Mathieu van der Poel kan unieke 'triple' voltooien: 'Maar als ik heel eerlijk ben: dat is geen doel' Wielrennen
Wielrennen

Mathieu van der Poel kan unieke 'triple' voltooien: 'Maar als ik heel eerlijk ben: dat is geen doel'

Mathieu van der Poel kan unieke 'triple' voltooien: 'Maar als ik heel eerlijk ben: dat is geen doel'

Mathieu van der Poel denderde vrijdag als een oranje-witte alien door de druilerige straten van Glasgow. De Nederlander wachtte zijn moment in de finale van het WK wielrennen perfect af, om vervolgens met een explosie concurrenten Wout van Aert, Tadej Pogacar en Mads Pedersen - die allen vol respect over de beslissende move van de Nederlander spraken - achter zich te laten.

Goed één uur nadat hij met zijn handen in de lucht en schaafwonden op zijn zij - een gevolg van de val in de slotronde - over de meet was gekomen in Glasgow, pufte hij uit op de middelste van drie stoelen van de UCI-persconferentie. Beseffen wat hij zojuist had gepresteerd, leek hij nog altijd niet te doen. 'Het moet nog inzinken, dit was één van de grootste doelen van mijn loopbaan. Het is al een geweldig jaar, maar dit is echt een droom die uitkomt.’

Pogacar was net klaar met zijn persconferentie en richtte zich tot de kersverse wereldkampioen. 'Hij is een crazy guy, wat hij deed... geweldig', sprak de Sloveen vol lof. 'Niemand had ook maar iets van een antwoord op zijn versnelling. Hoe hij weg reed en dan na zijn valpartij gewoon naar de meet reed met voorsprong. Hij zei gewoon: goodbye guys... het is echt welverdiend, deze overwinning', waarop Van der Poel respectvol knikte naar zijn opponent.

Van der Poel had even geen vertrouwen meer na valpartij

Vervolgens kon de Nederlander zijn visie over de wedstrijd delen met het internationale journaille. ‘Het was lastig om verschil te maken, maar met al die beklimmingen begint het na 270 kilometer wel pijn te doen in de benen. De sterksten komen dan vanzelf bovendrijven', aldus Van der Poel, die tijdens zijn persconferentie ook af en toe met een glimlach naar zijn telefoon keek, waarop ongetwijfeld een stroom van toffe berichten binnenkwam.

Dat hij met één flinke aanzet de andere drie sterke mannen achter zich liet, verbaasde Van der Poel wel. 'Dat ik Wout en Tadej klop, geeft wel extra waarde. Het waren de sterkste renners van de wereld vooraan. Ik heb al vaak langs Wout gezeten op persconferenties, en Tadej is ook een speciale. Ik was wel wat verrast dat ik meteen weg kon rijden van ze. Als je niemand ziet bij het omkijken, krijg je veel vertrouwen', verwoordde Van der Poel, die daarbij aangaf dat een deel van dat vertrouwen werd weggeslagen door zijn valpartij.

Mathieu van der Poel kan unieke 'triple' voltooien: 'Maar als ik heel eerlijk ben: dat is geen doel'

'Ik weet niet wat er gebeurde tijdens die val, ik nam geen risico’s of zo. Ik wist dat ik het verschil kon maken met mijn benen, en plots lag ik op de grond. Misschien nam de adrenaline het over daarna, maar ik weet wel dat ik veel geluk had', aldus de Nederlander, die na bemoedigende woorden van bondscoach Koos Moerenhout besloot om meer op safe te spelen. 'Ik vertrouwde de bochten niet meer, maar ik bleef in mijn ritme. Toen ik het gat weer groter zag worden, kreeg ik dat vertrouwen weer terug. Dat was een heel mooi gevoel.’

Enkele van de aanwezigen probeerden een inkijkje te krijgen in het hoofd van Van der Poel tijdens zijn solo. 'Dit WK zat al een jaar in mijn hoofd', waarna een Franse journalist hem vroeg naar opa Raymond Poulidor. 'Tijdens de Tour dacht ik aan hem, maar dat was nu niet per se het geval. Hij was zeker heel trots geweest, maar ik heb alleen maar goede herinneringen aan hem. Die koester ik.' Wat er dan wel in het hoofd van de Nederlander omging? Vooral veel geluk. 'Het is een geweldig gevoel', zei hij meermaals.

Van der Poel gaat niet direct voor unieke triple

Eenieder zou de Nederlander een flink avondje doorzakken in het Schotse nachtleven gunnen, maar de realiteit is dat er zaterdag alweer een belangrijke mountainbikewedstrijd op het programma staat. Eén van de weinige races waarin Van der Poel nog een startticket kan bemachtigen voor de Olympische Spelen in Parijs, van 2024. 'Maar eerst maak ik een uitzondering voor dit feestje. Ik heb nog wel een aantal dagen om te herstellen', lacht de man die normaal voor Alpecin-Deceuninck uitkomt.

Nu hij de regerend wereldkampioen veldrijden én wegwielrennen is, kan hij zaterdag ook zomaar een unieke triple bemachtigen. 'De triple is geen doel, als ik heel eerlijk ben. Ik wil me kwalificeren voor Parijs, daarom koers ik zaterdag. Ik hoop dat ik een goede dag heb en een resultaatje kan behalen, zodat ik naar de Spelen kan. Lukt dat niet, dan kan ik ook nog kiezen voor de wegrit. Dat parcours moet me ook liggen, maar dat zien we na zaterdag wel.’ Eerst vieren en genieten, want dat heb je verdiend Mathieu!

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws