Na grote finaletombola verslaat loeisterke Milan Merlier aan Adriatische kust, Jakobsen keihard onderuit Wielrennen
Wielrennen

Na grote finaletombola verslaat loeisterke Milan Merlier aan Adriatische kust, Jakobsen keihard onderuit

Na grote finaletombola verslaat loeisterke Milan Merlier aan Adriatische kust, Jakobsen keihard onderuit

Jonathan Milan heeft de elfde etappe in de Giro d'Italia naar zich toegetrokken. De spurter van Lidl-Trek was met een knappe sprint sneller dan Tim Merlier, die tweede werd. De roze trui van Tadej Pogacar kwam geen enkel moment in gevaar.

Geen Cian Uijtdebroeks in de meer dan 200 kilometer lange tocht tussen Foiano di Valfortore en Francavilla al Mare. Dat was eigenlijk toch wel hét nieuws van de woensdag. De Vlaming van Visma | Lease a Bike dacht zelf eerst dat hij na een mindere rustdag wat aan de beterende hand was, maar werd dinsdagavond in het hotel nóg zieker, waarna de lachebek - misschien wel de grootste in het huidige peloton - genoopt was tot opgave. Ook Stefano Oldani (Cofidis) verscheen overigens niet aan de start van de rit die amper noemenswaardige obstakels kende. Dat gold ook voor Louis Barré van Arkéa-B&B Hotels.

Visma | Lease a Bike toont veerkracht: Van Dijke en Affini mee in vlucht

Maar weinig betekent natuurlijk niet helemaal niets. Zo'n beetje direct vanuit het vertrek zou de weg namelijk licht omhoog te lopen richting San Bartolomeo in Galdo, waar men komt via een weg die 6,5 kilometer lang vals plat is. Aldaar vormde zich al gauw de kopgroep van de dag, welke uit drie coureurs bestond: twee heren van Visma | Lease a Bike - de formatie hield zich inderdaad aan de 'belofte' om met het onthoofde team nog zoveel als mogelijk ten aanval te trekken - en één iemand van Cofidis. De namen? Tim van Dijke, Edoardo Affini en Thomas Champion. De rest van het peloton deed amper moeite om het trio terug te halen, waarna de vogels gevlogen waren.

Daarna zagen we al vrij snel dat de sprintersploegen het heft in handen namen. Van een strak tempo op de klim naar Pietracatella (7,8 km aan 5,7%) - de enige écht zware beklimming van de dag - was dan niet echt sprake, waardoor heren als Fabio Jakobsen (lees: de minder goed klimmende spurters in het peloton) opgelucht adem konden halen.

Thomas snoept twee bonificatieseconden mee, UAE-knecht Großschartner onderuit

Wat volgde, was een gezapige etappe waarin de sprintersploegen - zowel Lidl-Trek (Milan) alsook Soudal Quick-Step (Merlier) en Jayco-AlUla (Ewan) droegen hun steentje bij - de achtervolging leidden en ervoor zorgden dat het trio voorop niet té ver vooruitreed.

Na een lange en bovenal saaie dag in het zadel was de vlucht op ongeveer veertig kilometer van de aankomst als een vogel voor de kat. Dat geschiedde nét voor de sprint waar bonificatieseconden te verdienen waren, waardoor Geraint Thomas (INEOS Grenadiers) er middels een klein sprintje twee wist mee te snoepen. Daarna konden eigenlijk alle ogen gericht worden op een massaspurt in de straten van Francavilla al Mare, een gemeente aan de Adriatische Zee.

Tegenaanvallen geneutraliseerd: Jakobsen keihard onderuit, Milan klopt Merlier

Andrea Piccolo (EF Education-EasyPost) probeerde er echter een stokje voor de steken en demarreerde op zo'n achttien kilometer van de aankomst, al leek zijn aanval niets meer dan een schijndemarrage: zo'n 500 meter later was hij alweer gegrepen. Ook was er op ongeveer hetzelfde moment een fikse valpartij waarneembaar, met Pogacar-helper Felix Großschartner als voornaamste slachtoffer.

De finale kon als ietwat opvallend bestempeld worden, daar er twee pittige U-bochten genomen moesten worden. Dat ging - ondanks de nodige portie hectiek - wonder boven wonder goed, waarna we 'vrijuit' konden gaan spurten. Er stond een fikse tegenwind, wat erin resulteerde dat iedereen zo lang mogelijk wilde wachten met zijn spurt. Té lang wachten kon anderzijds weer zorgen voor een grote kans op ingesloten te zijn. Het leverde interessante aanlooptaferelen op. Op 500 meter van de aankomst ging er alsnog een paar man onderuit, met daarbij dsm-firmenich PostNL-mannen Tobias Lund Andresen en Fabio Jakobsen.

Daarna ging Merlier van vrij vroeg aan, wat geen gekke keuze bleef. De Vlaming leek met machtige pedaalslagen goed op weg te zijn, maar werd toch nog voorbij gestevend door een loeisterke Milan, die andermaal een zege kon bijschrijven op zijn palmares. Merlier werd tweede, al was Juan Sebastian Molano duidelijk kwaad op de Vlaming. De UAE-sprinter maakte een handgebaar. Dat bleek niet geheel ten onrechte, daar Merlier werd gediskwalificeerd en werd teruggezet in de uitslag.

Uitslag etappe 11 Giro d'Italia 2024

Results powered by FirstCycling.com

Lees hier het verslag van etappe 11 in de Giro d'Italia terug in ons liveblog!

Laadt de liveblog niet? Druk dan even op F5 of refresh je mobiele pagina of de app. Krijg je een foutmelding op de website? Leeg dan even je cookies en/of cache voor de beste ervaring!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws