Powless soleert op knappe wijze naar zege en volgt Mollema op als winnaar Japan Cup Wielrennen
Wielrennen

Powless soleert op knappe wijze naar zege en volgt Mollema op als winnaar Japan Cup

Powless soleert op knappe wijze naar zege en volgt Mollema op als winnaar Japan Cup

Neilson Powless van EF Education-EasyPost heeft de 29e editie van de Japan Cup gewonnen. In de vroege Nederlandse ochtend was de Amerikaan na veertien rondjes op het lokale circuit de sterkste en wist hij alleen naar de overwinning te rijden. Powless' Italiaanse ploeggenoot Andrea Piccolo finishte als tweede, de Australiër Benjamin Dyball werd derde.

Veertien rondjes dus, goed voor dik 144 kilometer en flink wat hoogtemeters. Dat kwam door de beklimming van Mount Kogashiyama, die iedere ronde één keer bedwongen moest worden. Een klim van 5 kilometer met een gemiddelde stijgingsgraad van 3,5 procent. Er stonden vijf WorldTour-teams aan de start en zij leverden vanzelfsprekend een aantal grote kanshebbers voor de overwinning aan. Onder meer Neilson Powless, Andrea Piccolo, Giulio Ciccone, Antwan Tolhoek, Guillaume Martin en Tim Wellens gaven acte de présence op het circuit in Utsunomiya en werden tot de topfavorieten gerekend.

Een hoog tempo vanaf de start

Na het geven van het officiële startsein begonnen de renners al gelijk aan de Mount Kogashiyama. Het hoge tempo zorgde ervoor dat in de eerste honderden meters van de koers al renners moesten passen en het peloton op een lang lint lag. Dit resulteerde vervolgens in een aantal verschillende groepen, waarbij de favorieten voor de eindzege in de voorste gelederen van het peloton zaten.

Op het moment dat we Steff Cras van Lotto-Soudal al na één ronde zagen afstappen, had een groepje van ongeveer tien renners zich door het hoge tempo los weten te rukken van de rest. Hierbij zaten onder andere Ciccone, Tolhoek, Piccolo en Wellens. Het achtervolgende peloton volgde op zo'n halve minuut. Na pakweg 35 kilometer koers stokte de samenwerking in de kopgroep enigszins en wist een achtervolgende groep van nog zo'n 15 renners de aansluiting te maken.

De groep vooraan bestond zodoende uit ongeveer 25 renners. Het zag er niet meer naar uit dat de eerstvolgende groep het gat met de kopgroep (die uit voornamelijk WorldTour-renners bestond) nog voor de finish terug zou zien. De strijd om de overwinning in en rondom het beboste Utsunomiya werd uitgevochten vanuit de kopgroep. Met name EF en Trek-Segafredo waren sterk vertegenwoordigd vooraan. Het waren deze twee teams die ook voornamelijk het tempo bepaalden. Toch wisten er vanuit de achtergrond enkele gelosten de oversteek te maken naar de door de WorldTour-teams gedomineerde kopgroep. Er ontstond zo een groep van circa 50 renners.

Verschillende eenzame vluchters geraken niet weg, Powless wel

Een eenzame vluchtpoging van Aussie Dylan Hopkins (Ljubljana Gusto Santic) mocht niet baten. Het waren wederom EF en Trek die de boel onder controle hielden. Ook een uitvalspoging van Nariyuki Masuda, uitkomend voor de lokale ploeg Utsunomiya Blitzen, was zodoende tevergeefs. Met nog drie rondes te gaan was de groep weer compleet.

Een versnelling van Trek zorgde op iets meer dan 30 kilometer voor de finish voor een flinke schifting. Simon Geschke en Powless waren op dat moment de sterkste bergop en kozen samen het hazenpad. Helemaal weg kwamen ze echter niet. Door slechte samenwerking in de verschillende groepjes kwam alles weer tezamen met nog twee resterende rondjes, goed voor ongeveer twintig kilometer.

Een nieuwe aanval, dit keer van Powless, bleek de beslissende. Net voor het ingaan van de laatste ronde flitste hij weg bij zijn mede-koplopers. Zij zagen de Amerikaan, die zijn voorsprong knap vast wist te houden, niet meer terug. Hij soleerde naar de triomf. In de strijd om de dichtste ereplaatsen was het EF-teamgenoot Piccolo die Hermann Pernsteiner (Bahrain-Victorious) en UKYO-renner Benjamin Dyball in de finale wist te lossen. De Italiaan finishte als tweede achter een ontketende Powless. Dyball won het sprintje van Pernsteiner en werd derde.

Uitslag Japan Cup 2022

Results powered by FirstCycling.com

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws