Narváez baalde van Carapaz, nu Ecuador zonder titelverdediger naar Spelen gaat: 'Wielerbond heeft het gezag' Wielrennen
Wielrennen

Narváez baalde van Carapaz, nu Ecuador zonder titelverdediger naar Spelen gaat: 'Wielerbond heeft het gezag'

Narváez baalde van Carapaz, nu Ecuador zonder titelverdediger naar Spelen gaat: 'Wielerbond heeft het gezag'

Het zat er de afgelopen periode al een tijdje aan te komen en het werd eind mei dan ook echt officieel: Richard Carapaz, de man die namens Ecuador in 2021 in Tokio het goud op de weg veroverde, kan zijn titel niet verdedigen. Het Zuid-Amerikaanse land heeft maar één startbewijs en deze ging op maandag 27 mei door het Ecuadoraanse Olympisch Comité dan toch naar Jhonatan Narváez.

Carapaz bleef in 2021 in een bergachtige editie van de wegwedstrijd onder meer Wout van Aert en Tadej Pogacar solo voor. In 2024 dus geen kans voor de renner van EF Education-EasyPost om zijn titel te prolongeren. Narváez verzamelde meer UCI-punten dit jaar en dat was voor de bond het criterium om iemand aan te wijzen voor de enige plaats op de startlijst van de wegwedstrijd. Aan de koers op 3 augustus doen sowieso maar weinig renners mee. Zo mag België maar vier renners afvaardigen en Nederlands zelfs nog eentje minder.

Eerder lieten Carapaz en Narváez, die verklaarden geen rivalen te willen zijn in de discussie, al het nodige van zich horen. Zo was eerstgenoemde uiteraard totaal niet blij met de aanwijzing van Narváez en was hij het ook niet helemaal eens met de manier van de benoeming. 'Het is overduidelijk dat ik de startplek heb verdiend en dat zeg ik niet uit een opwelling of omdat ik de huidige olympisch kampioen ben. Bijna vijftig procent van de UCI-punten zijn door mij behaald en wij wisten ook niet van die criteria', zei hij er al over.

Narváez baalde van opmerkingen Carapaz

Narváez hield zich de afgelopen weken redelijk op de vlakte. 'Ik wil ervoor instaan dat iedere beslissing over de best mogelijke vertegenwoordiging van ons land verdedigd wordt en vrij is van druk', zei de INEOS Grenadiers-renner alleen. De Ecuadoraanse sportwebsite Primicias maakte bekend dat de wielerbond van Ecuador zich nog sterk heeft gemaakt bij UCI-voorzitter David Lappartient om het land een tweede startticket toe te kennen. Dat was tevergeefs.

Enkele weken nadat de stofwolken redelijk waren opgetrokken, reageerde Narváez bij hetzelfde Primicias alsnog. 'Ik heb Richard twee maanden geleden gesproken en heb hem toen gezegd dat we moesten afwachten wat er zou gebeuren. We wilden allebei naar de Spelen en hij hij heeft me ook felicitatie-berichten gestuurd toen ik een Giro-etappe won en toen de selectie voor de Spelen bekend werd gemaakt. Ik begrijp dat Richard ontevreden was, maar door de manier waarop hij dat uitte, raakte ik betrokken bij dingen die mij raakten. Mijn vrienden belden me over wat er aan de hand was en daar was ik niet naar op zoek. Misschien als Richard zich anders had uitgedrukt, dat dit niet zou zijn gebeurd, zonder controverse. De wielerbond heeft uiteindelijk het gezag, of je dat nu leuk vindt of niet.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws