Organisatie WK gravel verwacht binnen paar jaar Van Aert en Van der Poel aan de start Wielrennen
Wielrennen

Organisatie WK gravel verwacht binnen paar jaar Van Aert en Van der Poel aan de start

Organisatie WK gravel verwacht binnen paar jaar Van Aert en Van der Poel aan de start

Als het aan de organisatie van het WK gravel ligt, zien we binnen enkele jaren toprenners van de weg aan het einde van het seizoen steevast verschijnen op die wedstrijd. In het weekend van 8 en 9 oktober staat de eerste editie op het programma, in de Italiaanse regio Veneto. 'Binnen vijf jaar zie ik er heel veel renners van de weg een doel van maken aan het einde van het seizoen', laat organisator Erwin Vervecken los in gesprek met In de Leiderstrui.

Dit jaar rekent de organisatie al op een mooie startlijst. 'Terwijl we eigenlijk goed een maand geleden pas beslist hebben dat er een aparte elite wedstrijd komt op het WK. Er zijn ondertussen een paar heel grote namen ingeschreven. Ik denk dat het aantal WorldTour-renners, maar dat zou ik moeten opzoeken, intussen op meer dan tien zit.' Eén daarvan is in ieder geval Peter Sagan, die vorige week al bekendmaakte dat hij te zien zal zijn op het WK gravel. 'Daarnaast heb ik de afgelopen dagen nog heel veel aanvragen gekregen van Belgische toprenners, die interesse hebben om mee te doen. Het gaat rond, dat is duidelijk', zo stelt de man die drievoudig wereldkampioen is in het veld.

Anno 2022 hebben Vervecken en co door de late beslissing nog wat concurrentie van een wedstrijd als Parijs-Tours, die op dezelfde dag verreden wordt. 'Daardoor staat bijvoorbeeld Niki Terpstra, die dit seizoen al een wedstrijd van de Gravel World Series won, niet aan de start. Hij moet meedoen aan Parijs-Tours. Bij de dames hebben we ook een mooi deelnemersveld, alleen daar zal Marianne Vos er niet bij zijn. Ze heeft wel geïnformeerd, maar inmiddels aangegeven dat ze niet meer zal koersen. Op die manier kan ze vroeg aan het crosseizoen beginnen.'

Lees verder onder de foto.

Organisatie WK gravel verwacht binnen paar jaar Van Aert en Van der Poel aan de start
Niki Terpstra bij zijn overwinning in de Gravel World Series. De Nederlander is er op het WK niet bij, omdat hij dan afscheid neemt als profrenner in Parijs-Tours.

Strade Bianche als voorbeeld op de lange termijn?

Vervecken verwacht dat het eerste WK gravel de start zal zijn van iets moois. 'Kijk naar Strade Bianche, wat pas sinds 2005 of 2006 bestaat, heel snel op televisie is gekomen en inmiddels gezien wordt als het zesde monument. Als je als renner je naam op het palmares voor het WK gravel kunt zetten, verwacht ik dat dat binnen een paar jaar heel groot kan worden', concludeert Vervecken voorzichtig in gesprek met deze site. 'Binnen vijf jaar verwacht ik dat renners er aan het einde van het seizoen, waar we een vaste plek van gaan maken, een doel van gaan maken.'

Wat voor soort types mogen we dan verwachten op het WK gravel? 'Een Parijs-Roubaix-type met techniek, of crossers met inhoud. Je komt dan automatisch bij Wout van Aert en Mathieu van der Poel uit. Ik verwacht ook wel dat als het WK binnen twee jaar in Vlaanderen is (2024, het Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud, ten zuidoosten van Brussel, in 2023 zal het WK nog op een andere locatie in Italië zijn, red.), dat ze aan de start zullen staan.'

Van der Poel heeft inderdaad eerder al gesteld dat hij graag mee zou doen aan het WK gravel. Voor zijn fietssponsor Canyon is het - net als bijvoorbeeld Sagan dat is voor Specialized - alvast een potentiële melkkoe, gezien de populariteit van gravelbikes onder particuliere fietsers op het moment. Carlos Verona (Movistar) doet ook mee namens het Duitse merk Canyon, terwijl er binnenkort nog meer grote namen worden aangekondigd vanuit enkele WorldTour-ploegen.

Via de Trek UCI World Gravel Series hebben zich ook al meerdere (ex-)wielerprofs voor het evenement gekwalificeerd. Zo zien we (naast de eerder genoemde Terpstra en Verona) de namen van Nathan Haas, Geoffrey Soupe, Dani Moreno, Piotr Havik, Nicholas Roche en natuurlijk good old Davide Rebbelin terugkomen. Bij de dames maakt de Nederlandse Tessa Neefjes al het hele jaar indruk, al moet zij wel af te zien rekenen met bijvoorbeeld Tiffany Cromwell en Puck Moonen, die zich ook al plaatsten.

Het WK gravel wordt op 8 (vrouwen) en 9 (mannen) oktober verreden tussen Vicenza en Citadella. Later deze week lees je een uitgebreid interview met Vervecken over de opkomst van dit evenement en het gravelen in zijn geheel.

Tom van der Salm (Twitter: @TomvanderSalm) | e-mail: t.vandersalm@indeleiderstrui.nl)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws