Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024 | Sprinten, maar vooral óók meermaals positioneren Wielrennen
Wielrennen

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024 | Sprinten, maar vooral óók meermaals positioneren

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024 | Sprinten, maar vooral óók meermaals positioneren

Na twee openingsritten voor de punchers c.q. klimmers is het op dag drie normaliter voor een eerste maal aan de snelle mannen. De Giro zou de Giro echter niet zijn als er een kleine boobytrap aan het einde werd toegevoegd. Hoe en wat? In de Leiderstrui bekeek het nader!

Parcours etappe 3 Giro d'Italia 2024

etappe 3 giro

Starten doen de coureurs op dag drie in Novara, een stad die zo'n beetje precies tussen de grote steden Milaan en Turijn in ligt. Vanuit die startplek zetten de coureurs hun weg in richting het zuiden, wat voor het overgrote deel van de rit - met een westelijke draai - zo zal blijven. 166 kilometer later moet er namelijk in Fossano gefinisht worden.

Vanuit de start hebben de coureurs relatief weinig te vrezen. De beklimming richting Lu (3,8 km aan 3,8%) na vijftig kilometer is eigenlijk de enige vorm van reliëf in de eerste honderd kilometer, waardoor dit op papier een perfecte rit lijkt voor mannen van VF Group-Bardiani CSF-Faizané en Polti-Kometa om wat publiciteit te pakken middels een vroege vlucht.

Over naar de finale dan, welke op iets meer dan twintig kilometer aangevangen wordt met de tussensprint richting Cherasco. Hier loopt de weg al 1,2 kilometer aan 6,1 procent omhoog, waarna het in enkele trapjes nog honderd hoogtemeters stijgt in twaalf kilometer. Vanuit Salmour, op tien kilometer van de aankomst, treffen we dan nog een soort skateboardhalfpipe aan op het profiel.

Wat dat inhoudt? Er wordt een daling ingezet met circa acht kilometer te gaan, waarna men via een soort lanceerplatform nog 1,6 kilometer moet klimmen aan 5,3 procent. De top van deze heuvel is op precies drie kilometer van de aankomst, wat het een ideale opportuniteit maakt voor de beter klimmende spurters om de pas van enkele concurrenten al wat af te snijden. Dat er drie haarspeldbochten gepasseerd moeten worden, speelt in het voordeel van de punchy types.

De laatste drie kilometer zijn vervolgens vrij rechttoe rechtaan. Vanaf de top van de heuvel gaat het rechtdoor tot op 1,3 kilometer van de aankomst, waar de laatste bocht zit. Deze laatste rechte lijn is op een brede asfaltweg van negen meter, wat het ideaal maakt voor de spurters en hun lead-out.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024 | Sprinten, maar vooral óók meermaals positioneren

Beklimming
58,1 km: Lu (3,8 km aan 3,8%)

Tijden
Start: 13.25 uur
Finish: rond 17.12 uur

Weer etappe 3 Giro d'Italia 2024

Krijgen de coureurs regendruppels over zich heen? Het zou zomaar kunnen. Richting het einde van de rit is er namelijk letterlijk en figuurlijk een waterkansje op neerslag, bij temperaturen van 18 graden Celsius. De wind komt aan een kracht van 2 à 3 op de schaal van Beaufort uit het zuidoosten, wat inhoudt dat deze voor het overgrote deel in de zij blaast.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024

Positionering is natuurlijk altijd belangrijk in een spurtrit, maar misschien geldt dat voor finales als deze nog eens extra. Waarom? Omdat er meerdere kritieke punten zijn: allereerst de tussensprint in Cherasco op twintig kilometer van de aankomst, vervolgens het punt op Salmour, dan de afzink op acht kilometer van de aankomst, gevolgd door het klimmetje op 4,5 kilometer van de meet en tot slot natuurlijk de eindsprint.

Uiteraard draait het er vervolgens om hoe er bergop gereden wordt, maar twee mannen hebben hier met hun goede trein en capaciteiten om een heuveltje te overleven misschien ietwat het voordeel. Allereerst Jonathan Milan van Lidl-Trek, die in deze etappe kan rekenen op Daan Hoole, Edward Theuns, Jasper Stuyven en SImone Consonni. De breedgeschouderde Italiaan zal met niets anders dan de ritzege in zijn hoofd van start gaan.

jonathan milan

Hetzelfde geldt voor Olav Kooij van Visma | Lease a Bike, die hier normaliter zijn allereerste grote ronde-kans krijgt. Kooij kwam zondag echter wel ten val, dus het is nog even afwachten wat voor invloed dat heeft. De Nederlander heeft met Jan Tratnik, Edoardo Affini, Tim van Dijke en Christophe Laporte eveneens een stevige lead-out voor zich, al verloor zijn ploeg wel al Robert Gesink met een handbreuk. De Nederlander zou vooral ingezet worden in de eerste 150 kilometer.

Naast deze twee teams zijn er nog jongens die profijt kunnen halen uit het heuveltje in de laatste tien kilometer. Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Biniam Girmay (Intermarché-Wanty) en Laurence Pithie (Groupama-FDJ) hebben een voltallige ploeg tot hun beschikking en moeten het op pure snelheid vermoedelijk afleggen tegen andere jongens, dus aan hen om die topspeed wat af te botten.

Dan hebben we het in eerste instantie over Tim Merlier (Soudal Quick-Step), op basis van de spurts van dit jaar de snelste man in deze Giro, en dsm-firmenich PostNL-troef Fabio Jakobsen. In de persconferenties op voorhand van de Giro kwamen deze twee namen het vaakst naar boven als het ging om spurters die het leven moeilijk gemaakt zouden moeten worden. Al hopen ze zelf natuurlijk dat het niet zo'n vaart zal lopen. Hetzelfde geldt voor Bahrain Victorious-pion Phil Bauhaus. Mochten Merlier en/of Jakobsen daadwerkelijk in moeilijkheden komen, kunnen Luke Lamperti en Tobias Lund Andresen het vaandel overnemen.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024 | Sprinten, maar vooral óók meermaals positioneren

Deze Giro mag echt gezien worden als een Giro voor de rappe mannen, daar deze in grote getale afgereisd zijn naar Italië. Tot de outsiders rekenen we types als Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Ethan Vernon, Hugo Hofstetter (Israel-Premier Tech), Max Kanter (Astana Qazaqstan Team) en Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates), al moeten zij het allemaal wel met een iets meer beperkte lead-out doen.

Op basis van status mogen we ook wat verwachten van Caleb Ewan (die namens Jayco AlUla zeer sterk voor de dag kwam in de tussensprints) en Fernando Gaviria (Movistar), al moeten zij het tij dit jaar nog keren. Verder zullen mannen van het genre David Dekker (Arkéa - B&B Hotels), Stanislaw Aniolkowski (Cofidis), Enrico Zanoncello (VF Group-Bardiani), Giovanni Lonardi (Polti-Kometa) en Andrea Vendrame (Decahtlon AG2R) hopen op een top tien-plek, terwijl joker Filippo Ganna op de Jelle Nijdam-manier wellicht een poging kan wagen.

Favorieten etappe 3 Giro d'Italia 2024, volgens In de Leiderstrui

Topfavoriet: Jonathan Milan (Lidl-Trek) en Caleb Ewan (Jayco AlUla)
Outsiders: Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Olav Kooij (Visma | Lease a Bike), Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck), Phil Bauhaus (Bahrain Victorious) en Biniam Girmay (Intermarché-Wanty)
Long shots: Fabio Jakobsen (dsm-firmenich PostNL), Danny van Poppel (BORA-hansgrohe), Filippo Ganna (INEOS Grenadiers), Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), Laurence Pithie (Groupama-FDJ), Max Kanter (Astana Qazaqstan Team), Alberto Dainese (Tudor), Fernando Gaviria (Movistar) en Juan Sebastian Molano (UAE-Team Emirates)

Poll

Wie wint etappe 3 in de Giro d'Italia?

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws