Pinot remonteert oververhitte Izagirre in slotkilometers Zwitserland; Higuita wordt leider Wielrennen
Wielrennen

Pinot remonteert oververhitte Izagirre in slotkilometers Zwitserland; Higuita wordt leider

Pinot remonteert oververhitte Izagirre in slotkilometers Zwitserland; Higuita wordt leider

Thibaut Pinot heeft op de zware beklimming naar Malbun zijn slag geslagen in de Ronde van Zwitserland. De Fransman van Groupama-FDJ was de beste van een omvangrijke kopgroep. Sergio Higuita is de nieuwe leider.

Zonder de coronagevallen Marco Haller, Quentin Pacher en Sander Armée gingen we met 84 renners van start voor de zevende etappe van deze Ronde van Zwitserland. Alle ploegen waren wel mannetjes kwijt, dus dat betekende net zoals vrijdag veel kansen voor de ontsnapping van de dag.

Negentien renners (25 procent van het peloton dus) kozen vroeg in de rit het hazenpad na een snelle start: Thibaut Pinot, Lewis Askey, Ion Izagirre, Clément Champoussin, Clément Berthet, Nicolas Prodhomme, Alexey Lutsenko, Gianni Moscon, Michael Matthews, Jack Bauer, Sylvain Moniquet, Nelson Oliveira, Oscar Rodriguez, Fausto Masnada, Ilan Van Wilder, Mathieu Burgaudeau, Paul Ourselin, Gavin Mannion en Yannick Voisard.

Op de eerste grote beklimming van de dag, de Lukmanierpass, werd het gas zowel vooraan als in het peloton al opengedraaid. Enkele mannen stonden niet ver van leider Jakob Fuglsang in het klassement en dit dwong Israel-Premier Tech ertoe om een steady tempo te onderhouden.

Pinot begint er vroeg aan, maar houdt weer in 

Vooraan kregen ze hier weet van en dat zorgde al op de eerste klim voor ontploffingen. Pinot versnelde al vroeg en kreeg landgenoot Bérthet mee, terwijl jongens als Moscon en Masnada al vroeg de handdoek in de ring moesten gooien. Pinot en Bérther pakten 45 seconden in de vallei, maar moesten wel zo'n 130 kilometer overbruggen op dat moment. Wijs als hij is, besloot de klimmer van Groupama-FDJ dan toch maar te wachten op de achtervolgers toen de voorsprong op het peloton veilig bleek. Sterker nog, Pinot en ook Burgaudeau begonnen zelfs een bedreiging te vormen voor het geel van Fuglsang.

In de vallei wisten de knechten van Israel-Premier Tech en INEOS Grenadiers het verschil terug te brengen naar vier minuten, waardoor het gevaar omtrent het klassement weer geneutraliseerd was. Uiteindelijk begon de kopgroep met een voorsprong van net iets meer dan drie minuten aan de 12,7 kilometer lange slotklim naar Malbun, de grote berg van het dwergstaatje Liechtenstein.

Pinot deelt het beste in richting Malbun, lang status quo bij favorieten

Vooraan reden Izagirre en Lutsenko al vrij snel weg bij de overige koplopers. Pinot trachtte het gat te dichten, maar het was Izagirre die iedereen deed kraken. De Bask leek in één streep richting de finish te denderen, maar werd in de laatste kilometers bevangen door de hitte en overruled door Pinot. De Fransman raapte de Spanjaard op met nog twee kilometer te gaan en reed zo naar de ritzege. Izagirre verloop op twee kilometer nog enkele minuten.

In het peloton onderhielden Dylan van Baarle en Maximilian Schachmann het tempo, terwijl Stefan Küng opnieuw zeer lang meeging. Op zeven kilometer van de finish begon het spel, met een aanval van Fuglsang en Remco Evenepoel. Vervolgens pakte Daniel Felipe Martínez over in dienst van zijn kopman Thomas, maar de echte aanvallen bleven lang uit. Wel moesten top tien-klanten als Felix Grossschartner en Andreas Lekneussund lossen.

Met nog drie kilometer te gaan kwam de echte versnelling bij de favorieten, waardoor Schachmann, Küng, Jungels en Evenepoel het lastig kregen. Sergio Higuita maakte daar gebruik van met een slimme aanval, waarop niet direct een antwoord kwam van Fuglsang en Thomas. In de slotkilometer nam de Welshman nog afstand van Fuglsang, die zijn leiderstrui zo niet vast kon houden. Higuita is de nieuwe leider, voor Thomas

Uitslag etappe 7 Ronde van Zwitserland 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws