Mount Keira in WK-parcours 2022: Ontzettende tegenvaller voor Ewan, meevaller voor Van Aert en VDP Wielrennen
Wielrennen

Mount Keira in WK-parcours 2022: Ontzettende tegenvaller voor Ewan, meevaller voor Van Aert en VDP

Mount Keira in WK-parcours 2022: Ontzettende tegenvaller voor Ewan, meevaller voor Van Aert en VDP

De organisatie van het WK Wielrennen in Australië maakte vrijdag het parcours van de titelstrijd in Wollongong bekend. Daar zat toch wel een interessante verrassing in, die het parcours voor de kijker mogelijk een stuk interessanter maakt: de Mount Keira.

Met de Mount Keira Loop zijn er namelijk een stuk meer hoogtemeters dan verwacht opgenomen in het parcours. De algemene verwachting was dat we eind september redelijk dicht bij de kust in New South Wales zouden blijven, maar Scott Sunderland en de zijnen trekken met de Mount Keira Loop ook landinwaarts om wat hoogteverschil op te zoeken.

Tuurlijk, het is nog niet duidelijk hoe vaak de Mount Keira Loop bedwongen moet worden en in welke fase van de wedstrijd, maar de aanwezigheid van een klim van 8,7 kilometer aan vijf procent biedt in ieder geval perspectief voor een attractiever koersverloop. We kunnen het Yorkshire-scenario krijgen, waarin we éénmaal die Loop opzoeken, maar het kan ook zijn dat we zoals in de stijl van Leuven meerdere malen het circuit opzoeken. In dat andere circuit zit met de Mount Pleasant (1,1 km aan 7,7%) ook een fikse heuvel overigens. Al bij al kunnen we concluderen dat het een parcours voor de punchers is.

Mount Keira in WK-parcours 2022: Ontzettende tegenvaller voor Ewan, meevaller voor Van Aert en VDP
Het parcours van het WK 2022 in Wollongong

Aspiraties Ewan krijgen kleine knauw door Mount Keira

In het Australische kamp zal er met gemengde gevoelens op het nieuws gereageerd worden. Caleb Ewan heeft al meermaals laten doorschemeren dat deze wedstrijd in zijn thuisland hét doel zou moeten worden van 2022, maar de aanwezigheid van een langere en grillige klim zet plots een vraagteken achter de kansen van pocket rocket.

Tuurlijk, Ewan wist dat het geen ride in het park door Wollongong zou worden met een koninklijke massasprint á la Champs-Elysées aan het eind. Niet dat hij nu plots kansloos is voor de wereldtitel, Ewan kan pieken als geen ander en bewees in Milaan-Sanremo van dit jaar dat ze hem er na een lange race niet zomaar afkrijgen. Desondanks zal de aanwezigheid van de Mount Keira niet direct positief vallen bij de kleine sprinter, aangezien hij het op langere beklimmingen vaak lastig krijgt. Mocht hij die tegen de verwachting heuvel overleven, dan is de kans groot dat de Mount Pleasant er toch te veel aan zal zijn voor Ewan.

Dan is er ook nog Michael Matthews, voor wie de aanwezigheid van de Mount Keira wel positief is. De renner van Team Bike-Exchange Jayco zal er in 2022 alles aan gelegen zijn om zijn Australische ploeg succes te geven in eigen land. Matthews bewees in 2010 in Geelong al dat hij kan presteren in eigen land: destijds won hij het beloften-WK door John Degenkolb en Taylor Phinney te snel af te zijn.

Mount Keira in WK-parcours 2022: Ontzettende tegenvaller voor Ewan, meevaller voor Van Aert en VDP
Michael Matthews wordt beloftenwereldkampioen in Geelong, 2010

Perspectief voor Van Aert en Van der Poel, minder kansen voor Merlier, Jakobsen en Groenewegen

In het kamp-Van Aert zal er met gejuich op het parcours gereageerd worden. De Mount Keira is gemaakt voor de Belg, die het beste omhoog gaat van alle rappe mannen. Daarbij is die heuvel niet zwaar genoeg voor de Slovenen Primoz Roglic en Tadej Pogacar, maar wel voldoende lastig om de Ewans en Bennetts, de mannen met net wat meer topsnelheid, te lossen. Daarnaast is er met de Mount Pleasant een uitstekende mogelijkheid om in de finale nog eens een schifting door te voeren.

Overigens zal ook Mathieu van der Poel met meer interesse het uitrollen van het definitieve parcours gaan volgen. In een pannenkoekvlakke wedstrijd voelt VDP zich over het algemeen niet meteen thuis, maar met een klim als de Mount Keira kan er - geheel volgens de stijl van Van der Poel - op tijd gekoerst worden. Ook de Mount Pleasant is op maat gemaakt van de Nederlander.

Aan de andere kant: de kansen van Tim Merlier, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en in mindere mate Jasper Philipsen krijgen een knauw door de aanwezigheid van de Mount Keira op 25 september. Desondanks hebben de organisatoren er een mooi parcours van gemaakt, wat de bondscoaches de komende maanden flink wat twijfel kan gaan bezorgen.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws