onder meer Olav Kooij (Jumbo-Visma) en Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), terwijl Stefan Bissegger namens EF Education-EasyPost naar het ziekenhuis moest door een val.

Op de daaropvolgende hindernis, de Kanarieberg, trok Tiesj Benoot de boel op een lint. De Belg van Jumbo-Visma kreeg ploegmaat Laporte en het Alpecin-Deceuninck-duo Jasper Philipsen/Quinten Hermans mee, maar de rest van het peloton herstelde de boel zo snel mogelijk. Voorin bleven Kristoff en co er ondertussen op karakter voor rijden, wat ook een vermelding waard is.

Op de tweede passage van de Knokteberg deed Benoot een flinke poging om het peloton uit elkaar te rijden. Hermans leek opnieuw op het wiel van zijn opponent te rijden, maar moest net voor de top plafonneren. Ook Neilson Powless (EF Education-EasyPost) reed in de voorste regionen, maar op het vlakke stuk boven was het Stefan Küng (Groupama-FDJ) die de gaten dicht wist te rijden. Hij nam ploegmaat Valentin Madouas, EF-man Mikkel Honoré, Laporte, en Jhonatan Narváez (INEOS Grenadiers) mee.

Twijfel bij Benoot en co

In de groep daarachter moest het Lotto-Dstny van Arnaud De Lie in het verweer, waarbij ze opvallend genoeg weinig hulp kregen van andere ploegen. Pas na het betwisten van de Ladeuze-klim kwamen teams als Trek-Segafredo een mannetje bijsteken. Ondertussen bleven Kristoff en Lazkano voorin met zijn tweeën over.

Met nog 25 kilometer voor de boeg lag alles nog open, temeer omdat er wat vertwijfeling ontstond in de groep met Benoot en co. Kristoff en Lazkano wisten hun voorsprong hierdoor weer uit te breiden van naar de halve minuut, wat ze plots serieus kans gaf op de zege in deze Dwars voor Vlaanderen.

Op tien kilometer van de meet leek het duidelijk dat het niet van de groep-Benoot moest komen, die ook De Lie en co weer zagen naderen. Alles op een zakdoek, zoals ze dat in Vlaanderen zo mooi zeggen... Op de laatste hindernis van de dag, richting Nokere, was het alsnog aan de achtervolgers om de rappe mannen op afstand te houden.

Met nog vijf kilometer te gaan was het dan eindelijk gedaan voor de dappere vluchters Kristoff en Lazkano, waarop Honoré direct ten strijde trok. De move van de Deen werd overgenomen door Laporte, met nog vier kilometer voor de boeg. Eén versnelling van de Fransman was genoeg, die de rest op die manier toch wel redelijk in hun hemd zette. Lazkano imponeerde daarachter nog door namens Movistar tweede te worden, voor Powless.

Uitslag Dwars door Vlaanderen mannen 2023

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws