Pidcock richt zich meer op tijdrijden en verrassend genoeg alleen op WK mtb, Tourrol nog onbekend Wielrennen
Wielrennen

Pidcock richt zich meer op tijdrijden en verrassend genoeg alleen op WK mtb, Tourrol nog onbekend

Pidcock richt zich meer op tijdrijden en verrassend genoeg alleen op WK mtb, Tourrol nog onbekend

Tom Pidcock keert komende zondag in de Ronde van Zwitserland terug op de weg. De Brit reed een uiterst succesvol voorjaar, met winst in de Strade Bianche en een derde plek in Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel. Na een succesvolle mountainbike-break is het nu weer even tijd voor de weg. Voor even, want na de Tour de France gaat de blik terug op de mtb.

Pidcock begon dit jaar met een ritzege in de Ronde van de Algarve, alvorens hij vijfde werd in de Omloop en Strade Bianche won na een lange solo. In de Tirreno-Adriatico ging hij twee keer onderuit, waardoor hij Milaan-Sanremo miste door het vermoeden van een hersenschudding. Hij stapte weer op in Dwars door Vlaanderen, kwam zichzelf zwaar tegen in de Ronde van Vlaanderen, maar werd vervolgens wel derde in de Amstel Gold Race en in Luik.

Een kleine week na Luik zagen we Pidcock al terug op de mountainbike. al haalde hij de finish van de wereldbekerwedstrijd in Guéret niet door mechanische pech. In het Zwitserse Chur en het Tsjechische Nove Mesto toonde Pidcock vervolgens aan niet lang te hoeven wennen aan z'n andere fiets en nieuwe ondergrond. Hij won beide wereldbekerwedstrijden en raapte zo nog eens wat belangrijke punten richting de Olympische Spelen in 2024, in Parijs. Daar gaat hij zijn Olympische titel uit Tokio (2021) verdedigen.

Tom Pidcock, winnend in Strade Bianche.
Tom Pidcock, winnend in Strade Bianche.

Pidcock gebruikt Zwitserland voor tijdrit en richting de Tour

Maar niet voordat de nog altijd pas 23-jarige Brit in 2023 op de weg z'n doelen heeft afgevinkt. Hij begint zondag in de Ronde van Zwitserland, met bij INEOS Grenadiers verder klassementsman Ben Tulett en de hardrijders Michal Kwiatkowski, Magnus Sheffield, Connor Swift, Jhonatan Narváez en Kim Heiduk aan zijn zijde. Na Zwitserland staat de Tour de France op het programma. Pidcocks tweede deelname, nadat hij vorig jaar zestiende werd in het algemeen klassement en de bergetappe naar de Alpe d'Huez won.

In Zwitserland zullen we volgens zijn coach Kurt Bogaerts nog niet meteen de beste Pidcock zien. 'Tom had in Tenerife een mooi trainingsblok van drie weken. We hebben het gebruikt om de basis te leggen en de fundamenten op te frissen. Het echt intensieve werk moet in Zwitserland zelf gebeuren. Tom zal daar moeten groeien. Hij is goed, maar niet honderd procent top', zo vertelt hij aan Het Nieuwsblad.

Toch heeft Pidcock ambities in Zwitserland en verrassend genoeg is dat niet alleen in de bergen. 'Tom is als junior wereldkampioen tijdrijden geweest, maar de laatste jaren heeft hij daar totaal niet meer op gewerkt. Nu maken we er opnieuw een actiepunt van. Zo heeft hij op hoogtestage een aantal trainingen afgewerkt op de tijdritfiets en we proberen hem met een goed team zo veel mogelijk te helpen. Onder meer met performance coach Dan Bigham heeft Tom een goeie klik', aldus Bogaerts. 'De tijdritten in de Algarve en Tirreno-Adriatico waren goeie meetmomenten om te zien waar we staan. In Zwitserland hopen we al een beetje progressie te zien.'

Tom Pidcock reed de Tour een jaar geleden voor het eerst. 
Tom Pidcock reed de Tour een jaar geleden voor het eerst. 

Pidcock doet WK louter op de mountainbike

Na Zwitserland volgt de Tour, waar Pidcock net als vorig jaar in principe een vrije rol zal hebben. 'Maar het is te vroeg om daarover te praten. Daarvoor moeten we eerst de selectie afwachten. We hebben een heel breed aanbod. We moeten bekijken welk geheel we opstellen in de Tour en welke rol Tom daarin kan spelen', zo zegt Bogaerts, die na de Tour meteen weer de mountainbike zal pakken. 'Mountainbiken is iets wat Tom heel graag doet. Hij haalt er veel mentale energie uit. Samen met Pinarello mocht hij na de crossfiets ook zelf zijn mountainbike ontwerpen. Dat verrijkt hem ook als mens.'

Het mag dan ook geen verrassing heten dat Pidcock in augustus bij het WK in Glasgow gaat mountainbiken. Grotere verrassing is dat we hem normaliter niet terug zien op de weg in Schotland. 'Het is op dit moment de bedoeling dat Tom daar enkel het WK mountainbiken doet. Maar die beslissing is niet definitief. Veel zal afhangen van hoe hij uit de Tour komt.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws