Primoz met z'n derde! 'Afscheidnemende' Roglic schenkt Jumbo-Visma de zege in Giro dell'Emilia, Pogacar tweede Wielrennen
Wielrennen

Primoz met z'n derde! 'Afscheidnemende' Roglic schenkt Jumbo-Visma de zege in Giro dell'Emilia, Pogacar tweede

Primoz met z'n derde! 'Afscheidnemende' Roglic schenkt Jumbo-Visma de zege in Giro dell'Emilia, Pogacar tweede

Primoz Roglic heeft voor de derde keer in zijn carrière de Giro dell'Emilia naar zijn hand gezet. De Sloveen van Jumbo-Visma toonde zich op de laatste bestijging van de San Luca-muur de allersterkste vanuit een elitegroep. Tadej Pogacar werd tweede, Simon Yates vervolledigde het podium.

De 1.Pro-koers doorheen de Italiaanse regio Emilia-Romagna stond te boek als het eerste duel sinds lange tijd tussen landgenoten c.q. veelvraten Pogacar en Roglic. Laatstgenoemde liet kort voor de start van de 204 kilometer lange klassieker weten dat hij Jumbo-Visma in 2024 definitief gaat verlaten. Welke ploeg zijn nieuwe broodheer gaat worden, is echter nog niet duidelijk. 'Alle details zullen pas na mijn laatste wedstrijd van dit jaar naar buiten worden gebracht. Ik kijk er nu vooral naar uit om te koersen', aldus de ex-schansspringer, die naast de Giro dell'Emilia nog de Tre Valli Varesine en de Ronde van Lombardije afwerkt.

Talloze toppers aan het vertrek in Carpi, kopgroep van acht krijgt weinig ruimte

De koers die dit jaar tussen Carpi en San Luca verreden werd, was vorig jaar een kolfje naar de hand van Enric Mas, die destijds Pogacar naar plaats twee verwees. Ook deze editie moest de San Luca-muur (2 kilometer aan gemiddeld 9,9 procent) maar liefst vijf keer bedwongen worden, waarmee de dienstdoende coureurs dus een smakelijk parcours voorgeschoteld kregen. Er stonden vooral puncheurs en klimmers op de favorietenlijst, waarbij vooral de namen van Pogacar, Roglic, Aleksandr Vlasov, Pavel Sivakov, Simon Yates, Juan Ayuso, Carlos Rodríguez, Richard Carapaz en titelverdediger Mas in het oog sprongen.

Verslag loopt verder onder de tweet.

De namen van acht andere renners sprongen eveneens in het oog, zij het om een andere reden. Alex Bogna (Alpecin-Deceuninck), Christian Scaroni (Astana Qazaqstan Team), Jacopo Mosca (Lidl-Trek), Floris De Tier (Bingoal WB), Mattia Bais (EOLO-Kometa), Marcel Camprubi (Q36.5 Pro Cycling Team), Emanuele Ansaloni en Matteo Montefiori (Team Technipes) vormden de kopgroep van de dag. Het peloton werd aangevoerd door de ploegen van de topfavorieten, welke ervoor zorgden dat de voorsprong van het octet niet de pan uitrees.

Bais en Scaroni houden het langste stand, peloton wacht rustig af tot San Luca

Na het passeren van de Sanone-klim (6,1 kilometer aan gemiddeld 6,3 procent) en de Monte Nonascoso (5,9 kilometer aan gemiddeld 7,1 procent) diende 'enkel' nog de gevreesde San Luca-muur nog vijf keer overwonnen te worden, waarbij de laatste passage als aankomst gold. De kopgroep was op zo'n veertig kilometer van de finish, toen de San Luca nog altijd voor een eerste keer aangedaan moest worden, al sterk uitgedund. Enkel Bais en Scaroni reden nog als dappere thuisrijders voor het peloton uit, al had het Zuid-Europese duo weinig kans van slagen. Op 35 kilometer van de aankomst moesten ze er dan ook echt aan geloven, met als gevolg dat het uitkijken was naar een cartouche van één der favorieten.

Het waren ex-Jumbo-Visma-man Chris Harper (Jayco-AlUla) en Quentin Pacher (Groupama-FDJ) die als eersten de knuppel in het hoenderhok gooiden. De Aussie was duidelijk de sterkere van de Fransman, die al vrij snel moest passen. Vanuit het peloton kwamen Fausto Masnada (Soudal Quick-Step) en Giovanni Aleotti (BORA-hansgrohe) met een tegenaanval opzetten, maar ook die was tevergeefs. UAE Team Emirates legde er in het peloton duchtig de pees op en dat kostte uiteindelijk ook Harper de kop.

Adam Yates zorgt voor uiteenspatten peloton, maar het is Roglic die landgenoot Pogacar verslaat

Van de absolute topfavorieten was het vervolgens Adam Yates die er als eerste aan begon, met Andrea Bagioli en Pogacar op het wiel. Ook een aantal andere klasbakken wist te volgen, al was de groep direct stevig uitgedund door het bizar hoge tempo van de Brit. Sivakov had bijvoorbeeld moeten laten gaan, evenals Alaphilippe en Tiesj Benoot. Met nog één bestijging van de San Luca te gaan, zat er voorin nog negen man samen: Pogacar, Adam Yates, Simon Yates, Vlasov, Carapaz, Mas, Woods, Roglic en Ciccone.

Wie o wie ging er met de overwinning vandoor? Vlasov probeerde het direct bij het opdraaien van de beklimming, maar wist geen gat te slaan. Adam Yates dichtte het gat, waarna Pogacar ervandoor ging. Met machtige pedaalslagen probeerde de tweevoudig Tourwinnaar zich te ontdoen van de rest. Daar slaagde hij glansrijk in, want enkel Carapaz en Roglic konden hem volgen. Ook Mas wist in extremis zijn wagonnetje aan te haken, wat voor Carapaz weer een reden was om aan te vallen. Dat mislukte, met als gevolg dat het tempo ietwat stokte. Vanuit de achtergrond kwamen er weer verscheidene renners opzetten...

Op 500 meter ging Roglic dan maar aan. De routinier had binnen no-time een enorm gat te slaan en gaf dat niet meer uit handen. In één van zijn laatste wedstrijden voor de killer bees flikte hij het toch weer! Voor de derde keer in zijn carrière won Roglic de Giro dell'Emilia. Pogacar finishte op luttele seconden achterstand als tweede, Simon Yates vervolledigde het podium.

Uitslag Giro dell'Emilia 2023

Results powered by FirstCycling.com

Place comments

666

0 Comments

More comments

You are currently seeing only the comments you are notified about, if you want to see all comments from this post, click the button below.

Show all comments

more news