Strade Bianche is in de ogen van de wielerfans één van de mooiste wielerkoersen van het jaar, maar het steekt de organisatie dat de Italiaanse eendagskoers nog niet de officiële erkenning krijgt, die het misschien wel verdient. 'Een zesde Monument', dat is het doel van RCS Sport. En dus werd in 2024 prompt 30 kilometer aan het altijd geldende parcours toegevoegd. Het kwam Strade Bianche op kritiek te staan, maar is dat terecht? In de Leiderstrui verkende de extra lus, want hoe zwaar is die eigenlijk?
Check de video als je niet kan wachten, lees eronder verder voor meer details!
Strade Bianche: wat is er precies veranderd?
De finale van Strade Bianche bestond de laatste jaren eigenlijk traditioneel uit zo'n 50 kilometer. Het begon standaard op de Monte Sante Marie, een gruwelijke strook vol loeisteile klimmetjes, lastige afdalingen en flink wat lengte. Als de schifting daar was gemaakt, was het even wachten, totdat we na Monteaperti nog drie gravelstroken kregen. De Colle Pinzuto en Le Tolfe waren hierin de scherprechters. Wie bovenop Le Tolfe bij het kerkje vooraan zaten, streden om de overwinning.
Na een dikke 180 kilometer vormde de steile klim naar de Piazza del Campo in Siena het slotstuk, maar in 2024 schokte de organisatie het peloton door een extra lus van 30 kilometer toe te voegen. Hierin slaan we na de uitloper en afdaling van Le Tolfe rechtsaf, in plaats van linksaf, en keren we in een prachtige lus terug naar de voet van de Colle Pinzuto. Die doen we nog eens, net als Le Tolfe, alvorens we daarna wél richting Siena gaan. Gevolg: 213 kilometer.
Lees verder onder de profielkaart

Wat nu met Monte Sante Marie in Strade Bianche
Het was allemaal wel even slikken voor de Strade Bianche-kenners, want wat nu met de Monte Sante Marie? De strook werd jarenlang gezien als hét zwaartepunt van de wedstrijd, maar werd in 2024 nu plots op 80 kilometer van de streep gelegd, in plaats van 50. 'Naar mijn mening maakt het vernieuwde parcours het doel van Sante Marie een beetje kapot', zei grote meneer Tadej Pogacar streng. 'Als het aan mij lag, dan had ik het op een andere manier gedaan.'
De Sloveen zette zijn woorden vorig jaar kracht bij met een solo vanaf de Monte Sante Marie, alsof hij wilde zeggen: dÃt blijft mijn terrein. Dat beaamde Pogacar achteraf ook: 'Het was niet het plan, maar de race-situatie vroeg erom. Als ik daar niet was gegaan, was het moeilijk geweest om elders nog solo weg te rijden. De beklimmingen na Monte Sante Marie liggen mij niet zo goed als deze, dus het was een beslissing in het moment. Toen ik het gat kreeg, wilde ik ervoor gaan.'
Lees verder onder de video
Strade Bianche wil 'zesde Monument zijn', met koers zoals vroeger
Het moge duidelijk zijn dat de organisatie van Strade Bianche niet is geschrokken van de solo van Pogacar in 2024, want in 2025 wordt voor hetzelfde recept gekozen. 'We willen graag een Monument worden. En dus moet de wedstrijd meer dan 200 kilometer lang zijn. Door extra kilometers toe te voegen, willen we de koers nog meer episch maken. Alsof het een wedstrijd uit het verleden is', zo legde RCS Sport-baas Mauri Vegni een jaar geleden al uit.
Het waren exact die woorden die Tom Pidcock als nummer vier uit de daguitslag sprak aan de finish. 'Het was al vol gas richting Monte Sante Marie, en nadat Tadej aanviel, leek het wel alsof we in de grupetto reden. Ik zag overal lijken. Ik heb er geen woorden voor, het leek wel koers van vroeger, echt hardcore. Toen we 140 kilometer hadden gereden, was iedereen al dood. Als het dan de normale afstand van 185 kilometer was geweest, nu moesten we nog 75', aldus de Brit.
'Ik weet niet wat ik moet zeggen, alleen what the fuck. Als die laatste veertig kilometer vlak was geweest, had je nog kunnen koersen. Nu was het ieder voor zich, als een soort iron man', klonk het verder bijna sprakeloos uit de mond van de man, die in 2023 nog won in Strade Bianche. Hij is zaterdag misschien ook wel de grootste uitdager van Pogacar, nu hij z'n beste vorm etaleert, na een overstap van INEOS Grenadiers naar Q36.5.
Lees verder onder de foto

Zien we in 2025 meer van slopende finale in Strade Bianche?
De grote vraag is: gaan we zaterdag meer kunnen zien van de zwaarte van de finale? Of zien we Pogacar weer freewheelen, alvorens er minuten achter hem de één na de andere renner stervend over de finish rolt? Het is te hopen dat de UAE-ster zijn kruid wat langer droog durft te houden, want de extra finale-lus in Strade Bianche heeft alles om spektakel op te leveren. Colle Pinzuto en Le Tolfe zijn ongelofelijk steil en kunnen na 200 kilometer zorgen voor bizarre taferelen.
In de Leiderstrui trok erop uit om de zwaarte van dat extra rondje te testen, een lus van 30 kilometer en een kleine 700 hoogtemeters. Een lus die zich buiten de twee genoemde gravel-beklimmingen kenmerkt door asfalt, dat constant op en af gaat, tot dik over de 10 procent. Een slopende lus, waarin echt van alles kan gebeuren, voordat we in de absolute slotfase de traditionele weg namen na Colle Pinzuto en Le Tolfe. Neem Pogi's woorden dus niet te serieus, maar eerder die van Pidcock.
Check onze verkenning en oordeel zelf!
Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: b.vanderploeg@indeleiderstrui.nl)
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties